LIII. Kasulové okno a ďalšie vychytávky

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 12.4.2022

Vo februári sme zverejnili niekoľko modelových otázok, ktorými preverujeme vedomosti záujemcov o prácu v našej firme. Dostala sa k nám odozva na otázku o kasulovom okne. Prečo sa na takéto archaizmy pýtame, dnes sa takéto okná už nevyrábajú, v živote som o tom nepočul a podobne.

Sú dni, kedy chodíme kontrolovať rôzne historické nehnuteľnosti. Je to úplne iná situácia ako kontrola 2-izbového bytu, ktorý si ide prevziať kupujúci od developera. Na takéto kontroly sa vyžadujú oveľa solídnejšie vedomosti ako na byty v novostavbách. Preto je naša otázka o kasulovom okne úplne relevantná. Alternatívne sa môžeme opýtať, čo je to fabión a ako sa zhotovuje, čo sú to krákorce, alebo kde v budove môžeme nájsť atlant, prípadne maskarón.

Vráťme sa ale ku kasulovému oknu. Tento konkrétny príklad je z obce Nepomuk v západných Čechách, ktorú sme dávnejšie navštívili v rámci exkurzie po zaujímavých európskych stavbách. Okno okrem svojho typického tvaru zaujme aj vitrážovou výzdobou.


Kasulových okien nájdeme v strednej Európe veľmi veľa. Najčastejšie na kostoloch a historicky významných domoch. Výzvou dnešnej doby je, keď vznikne požiadavka na razantné zlepšenie ich tepelnotechnických vlastností. Je to zložitá téma, najmä ak chceme zachovať farebnosť vitráží. Z takéhoto okna len-tak trojsklo nevytvoríte. Ale aj s takýmito situáciami máme skúsenosti.

Ak chce byť inšpektor nehnuteľností odborne zdatný, musí sa neustále vzdelávať. Práve vedomosti a know-how sú to, čo nás odlišuje od niektorých konkurentov. Niektorí záujemci o inšpekcie si vyberajú firmu iba podľa ponukovej ceny. Našťastie je veľa ľudí, ktorých zaujíma, či príde vykonať inšpekciu brigádnik-amatér alebo skutočný odborník. Platí to pre historické stavby aj pre kontrolu garsónky od neznámeho developera.

V paralelnom článku, ktorý sme napísali pre portál Nehnuteľnosti.sk, sme sa zamerali na ďalšiu špecialitu stavieb – doplnkové umelecké diela. Pozrite sa, ako dopadla socha V. Dzurillu pred zimným štadiónom v Bratislave, kde v Bardejove nájdete Beatles, alebo ako vyzerá zateplený panelák so slnečnými hodinami. Niekoho možno prekvapí ukážka moderného rodinného domu s betónovými stierkami a vitrážou vo dverách.


>> Novší článok: LIV. Parkovanie na kanalizačných poklopoch
<< Starší článok: LII. Zabijak methemoglobinémia

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria