XLVIII. 14 chýb v 2-izbovom byte. Je to skvelý výsledok (YIT Nuppu)

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 1.11.2021

V októbri sme boli kontrolovať, okrem iných, aj 2-izbový byt v bytovom dome Hortenzia v projekte Nuppu v Bratislave. Aj keď sme v ňom našli 14 chýb, je tento byt výborný. Poďme ale postupne.

Jednou z prvotín skupiny YIT na bratislavskom developerskom piesočku bolo Tarjanne. Tento pokus o „fínske bývanie“ sme recenzovali v populárnom seriáli Rande s realitou. Tamojšie riešenie skladby podlahy na balkónoch sa stalo odstrašujúcim príkladom, ako sa to nemá robiť.


Odvtedy uplynulo vyše 8 rokov a zdá sa, že YIT sa chce učiť. V ich aktuálne rozostavanom projekte Nuppu sme v rámci 7. etapy – v domoch Hortenzia a Orchidea – kontrolovali necelú desiatku bytov. Nie je to veľa a nechceme paušalizovať, ale taký dobrý prístup developera voči budúcim kupujúcim sme už veru dávno nezažili. V byte, o ktorom sa chceme zmieniť podrobnejšie, nás zaujali vonkajšie okenné parapety. Konečne (!) sme našli výsledok, ako sa to má robiť – sklon podľa klampiarskej normy je dodržaný, bočné ukončenia v hmote fasády sú bezchybné. Žiadne mazanice od tmelov, žiadne škrabance ani preliačeniny.



Okolo okien sú správne a lineárne presné začisťovacie profily. Nie sú zababrané od fasádnej stierky. Na rámoch nechýbajú krytky odvodňovacích otvorov. V nadpražiach je príprava pre exteriérové žalúzie. Plechy zbytočne nevyčnievajú a nevšimli sme si ani rozmerové nepresnosti.


A tých 14 chýb, ktoré sme v tomto byte našli? 9 z nich dokázali robotníci odstrániť na počkanie. 2x obité krídlo vstupných dverí sa bude vymieňať ako celok, keďže developer/zhotoviteľ sám podal reklamáciu u subdodávateľa. Zostala uvoľnená umývadlová batéria, drobnosť na zárubni v spálni a asymetrické vyvedenie elektrického kábla zo stropu pre osvetlenie. Teda všetko malichernosti. Ticho sme si pomysleli, kiežby takto vyzeral každý nový byt, ktorý kontrolujeme!

Lenže to nebolo všetko. Kupujúca dostala od developera primerane veľkú vzorku laminátovej podlahy, aby si vedela zladiť farebnosť kuchynskej linky, nábytku či závesov. V kúpeľni pod umývadlom jej robotníci ponechali po dve obkladačky ako rezervu, keby náhodou došlo k nejakému poškodeniu počas bývania a aby nemusela zháňať náhradu. Byt bol tip-top vyčistený. Žiadne handrkovanie s developerom, čo je a čo nie je stavebné znečistenie.



Zdá sa, že si budeme musieť poopraviť náš názor na YIT. To, čo sme videli v týchto dvoch bytových domoch, je naozaj veľmi pekný výsledok. A to, prosím, boli stále iba predobhliadky. Je povzbudivé, keď vidíme, že existujú inžinieri, s ktorými by sme si mali čo povedať.

Toto nie je žiadna reklama pre YIT a ani netvrdíme, že Orchidea s Hortenziou sú bezchybné. Majú svoje nedostatky a kupujúcim vždy odporúčame, aby nám zavolali a dali si svoj byt skontrolovať. Toto je pozvánka pre iných developerov, aby sa prišli pozrieť, ako má vyzerať komunikácia s klientom a pre zhotoviteľov, ako má vyzerať stavebná realizácia. My nie sme nároční a ani netrváme na nadštandarde. Iba chceme, aby boli stavby zhotovované kvalitne a kupujúci dostali to, za čo si platia. Žiaľ, mnohí architekti, developeri a stavebné firmy to stále nechápu.

A na záver fotka pre odborníkov. Takto vyzerá podhľad v garáži bytového domu Orchidea. Je to jasné, presné, čisté, bez špekulácií a amaterizmu.


>> Novší článok: XLIX. Sezóna plesní a vlhnutia
<< Starší článok: XLVII. Aj loggia dokáže prekvapiť

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria