XLVII. Aj loggia dokáže prekvapiť

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 1.10.2021

Už sme videli všeličo. Až sme začali kontrolovať byty v novostavbe Discovery Residence na bratislavských Nivách. Táto stavba má zaujímavú fasádu s efektom prúteného košíka. V tomto článku ale nebudeme chváliť vzhľad fasády. Chceme sa podeliť s našim hodnotením loggií. Tie, ktoré sme kontrolovali, disponujú niečím, čo sme ešte v bratislavských novostavbách nevideli. V záplave developerských projektov, ktoré trpia freudovským morálnym masochizmom, sa našiel niekto s odvahou a urobil veci inak. Nie proti ľuďom, ale pre ľudí.

Na prvej fotografii je štandardná loggia. Vľavo vidíme, že okenný rám nie je „položený“ na podlahe, ale je mierne zvýšený. V strede na stene oproti vidíme decentnú prípravu na umiestnenie klimatizácie a chránenú elektrickú zásuvku (klimatizácia má za krytom samostatnú elektroprípravu). Napravo je spoľahlivé riešenie zábradlia, žiadne zámočnícke vylomeniny či bludy architekta.


Zhotoviteľ nás uisťuje, že podlaha je spádovaná smerom k podlahovej vpusti. Chváli sa, že každá loggia prešla testovaním dedinského typu: vylejeme vedro vody a uvidíme ako je to spádované. Za roky praxe sme sa naučili, že bez výroku dôveruj, ale preveruj sa nezaobídeme. Namiesto vylievania vody prikladáme na podlahu vodováhu vo viacerých smeroch a môžeme si spokojne zahundrať: Hm, naozaj to majú dobre spravené.

Napravo od podlahovej vpuste sa v soklíkovej časti nachádza dierka o priemere asi 3 cm. Žeby poistka?


Naozaj! Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Zhotoviteľ (alebo projektant?) nenecháva nič na náhodu. Tá dierka slúži na bezpečnostný prepad, ak by sa podlahová vpusť upchala. V záplave nezmyselných špekulácií, rizikových prevedení a dizajnového šarlatánstva, s ktorými sa denne stretávame na inšpekciách v iných novostavbách, sa konečne našiel niekto, kto sa „pohral“ s detailom. Niekto by mohol namietať zbytočnosť tohto riešenia. Áno, loggie s malými výmerami nemusia byť podľa slovenských predpisov vôbec odkanalizované – šialené, ale je to tak! Navyše, pridanie takéhoto bezpečnostného prvku zvýšilo realizačné náklady. Lenže ak je v záujme developera kvalita stavby a eliminácia čo i len teoretického rizika, potom je práve takýto prístup správny a treba o tom nahlas hovoriť.

Nechceme chváliť deň pred večerom, pretože v tomto projekte iba začíname kontrolovať byty pred odovzdávaním. Preto sa naša pochvala týka zatiaľ iba loggií. Majú správne rozmery, inteligentné detaily a čisté remeselné prevedenie. Na Discovery Residence si dáme pozor. Vyzerá to tam zatiaľ príťažlivo.

Aktualizácia 14.10.2021:
Od našej prvej kontroly v Discovery Residence uplynulo niekoľko týždňov. Príjemný nález s loggiami sa opakoval vo všetkých ďalších bytoch. Samozrejme, počas našich kontrol nachádzame aj nedostatky. Na to tu sme, práve toto budúci majitelia potrebujú. Aj keď upozorňujeme na chyby a problémy, a developer nemusí byť dvakrát nadšený z našej prítomnosti, panuje počas našej činnosti "na pľaci" profesionálna atmosféra. Žiadna nervozita, argumentuje sa vecne a fyzikálne objektívne. Dôležité je, že developer má ešte čas nedostatky odstrániť a pripraviť byty na odovzdávacie konania do 100 % stavu. Zdá sa, že má o to záujem, čo sa rozhodne nedá povedať o každej bratislavskej novostavbe.

Aktualizácia 29.10.2021:
Za uplynulý mesiac sme v D.R. skontrolovali ďalšie byty. Natrafili sme aj na jeden takmer dokonalý, bezchybný. No našiel sa aj 2-izbový byt s 20 nedostatkami a tak trochu urazeným developerom. Potvrdzuje sa, že akokoľvek môže stavba vyzerať dobre, až po našej kontrole sa ukáže, ako je to naozaj.

>> Novší článok: XLVIII. 14 chýb v 2-izbovom byte. Je to skvelý výsledok (YIT Nuppu)
<< Starší článok: XLVI. Realitný fenomén Banská Štiavnica

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria