XLIV. Odsávače pár v kúpeľniach a záchodoch II

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 1.7.2021

Na konci 33. dielu nášho matiné sme sľúbili, že sa ešte raz pozrieme na problematiku odsávačov pár a odvetrávania kúpeľní a záchodov. Nezabudli sme a dnes v téme pokračujeme konkrétnymi príkladmi z našej praxe.

(Ne)správne umiestnenia
Odsávanie pár z kúpeľne na prvom obrázku nebude dostatočné. Odsávač namontovali tesne nad dvere do kúpeľne. K cirkulácii vzduchu bude dochádzať iba v tesnej blízkosti dverí. Okolo vane, ktoré je od dverí vzdialená asi 3 metre, sa bude hromadiť zvýšená vlhkosť. Časom sa tmeloch a obkladoch vyskytnú plesne. Odsávač mal byť umiestnený čo najďalej od dverí, napríklad ako ukazuje šípka.


Rovnaký problém má aj ďalšia kúpeľňa. Podľa projektovej dokumentácie mal byť odsávač umiestnený na opačnej strane (asi 3 metre od dverí). Robotníci si to zjednodušili, dozor na stavbe neexistoval. Chybu sme pri inšpekcii samozrejme postrehli a uviedli medzi závady.


Nasleduje kúpeľňa, kde je odvetrávanie pripravené správne. „Ventilátor“ je umiestnený čo najďalej od dverí, nachádza sa blízko sprchovacieho kúta.


Na ďalšej fotke vidíme prípravu na odvetrávanie priamo v sprchovacom kúte. Ak sú dodržané bezpečnostné požiadavky (elektrospotrebič v mokrej zóne), potom je takýto spôsob najúčinnejší. Je to veľmi dobré riešenie.



Záchody a kúpeľne s oknami
V 33. dieli sme naznačili, že projektanti často opakujú známu chybu, keď odvetrávanie záchodov riešia iba oknom. Tento stredovek sa vyskytuje v mnohých katalógových projektoch a hojne ho používajú aj projektanti, keď navrhujú dom na mieru. Takmer všetky lowcostové bungalovy, ktoré sa stavajú na okrajoch miesta a dedín, trpia týmto neduhom. Dôvodom je snaha developera čo najviac ušetriť. Problémy tohto prevedenia sú dva.

Po prvé, vyvetranie záchoda oknom je síce účinné, avšak okenná kľučka býva takmer vždy veľmi ťažko prístupná. Je vysoko a ďaleko. Najmä nižšie osoby sa musia postaviť na záchodovú misu, aby dočiahli. Je to veľmi rizikové. Ak je WC súčasťou kúpeľne, potom je okno obyčajne dostupné iba tak, že musíte vkročiť do (mokrej) vane a ešte aj odtiaľ sa naťahujete ako žirafa.


Po druhé, málokto vetrá oknom efektívne. Dnes chcú ľudia ušetriť na energiách ako sa len dá. Avšak otvorenie okna predstavuje tepelné straty, pretože takmer nikto nedokáže presne odhadnúť primeraný čas na vyvetranie. Viacerí ľudia sa pozabudnú, že okienko vôbec otvorili, a v záchode/kúpeľni sa vetrá aj 3-4 hodiny. Počas vykurovacej sezóny je to krajne neekonomické.


Záchod bez automatického odvetrávania s ťažko prístupnou kľučkou na okne

Vhodným riešením je opäť odsávač s riadeným časovačom a objemovým prietokom vzduchu. To nevylučuje prítomnosť okna. Avšak okno by malo slúžiť hlavne na presvetlenie interiéru. Ideálne riešenie je teda kombinácia okna a odsávača. Oknom preniká svetlo, odsávačom sa regulujú vzduchové pomery. Samozrejme, moderné riešenia sú najvhodnejšie. Rekuperácie či iné vzduchotechnické technológie dokážu vytvoriť (ak sú navrhnuté a vyhotovené správne!) ideálnu klímu vnútorného prostredia. Toto sa týka teploty, vlhkosti, zápachu, aróm a podobne. Kupovanie rôznych smradľavých „osviežovačov vzduchu“, ktoré sú plné chémie, a ktoré iba negatívne pôsobia na naše dýchacie cesty, je socialistickým prežitkom čias dávno minulých.

Myslite teda na to, keď vám projektant bude tvrdiť, že okno na záchode alebo v kúpeľni vyrieši všetko a žiadne automatické odsávanie netreba. Takého projektanta treba hneď vymeniť, pretože podobné stredoveké riešenia vám bude ponúkať aj v iných oblastiach.


Dobré riešenie: kúpeľňa s oknom aj so vzduchotechnickou výustkou, ktorá je súčasťou vzduchotechnického systému, ktorý reguluje vlhkosť v celom dome


Ďalšie dobré riešenie: kúpeľňa s oknom, ktoré miestnosť presvetľuje a na strope odsávač vlhkosti. Bohužiaľ, nechránená elektrická zásuvka v umývadlovom priestore pokazila celkový výsledok z inšpekcie tejto kúpeľne. S takýmito situáciami sa stretávame často. Niektoré oblasti sú vyhotovené veľmi dobre a iné odporujú zákonom alebo normám



>> Novší článok: XLV. Tip na letný výlet: Vodné dielo Gabčíkovo
<< Starší článok: XLIII. Levitujúca terasa

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria