XXI. Nezvládnuté revízne dvierka 2. časť

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 24.9.2018

Pravidlá tohto seriálu nájdete v jeho nultom dieli.

Priatelia, vôbec nepochybujeme, že sa nájde niekto, kto navrhne petržalské Slnečnice na udelenie nejakej architektonicko-stavbárskej ceny. Poroty si naše postrehy zrejme čítať nebudú (my tie veselé súťaže tiež nesledujeme), ale teda, aby bolo jasné, že stavby sa skladajú z bytov a tie byty majú konkrétne vlastnosti, tak dnes pokračujeme takou banálnou vecou, akou sú revízne dvierka. Vo videoreportáži si ukážeme, ako sa s nimi popasovali projektanti a zhotovitelia na stúpačkových šachtách. A ak by nás niekto chcel obviniť zo zaujatosti voči Slnečniciam, tak na záver pridáme dve šupy z iných projektov.

V minulom diele bolo polčasové skóre 0:2 v neprospech logiky a ani dnes to nebude hitparáda. Pokračujeme videom z tretieho bytu, ktorým je garsónka na 4. poschodí.



Progres evidujeme až v štvrtom byte. Je to trojizbák vo vchode A1-05. V kuchynskej stúpačke sme našli vodomery, aj čistiaci kus pre kanalizačnú stúpačku. Revízne dvierka sú teda potrebné. Čo ale nevyšlo, je ich výškové umiestnenie, resp. poloha vodomerov. Vo videu je pekne vidieť, že vodomery sú nad hornou hranou revízneho otvoru, spotreba vody sa bude veľmi ťažko odčítavať (ak vôbec) a zatvorenie ventilov nad vodomermi je takmer gymnastický výkon. Čiže opäť zlý výsledok.



Ďalšie video je z kuchyne iného 3i bytu, tentoraz vo vchode A1-02. V tejto stúpačke nastal „progres“ – jej vonkajšie rozmery sú oproti prvému príkladu z minulého príspevku zreteľne menšie. Vo vnútri však žiadna zmena nie je. Sú tu dve rúry, žiadne vodomery, žiadne uzávery, žiadne čistiace kusy. Dvierka sú navyše inštalované takmer pri okraji steny. Priebežné skóre stúpa na nepríjemných 0:5.



Celkovo šiesta ukážka je z ďalšieho trojizbáku. Všetko sa javí sľubne, ale... Poďme postupne. Náš kolega ako figurant naznačil vodováhou polohu kuchynskej linky, aby sme navodili primeranú ergonomickú situáciu. Otvoriť dvierka je pre majiteľku slušný problém. Keď sa jej to podarí, nastane problém s prístupom, ovládaním ventilov a odčítaním vodomerov.



Keď sa pozrieme dovnútra, zbadáme kanalizačné a vodovodné stúpacie rozvody, vodomery a nevyužitý priestor. V poriadku je iba výšková úroveň dvierok. Keby projektant trochu viac popremýšľal, umiestnil by dvierka spredu a nie zboku. Z užívateľského aj ergonomického hľadiska by to bolo oveľa výhodnejšie.



Siedmy byt disponoval až troma stúpačkami, išlo o spojenie dvoch menších bytov na žiadosť klienta. Začneme v stúpačke vo WC, kde konečne nachádzame riešenie, ktoré je v poriadku. Šachta má primeranú veľkosť, rozmiestnenie potrubí je logické, merače sú čitateľné, uzávery ergonomické, dokonca je sem zvedený aj kondenzát z chladenia. Skóre sa znižuje na 1:6



V byte ostávame a presúvame sa do kuchyne. Tieto dvierka sú tiež v poriadku. Vyzerá to, že debakel to nebude. Máme priebežné skóre 2:6. Ale... no nepredbiehajme.



Tento byt má aj grande kúpeľňu, v ktorej je tretia stúpačka s dvierkami. Otvárame ich a zisťujeme, že spodný ventil pre studenú vodu sa nedá otvoriť do zvislej polohy. S prižmúrením oboch očí a škripotom zubov je skóre 3:6.



A teraz si pozrime ešte raz, z akého materiálu sú v tomto byte rozvody vody. Neuniklo nám, že niektoré časti sú z plasthliníka, ale väčšinou je použitý lacný polypropylén... Niekde bolo treba ušetriť?

Projektanti so zhotoviteľom teda končia s prehrou 3:6. Naše ukážky priamo úmerne zohľadňujú skúsenosti z inšpekcií v bytovom dome A1. Neznamená to, že všetky byty majú tento problém. Avšak väčšina ich jednoducho má.

Ak vás Slnečnice sklamali, potom vás informujeme, že inde to môže byť ešte horšie. Výživné „kvapky“ dostal ďalší náš klient, ktorému sme pomáhali s kontrolou bytu. Toto je kúpeľňa, umiestnenie revíznych dvierok je v poriadku.



Otvoríme ich a evidujeme dva vodovodné ventily a revízny kus v kanalizačnej stúpačke, všetko v správnej výške, bez zbytočných hluchých miest.



Bližší pohľad do vnútra môže ale slabšie povahy napnúť. Postupne ťaháme z útrob plechovku, guču silikónového odpadu, tri obaly z keksov, kelímok so smradľavým ohorkom cigarety a mikroténové vrecko so zhnitým zvyškom desiaty. Otrasné.



Ani toto nemusí byť, žiaľ, konečná. Zrejme najhoršiu skúsenosť s inštalačnou šachtou má spomedzi našich klientov mladý pár v Račany Bianco. Zažívajú akustické peklo, ktoré začína každé ráno okolo 5,00 hod., keď si sused z vedľajšieho vchodu (!) sadne na WC. Budík nepotrebujú. Nie, hluk zo splachovania nie je problém - problém začína pred splachovaním... Ich de facto neriešiteľná situácia (nie je to susedova chyba, ani to neodporuje žiadnej norme) nemá nič spoločné s nedostatkami, ktoré sme opísali v tomto článku a kedykoľvek by zrejme vymenili ich problém za riešenia z Petržalky. Aj toto sú novostavby...

Kvalitné bývanie – to nie sú zlaté kľučky a platinové zábradlia. Je to súbor rôznych drobností, na ktoré projektant myslel a zhotoviteľ správne zrealizoval. V tomto dvojčlánku sme rozobrali na prach revízne dvierka na inštalačných šachtách. Podobne sa dá rozobrať všetko ostatné – výhľad, elektroinštalácia (o tej tiež niekedy napíšeme), výmery, kúpeľne, a podobne.

Myslite na to, keď si budete o nejakom developerskom projekte čítať, že ho navrhol „renomovaný“ architekt, že má „premyslené“ dispozície alebo že ponúka „vysoký“ materiálový štandard. Veci môžu v skutočnosti dopadnúť odlišne.



>> Novší článok: XXII. Galicia Nueva - Arcadia
<< Starší článok: XX. Nezvládnuté revízne dvierka 1. časť

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria