Stavbárske matiné, nultý diel

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 01.04.2014

Na rok 2014 sme pre našich priaznivcov pripravili seriál postrehov z našich dopoludňajších obhliadok rôznych rozostavaných i dokončených stavieb, ktorý sme nazvali Stavbárske matiné. Budeme sa snažiť vyberať také príklady, aby aj pre laického čitateľa boli prínosom vzhľadom na jeho byt, dom, pracovisko či okolie, v ktorom sa pohybuje.

Zacielime na pozitívne aj negatívne stavbárske, architektonické i dizajnérske detaily, ktoré si všímame pri technickom a stavebnom posudzovaní nehnuteľností pred kúpou alebo preberacím procesom, prípadne, keď sme prizvaní na expertnú diagnostiku rôznych stavebných porúch a deformácií. Niektoré príspevky budú zobrazovať iba komentár k flash pohľadom, ktoré sa nám naskytujú pri obyčajných prechádzkach ulicami.

Články v tomto seriáli budú krátke a ľahko pochopiteľné. Nemajú za cieľ vyčerpávajúcu popísať danú tému, zámerom je poukázať na „drobnosti“, ktoré v konečnom dôsledku môžu rozhodovať o výslednej kvalite a hodnote diela. Sú mementom pre všetkých, ktorí sa nazdávajú, že využívať odborné služby, akou je inšpekcia nehnuteľností, kontrola alebo posúdenie bytov, domov a iných stavieb, je zbytočné.

Na úvod ponúkame dve jednohubky.

Limerick County, Írsko


Podstatným detailom sú dažďové zvody (žlté šípky), ktoré sú decentne schované do hmoty fasády a zbytočne nekazia celkový pohľad. Výborný nápad aj prevedenie. Foto pochádza z našej odbornej stáže v r. 2006.

Šamorín


Správne vypočítať statiku obyčajného prístrešku a tento aj postaviť tak, aby nehrozilo riziko jeho zrútenia, nemusí byť vždy samozrejmosťou... Spevňovať konštrukciu gurtňami - to je také... vynaliezavé? Foto pochádza z r. 2013, v blízkom susedstve sme vykonávali odborný stavebný dozor a toto sa naozaj nedalo prehliadnuť.

>> Novší článok: I. Zážitok z Ivanky pri Dunaji

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria