XLV. Tip na letný výlet: Vodné dielo Gabčíkovo

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 1.8.2021

Máme leto a k nemu patrí dovolenková sezóna. Ak ste už videli Tatry, Pieniny, hrady aj zámky, čo takto spraviť si výlet do Gabčíkova?

Na Dunaji tam stojí úžasná inžinierska stavba. Vodné dielo Gabčíkovo má svetové stavbárske parametre, saturuje zhruba 1/12 spotreby elektriny Slovenska. Ekologická elektrina. V našom seriáli zvyčajne poukazujeme na chyby, avšak tejto stavbe nie je veľmi čo vytknúť. Snáď iba priebežnú údržbu, tu vidíme priestor na vylepšenie. Ale skôr si želáme, aby naši maďarskí susedia dostali rozum a pristúpili k výstavbe dvojičky v Nagymarosi.

VD Gabčíkovo je jednou z najhodnotnejších stavieb na Dunaji, zabezpečuje ochranu pred záplavami a výrazne prispieva k ochrane prírody, aj keď niektorí amatérski aktivisti si hľadajú čokoľvek, aby znížili jeho význam. Táto stavba je dôkazom úžasného zanietenia a fortieľu stoviek stavebných inžinierov a robotníkov, ktorí sa podieľali na jeho náročnej výstavbe.

Slovensko môže byť právom hrdé, že má takúto stavbu. Vidieť na vlastné oči niekoľko metrové vzdúvanie vody v plavebnej komore, otváranie vrát a mnoho ďalších technických „zázrakov“ – to je náš tip na hodnotný výlet. Ak vás fascinujú veľké stavby, potom je Vodné dielo Gabčíkovo jasná destinácia.






Na konzole so sklenenou podlahou zažijú adrenalín nielen dospelí.





>> Novší článok: XLVI. Realitný fenomén Banská Štiavnica
<< Starší článok: XLIV. Odsávače pár v kúpeľniach a záchodoch II

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria