XIX. 6 centimetrov za dverami mojej izby

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 26.8.2018

Pravidlá tohto seriálu nájdete v jeho nultom dieli.

Dnes nakukneme do izby, ktorá by mohla byť napríklad detskou izbou. Pri kontrole bytu sme si všimli, že projektant navrhol na marketingovom pôdoryse umiestniť štandardnú posteľ hneď za dvere. Na druhej strane od dverí sa núka priestor pre skriňu, možno rolldoor, knižnicu a podobne.



Pozrite sa, aká je realita. Keď sa postavíme ku oknu a pozrieme sa na dvere, všetko sa zdá byť v poriadku.



Po premeraní sme zistili, že medzi stenou a ľavým okrajom zárubne je iba 89 cm. Počítajme spolu: 90 cm je šírka bežného matraca. K tomu plus dva krát hrúbka rámu postele (aspoň po 2,5 cm) a sme na 95 cm...



Sem štandardnú posteľ jednoducho nenatlačíte. Navyše, nemali by sa dvere otvárať na opačnú stranu, smerom k rolldooru? Asi mali, bolo by to prirodzenejšie.

Treťou chybou na zdanlivo normálnej izbe je elektrická trojzásuvka, ktorá je absolútne nevhodne umiestnená v priestore, kam projektant navrhuje umiestniť posteľ. Zostane nevyužitá. Takéto "vychytávky" bežne nachádzame v novostavbách. (Biely pás na stene nie je maliarska chyba, je to iba prenikajúci pás svetla z chodby.)



Keď tu nebude posteľ, nebude tu ani pracovný stôl. Dvere by narážali do stoličky.

Ak by sme zostali pri verzii podľa marketingového náčrtu, potom posteľ v miestnosti vôbec nebude, alebo sa bude musieť posunúť ku oknu aspoň o 80 cm, aby sa dali otvárať dvere. Alebo sa bude musieť dať vyrobiť úsporná úzka verzia s atypickým cca. 84 cm širokým matracom, roštom aj rámom.

Tento nález nepotešil ani nás, ani klienta spoločnosti Kvalitné bývanie, ktorému sme poskytli inšpekčné služby počas preberacieho konania.

A pritom stačilo iba trochu popremýšľať. Posunutím dverí doprava o 6 cm a zmenou ich otvárania by mohla táto izba komfortne plniť svoj účel. Priestoru napravo od dverí by to nijako neublížilo a náklady počas výstavby by sa nenavýšili ani o jeden cent. Typológia interiéru sa učí v druhom ročníku na vysokej škole. Projektant vtedy asi v škole chýbal alebo bol za dverami...


>> Novší článok: XX. Nezvládnuté revízne dvierka 1. časť
<< Starší článok: XVIII. Prvá pochvala do Slnečníc

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria