Dvere na bratislavský spôsob

Tajomstvá nehnuteľností

Dátum pridania: 8.11.2021

Tento článok bol s možnosťou verejnej diskusie zverejnený na portáli Nehnuteľnosti.sk

V predošlom vydaní sme upozornili na rozmerové patálie stavebných otvorov, ktoré vyústia do vážnych problémov s dverami. Na internete je veľa zábavných fotografií ako montujú dvere „banánoví“ robotníci. Niekedy ich vytvoria doslova vzdušné, inokedy zas až príliš natesno.

Ak si myslíte, že podobné situácie sa na Slovensku nevyskytujú, vyvedieme Vás z omylu. To, čo sme minule začali, dotiahneme dnes do konca. Pripravili sme ukážky dverí bratislavských novostavieb. Každá z nich bola marketingovo vychválená do nebies, po našich kontrolách a upozorneniach sa úsmev menil na rozčarovanie. Všetky príklady pochádzajú z našich kontrol z r. 2020 a 2021. Problémov s dverami, otvormi pre dvere, slepými zárubňami, falošným otváraním, zlou montážou, drhnutím krídel o podlahy, obíjaním kľučiek atď. je veľa a stretávame sa s nimi naozaj často.

Inštalatér namontoval umývadlo, dverár zavesil dvere. A obaja si s kľudom vypýtali plat.


Obr. 1 Niekde sa stala chyba...

Keď vás manažérka klientskych zmien s titulom ing. arch. presvedčí, že otváranie dverí do vnútra WC bude vhodnejší nápad...


Obr. 2 Deň otvorených dverí v trojizbovom byte. Značka: 24/7

Kto podľahne skôr – dverné krídlo alebo sadrokartónový podhľad?


Obr. 3 Len nech sú tu dvere. Je jedno aké

Tradičné nedorozumenie medzi projektantom vykurovania a architektúry. Je iba otázkou času, kedy dôjde k poškodeniu termostatickej hlavice na radiátore. Takéto prípady sa rátajú v bratislavských novostavbách na tisíce (nepreháňame).


Obr. 4 Tradičný rozmerový a dispozičný konflikt

S balkónovými dverami súvisí aj návrh a správne riešenie hydroizolácie z vonkajšej strany. Tu to nevyšlo...


Obr. 5 Hydroizolačné zlyhanie v blízkosti dverí

Pri rodinných domoch sa nezriedka inštalujú vstupné dvere pochybnej kvality. Ani samotná montáž nebýva prevedená v súlade s požiadavkami technickej normy. Výsledkom je vykúkajúca zvetraná polyuretánová pena a čakanie na prvé problémy.


Obr. 6 Nesprávny spôsob montáže vstupných dverí do rodinného domu

Esteticky neakceptovateľný odtlačok, ktorý vznikol pri nesprávnej doprave dverí z výrobnej firmy na miesto stavby.


Obr. 7 Estetický defekt na krídle dverí v spálni

Mechanické poškodenia patria k naši tradičným zisteniam. V tomto prípade si to odniesol prah balkónových dverí.


Obr. 8 Mechanické poškodenie prahu balkónových dverí

Vstupné dvere do bytu môžu mať s prahmi iný problém. Výška prahu 5 cm je absolútne neakceptovateľná. Pre vozičkára je takáto prekážka číre zúfalstvo.


Obr. 9 Výška dverného prahu 5 cm

Rozmery dverí sú samostatná kapitola. Minimálna svetlá šírka dverí do WC, prípadne kúpeľne nesmie byť menej ako 60 cm. V tejto novostavbe sa s tým „nepárali“. Vymurovali úzky otvor a museli si dať vyrobiť atypickú zárubňu (šírka necelých 57 cm). Riešilo sa to zľavou z ceny bytu.


Obr. 10 Demontovaná zárubňa s nedostatočnou šírkou

Nasleduje spoločenská hra nájdi 3 rozdiely. Na prvej fotke je pohľad z interiéru na balkón. Na druhej fotke sa pozeráme na ten istý rám balkónových dverí zvonku. V čom je problém?


Obr. 11 Pohľad na spodnú časť rámu balkónových dverí z interiérovej strany


Obr. 12 Pohľad na spodnú časť rámu balkónových dverí z exteriérovej strany

Pri pohľade smerom von vidíme v spodnej časti rámu pod gumeným tesnením trojicu bezpečnostných otvorov, cez ktoré môže vytekať voda, ktorá sa do tohto priestoru môže dostať napríklad počas hnaných dažďov. Pri pohľade z exteriéru žiadne otvory nevidíme. Murár vydláždil schodík tak, že otvory prekryl a de facto znefunkčnil. Odborník na pohľadanie...

Opakom neexistujúcej dierky je veľká dierka. Na dverách do kúpeľne vidíme, že štrbina medzi krídlom a zárubňou je oveľa väčšia ako by mala byť. V tomto prípade dokonca úplne prestal fungovať magnetický zámok, ktorý bol na dverách nainštalovaný.


Obr. 13 Výrobná rozmerová vada

Ďalším príkladom výrobnej vady je prehnutie krídla balkónových dverí. Takáto situácia je veľmi vážna, pretože ohnutím dochádza k netesnosti medzi krídlom a zárubňou. Cez štrbinu dochádza v zime k úniku tepla, neželanému tepelnému mostu a následnému výskytu plesní. Celé dverné krídlo sa musí vymeniť.


Obr. 14 Ohnuté krídlo balkónových dverí

Absolútnym víťazom v kategórii Dverné patológie sa stáva 3-izbový byt v IV. bratislavskom okrese. Tu nie je veľmi čo dodať. Aj toto dokáže niekto pripraviť na odovzdávacie konanie.


Obr. 15 Víťaz v kategórii Dverné patológie

Z času na čas natrafíme na nekvalitnú montáž zárubní. Ako v tomto prípade luxusného bytu za veľké peniaze.


Obr. 16 Nekvalitná montáž zárubne

Ak zbadáte nedokonalé diagonálne spoje častí zárubne, s istotou viete, že opäť došlo k murárskej chybe. Deliaca priečka bola nesprávne vymurovaná a nezostal priestor na to, aby sa sem zmestila dverná zárubňa. Špekulanti a amatéri to potom riešia tak, že namiesto adekvátnej opravy sa zo zárubne „odstrihne“ po celej výške a zhotoviteľ dúfa, že si to kupujúci počas preberacieho konania nevšimne. Tak to bolo v tomto i desiatkach iných prípadov, ktoré sme si všimli počas našich kontrol.


Obr. 17 Chybné murovanie sa prejaví na spojoch zárubne

Ak si poviete, že takáto chyba nestojí za reč, skúste sa opýtať sami seba, či by ste obdobný nedostatok akceptovali na obleku alebo šatách, napríklad pri zapínaní krivo našitého zipsu.
Na ďalšom obrázku máme ďalšiu odchýlku, tiež iba niekoľko milimetrovú, zato s oveľa vážnejším výsledkom. Veľkoformátový rám okna, v ktorom je posuvné krídlo balkónových dverí, je krivo namontované. My sme si všimli, že na 2 metroch dĺžky je odchýlka od ideálneho horizontu šialených 14 mm. Pri celkovom rozmere rámu takmer 5 metrov sa dostávame na hodnoty, kde je na mieste sa opýtať, kto tie okná montoval, kto stavbu dozoroval a prečo tieto osoby dostali za dodané „dielo“ zaplatené.


Obr. 18 Odchýlka 14 mm od roviny na dĺžke 2 metrov. Žalostné zistenie

Pri svojpomocnej výstavbe patrí k tradičným nálezom nemožnosť otvárať dvere, pretože im v tom bráni obklad steny alebo iná prekážka, ktorá laikovi nepríde na rozum. Bolo to tak aj v tomto rodinnom dome, ktorý má na prízemí kúpeľňu s dverami do záhrady.


Obr. 19 Nemožnosť plnohodnotne otvárať dvere, nakoľko im v tom bráni obklad na ostení

Predposledná ukážka má hodnotu 1.500,- €. To je rozdiel medzi tým, čo mal kupujúci dostať a čo naozaj dostal. Napadá vám, v čom môže byť problém?


Obr. 20 Iné materiálové prevedenie ako podľa zmluvy malo byť

Podľa zmluvnej špecifikácie bytu mal kupujúci dostať laminátové interiérové dvere. Ich hodnota bola cca. 450,- € za 1 sadu (zárubňa + krídlo). Zistili sme, že namiesto laminátových dvier mu developer dodal obyčajné fóliované dvere (1 sada cca. 150,- €). Pri piatich dverách, ktoré v byte boli, predstavuje toto klamstvo cca. 1.500,- €.

Sme na konci. Vlastne na začiatku. Kolotoč problémov s dverami takmer vždy začína v murovaní dverných otvorov, na ktoré sme upozornili minule a poslednou fotkou sa k nim vrátime. Odchýlka ľavého ostenia zadných dverí od vertikály vyše 5 centimetrov potvrdzuje, že banánových robotníkov je v Bratislave dosť.


Obr. 21 Krivé murovanie


Dobré rady

Myslíte si, že v dome / byte, ktorý si chcete kúpiť, takéto problémy nie sú?

Kontrole dverí venujte náležitú pozornosť. Nestačí sa opýtať predávajúceho, akej bezpečnostnej triedy sú vstupné dvere. Pýtajú sa na to skoro všetci, avšak ak vás naozaj bude niekto chcieť vykradnúť, prekoná akúkoľvek prekážku. Odporúčame zaujímať sa skôr o odolnosť voči požiaru a dymu. Rozdiely môžu byť priepastné.

Trvajte na predložení certifikátu vstupných dverí a ich odolnosti voči rôznym hrozbám. Niektorí developeri s kľudom dodajú dvere, ktoré nespĺňajú príslušné požiadavky a vymenia ich za vyhovujúce iba tým, ktorí sa sťažujú.

Uistite sa o materiálovom súlade interiérových dverí. Aj tu môžu byť cenové rozdiely značné.

Vyskúšajte si každé dvere zatvoriť a zamknúť, možno zistíte, že sa otvárajú na opačnú stranu ako by sa mali, alebo zatvoriť nejdú, lebo je poškodená zárubňa, nefunkčný čip alebo majú iný problém. Nevynechajte ani dvere na balkón, garážové vráta, bráničku v oplotení, či výlez na strechu.


Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.



>> Novší článok: Sezóna chladu, plesní a vlhnutia I
<< Starší článok: Dvere alebo plachta?

Vyhlásenie o zodpovednosti

Každý článok vychádza zo skutočnej udalosti. Identifikačné údaje a mená boli z dôvodu ochrany pozmenené. Dej príbehu je zjednodušený a upravený tak, aby bol ľahko pochopiteľný pre bežného čitateľa. Za žiadnych okolností nemožno situáciu zovšeobecňovať alebo generalizovať. Rovnako neplatí, že všetky obdobné charakteristiky sa týkajú aj ostatných bytov v danom projekte, prípadne podobných nehnuteľností. Každý príbeh je individuálny a bol zverejnený ako poučenie sa z chýb iných, resp. situácií, ktoré nie vždy bežnému kupujúcemu prídu na myseľ.

Ku každej nehnuteľnosti a jej časti je vždy potrebné pristupovať osobitne. Akékoľvek postupy v oblasti stavebných nedostatkov a sporov je potrebné najprv konzultovať s odborne spôsobilým stavebným inžinierom a následne s registrovaným advokátom.

Autori článku nepreberajú na seba žiadnu zodpovednosť za konanie podľa odporúčaní, ktoré sú v texte uvádzané. Pri každej nehnuteľnosti je potrebné oboznámiť sa so skutkovým stavom, a to najmenej fyzickou obhliadkou, skúmaním príslušnej projektovej dokumentácie a podobne.


Fotogaléria