XXIII. Nepodarená elektroinštalácia pre varenie

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 5.11.2018

Pravidlá tohto seriálu nájdete v jeho nultom dieli.

Začiatkom septembra sme poukázali na nevhodné technologické riešenie kuchyne v jednom z 2-izbových bytov (v skutočnosti ide o kuchynský kút). Dnes sa do tohto bytu vrátime a ukážeme si, že inak sa mala riešiť aj elektropríprava pre varenie.

Okrem nezmyselných revíznych dvierok (poloha označená trojicou šípok) sa „nedohodol“ projektant elektroinštalácie s robotníkmi zhotoviteľa. Všimnite si polohu 400 V spínača na stene s dvojicou zásuviek nad ním (v modrom rámčeku) a kábel pre digestor (v žltom rámčeku).



Kábel pre digestor je kolmo od steny v skutočnosti vzdialený približne meter, čo je viditeľné aj z oficiálneho passportu.



Nová majiteľka tohto bytu má dve možnosti, pričom ani jedna nie je bezbolestná. Buď bude sekať do plafónu, aby presunula kábel pre digestor na stenu (bude variť otočená ku stene) alebo to nechá tak a nadpojí (?!) 5-žilový kábel + presunie dvojzásuvky. Samozrejme, to všetko, vrátane vysprávok a maľovania, na vlastné náklady.

Aby toho nebolo málo, podľa passportu má byť zásuvka Z3 (respektíve kábel pre varnú dosku) umiestnená v podlahe. V skutočnosti v podlahe nič nie je.



Projektant si síce v passporte vyhradzuje právo zmeny, ale prečo sa to potom volá passport? Naša klientka pritom žiadne zmeny v elektroinštalácii nepožadovala.

Neuveríte, ale táto jedna kuchyňa má aj štvrtý hendikep. Nie je síce technický, ale tí z vás, ktorí neznášate umiestnenie práčky v kuchynskej linke, by ste nemali inú možnosť ako to nejako rozchodiť. Nikde inde v byte príprava na práčku totiž nie je. Jedná sa o zásuvku s označením Z5 P.

Na jednom kuchynskom kúte sme si ukázali, čo všetko sa dá domrviť. Na prvý pohľad je priestor pekný, čistý a dokončený. Pri kontrole bytu v novostavbe pred jeho prevzatím sme zistili, že veci sa majú v skutočnosti inak.


>> Novší článok: XXIV. Génius
<< Starší článok: XXII. Galicia Nueava - Arcadia

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria