XLII. Poučíme sa z tragédií?

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 15.5.2021

9. máj 2021 sa zapíše čiernymi písmenami do dejín bytového domu na Legionárskej ulici v Bratislave. Pri pohybe výťahu, za okolností, ktoré vyšetruje Polícia SR, prišiel o život novorodenec a o päť dní neskôr, následkom devastačných zranení, aj jeho 25-ročná matka. Táto tragédia postavila nevídaným spôsobom do pozoru správcovské spoločnosti, ktoré náhle odstavili viacero výťahov podobného konštrukčného typu, zväčša v rovnako starých bytových domoch.

Celé roky apelujeme na ľudí, aby pri kúpe nehnuteľnosti venovali veľkú pozornosť faktorom bezpečnosti, únikovým cestám, evakuačným schodiskám. Bohužiaľ, stáva sa, že veľmi dobre čítame v očiach niektorých, že tieto témy nepokladajú za prínosné. Evidujeme, že nás zo slušnosti nechajú vyrozprávať sa, ale napríklad nami odporúčaná kúpa hasiaceho prístroja alebo iné dobre mienené rady vyjdú navnivoč. Oveľa viac ich zaujímajú faktory bezpečnosti vo význame security. Význam safety hrá tretie husle. Pritom následky podcenenia safety bývajú oveľa hroznejšie. Mnohé výškové panelové domy (napr. Petržalka, Dlhé Diely v Bratislave, Furča v Košiciach, Juh v Trenčíne atď.) majú pozamykané dvere vedúce na schodiská, pretože na prístupových chodbičkách majú obyvatelia „zamknuté“ bicykle a iné rárohy. Stačí, aby nebodaj začalo horieť a obyvatelia ostanú uväznení v útrobách domu. Poučenie z výbuchu prešovského paneláku z decembra 2019 tiež ostáva pre mnohých vlastníkov v rovine teórie.

Popri skutočnej tragédii je tu aj druhá, metaforická. Ľudia musia prísť o život, aby sa niektoré správcovské spoločnosti spamätali a spolu s laxným prístupom vlastníkov začali zvyšovať faktor úžitkovej bezpečnosti obyvateľov. Týmto nemám na mysli nešťastia z Prešova a Bratislavy; je to celoslovenský fenomén. Periodické kontroly výťahov sú stanovené v príslušných predpisoch a ide o pomerne krátke intervaly, zväčša tri mesiace. Príslušný revízny technik skôr či neskôr zistí, s ktorými výťahmi obyvatelia neoprávnene manipulujú. Ak sa to robí dlhodobo a účelovo, prečo revízny technik pokračuje v poskytovaní služieb pre takýchto obyvateľov? Že by preto, lebo by prišiel o pravidelný príjem? Prečo správcovské spoločnosti spravujú nehnuteľnosti, kde k takémuto a podobnému porušovaniu predpisov dochádza? Že by preto, lebo by im klesol pravidelný príjem? Je naozaj pohodlné vyhovárať sa na želania vlastníkov, resp. obyvateľov?

Na medializované tragédie verejnosť čochvíľa zabudne. Rodiny pozostalých zostanú navždy poznačené, my budeme stále apelovať na faktory safety, a viacerým ľuďom to bude aj tak ľahostajné. Celé roky používajú výťahy v rozpore s bezpečnostnými inštrukciami, celé roky zatarasujú chodbičky ku schodiskám; im sa predsa nikdy nič nestalo a ani sa nestane.

Mimochodom, počas našich auditov budov a inšpekcií bytov natrafíme niekedy aj na parkovacie zakladače, ktoré umožňujú parkovanie osobných vozidiel nad sebou. Tie sú, podobne ako výťahy, v zmysle zákona vyhradenými zdvíhacími technickými zariadeniami. Mám veľkú chuť sa ísť pozrieť na niektoré známe adresy, koľko zakladačov sa narýchlo odstavilo a čaká na zabudnutú revíziu...


Ing. Jozef Ilčík
riaditeľ



>> Novší článok: XLIII. Levitujúca terasa
<< Starší článok: XLI. Nehnuteľnosť nie je kávovar

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.