XX. Nezvládnuté revízne dvierka 1. časť

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 9.9.2018

Pravidlá tohto seriálu nájdete v jeho nultom dieli.

V ďalších dvoch dieloch nášho seriálu si ukážeme desať rôznych zón (najmä kuchýň), z ktorých je väčšina domrvených. Reč bude konkrétne o revíznych dvierkach a o (ne)inteligentnosti výsledku v projekte Slnečnice zóna Mesto.

Začneme v kuchyni jedného z 2-izbových bytov v bloku A1. Projektant do tohto bytu úplne zbytočne navrhol revízne dvierka, pretože v stúpačke sa nenachádza žiadny prvok, na ktorom by bolo potrebné realizovať údržbu.



Takto navrhnuté dvierka iba zvyšujú realizačné náklady. Sú umiestnené vo výške zásteny kuchynskej linky a budú komplikovať a predražovať jej riešenie.

Toto je detailný pohľad na otvorené dvierka.



Keď dvierka zvesíme a pozrieme sa dovnútra, zistíme, že v stúpačke nie sú žiadne vodomery, žiadne uzávery, žiadne čistiace kusy. Toto je pohľad nadol.



Takto to vyzerá približne v strede výšky, naľavo je vzduchotechnická rúra, napravo kanalizačná.



A toto je pohľad nahor. V stúpačke okrem dvoch priebežných rúr nič nie je.



Keď sa pozrieme ešte raz na prvú fotku a uvedomíme si, že v tej stúpačke sú vlastne iba dve zvislé rúry, musíme žasnúť, koľko priestoru je v nej nevyužitého. Pôdorysné rozmery (61 x 93 cm!) mohli byť kľudne polovičné a obyvatelia by získali v kuchyni viac priestoru. Cez tie revízne dvierka sa nič v stúpačke nedá robiť. Dvierka sú úplne zbytočné.

Druhý príklad bol odvysielaný TV Markíza dňa 25.6.2018 v relácii Reflex. V druhom videu, hneď na začiatku, je sklamanie kupujúceho z umiestnenia revíznych dvierok a náš vysvetľujúci komentár k práci projektanta. Video je prístupné na tejto stránke.

Nabudúce pokračujeme situáciami z iných bytov. Teraz si možno poviete, že sa zaoberáme „banalitami“, avšak po zoznámení sa s ďalšími príkladmi si človek uvedomí, že inteligentnosť nových bytov nijako zreteľne nestúpla oproti roku 1975. Čo ale zreteľne stúplo, je cena nehnuteľností...



>> Novší článok: XXI. Nezvládnuté revízne dvierka 2. časť
<< Starší článok: XIX. 6 centimetrov za dverami mojej izby

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria