XXIV. Génius

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 19.11.2018

Pravidlá tohto seriálu nájdete v jeho nultom dieli.

Keď sa povie architekt, aké meno vás napadne? A keď sa povie excelentný slovenský architekt – poznáte takého? Tých naozaj výborných nie je veľa, avšak jedno meno vyčnieva. Dušan S. Jurkovič. Dnes by sme povedali guru architekt. Nikto iný netvoril architektúru svetovej triedy, ktorú možno nazvať fundamentálne slovenskou.

V tomto roku si pripomíname 150 rokov od jeho narodenia, a preto sme do nášho matiné zaradili drobnú spomienku na jeho tvorbu.


Hudobný pavilón, Luhačovice

Mnohí zaiste poznáte jeho ikonický monument – bradliansku Mohylu, ale Jurkovič navrhol veľa menších stavieb. A práve tie sú ako diamanty, ktoré - keby sme virtuálne pospájali - by vytvorili náhrdelník nevyčísliteľnej technickej a umeleckej hodnoty. Na jeho počesť sa udeľuje od r. 1964 Cena Dušana Jurkoviča.


Slnečné kúpele, Luhačovice

Jurkovičova tvorba nebola prechádzkou jabloňovým sadom – aj on musel bojovať s lobistami, zášťou a inými negatívnymi prvkami, ktoré veľmi dobre poznáme zo súčasnosti. Možno keby mal adekvátnu podporu, jeho tvorba by nadobudla celosvetový ohlas na úrovni Gaudího či Hundertwassera. Po odbornej stránke do svetovej elity architektov určite patril a vždy patriť bude.


Činžové domy, Legionárske stavebné družstvo, Bratislava

Pre záujemcov o bližšie zoznámenie sa s jeho tvorbou môžeme vrele odporučiť monografiu Dany Bořutovej Architekt Jurkovič (Slovart, 2010) a pripomenúť, že je autorom mnohých skvelých stavieb, ktorých kvalita kedykoľvek predčí diela, ktoré sa projektujú dnes. Kochovo sanatórium, legionárske domy na Ursínyho ul., vlastná vila na Lermontovovej ul. v Bratislave, vojenské cintoríny v Poľsku, Pospíšilova vila v Brne, Spolkový dom v Skalici, dom Boženy Němcovej v Jičíne, rozhľadňa na Dobrošove, pamätník SNP v Kremničke, turistické stavby na Pustevniach a mnohé ďalšie.


Pôvodný návrh stanice v Tatranskej Lomnici (lanová dráha na Lomnický štít)


Pôvodný návrh stanice Štart (lanová dráha na Lomnický štít)


Turistická rozhľadňa Dobrošov (zdroj: muzeumbn.cz)



>> Novší článok: XXV. Výhľad trochu iný ako sa čakalo ...
<< Starší článok: XXIII. Nepodarená elektroinštalácia pre varenie

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria