XLIII. Levitujúca terasa

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 1.6.2021

O lietajúcom koberci ste už zaiste čítali. Ale videli ste už levitujúcu terasu? My áno. Nedávno sme boli počas štandardného preberacieho konania kontrolovať byt. Náš klient, volajme ho pán Martin, najprv vôbec nechcel, aby sme kontrolovali exteriér bytu. Zdalo sa mu to zbytočné. Načo kontrolovať predzáhradku s terasou?

Neustúpili sme a pánovi Martinovi sme povedali, že my vždy kontrolujeme aj spevnené exteriérové plochy, aj keď sú spoplatnené. Môže sa totiž vyskytnúť všeličo. Vtedy sme ešte nevedeli, ako dobre sme spravili.

V byte sa vyskytlo niekoľko nedostatkov, ktoré sa ukázali v kontexte exteriéru menej významné. Terasa vyzerala úplne štandardne – drevené dosky so schodíkom na trávnik.



Pri bežnej chôdzi sme ale cítili akési zvláštne chvenie. Nie, nebolo to chvenie zaľúbenia sa do stavebníctva. Bol to zvláštny, skôr nepríjemný, pocit. Priložili sme krátku vodováhu a identifikovali naklonenú rovinu, na ktorú ale nebol v tejto línii žiadny dôvod. Okrem toho sme si všimli zrejmé klesanie celej terasy smerom od domu. To by sa možno dalo vysvetliť zámerom, ale až taký veľký sklon?




Ešte dva krát sme sa prešli po povrchu a radikálne sme vyhlásili: Táto terasa sa musí rozobrať a opraviť. Nie je normálne, aby dochádzalo k chveniu, až pohupovaniu povrchu!

Zástupca developera nenamietal a nedostatok zapísal do preberacieho protokolu. Zboku sme spravili do konštrukcie malý otvor a vysvetlenie bolo na svete: levitujúca terasa. Wau.



Ak vás zaujíma, ako sa toto mohlo stať, potom je vysvetlenie pomerne jednoduché.

Stavebná firma zhutnila podklad (zeminu). Vytvorila roznášacie základové pásy a na tie oprela nosný drevený rošt so stĺpikmi. Na rošt pripevnili robotníci zvrchu terasové dosky a vznikla krásna terasa. Potom v Dunaji pretieklo vody ako zvykne pretiecť za pár mesiacov a nastal deň preberacieho konania. Zemina pod roznášacími pásmi nebola správne zhutnená (my hovoríme, že bola zhutnená developerským spôsobom). Vplyvom atmosférických zrážok došlo k jej dodatočným poklesom, ktoré spôsobili, že nosný rošt sa oddelil od amatérsky vytvorených roznášacích pásov (vidíte tie voľne položené parkové obrubníky?) a zostal visieť vo vzduchu. Ako je to možné? Rošt je spriahnutý s terasovými doskami, ktoré sú naň zvrchu priskrutkované. Tieto dosky držia rošt vo vzduchu. Pri chôdzi dochádza k priehybom dosiek a pohupovaniu celej terasy.

Ako dobre, že sme boli tvrdohlaví a neustúpili sme pánovi Martinovi pri jeho žiadosti nekontrolovať exteriér. Táto terasa sa bude musieť kompletne rozobrať a urobiť od začiatku. Našťastie, na náklady developera, resp. stavebnej firmy.

Na úplný záver máme ešte jedno prekvapenie. Už o pár dní štartujeme s veľmi známym realitným portálom s novým seriálom. Vymysleli sme mu názov Tajomstvá nehnuteľností a dozviete sa v ňom o rôznych prekvapeniach, ktoré ukrývajú byty aj domy. Pridáme aj rady, na čo si dávať pozor pri obhliadkach vašej vyhliadnutej nehnuteľnosti. Z tohto dôvodu bude Stavbárske matiné vychádzať 1x mesačne. Tajomstvá nehnuteľností si budete môcť zadarmo a bez obťažujúcej reklamy čítať na našej webstránke.


>> Novší článok: XLIV. Odsávače pár v kúpeľniach a záchodoch II
<< Starší článok: XLII. Poučíme sa z tragédií?

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria