III. Elektrina, ktorá zabíja aj bez dotyku

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 2014/08/08

Pravidlá tohto seriálu nájdete v jeho nultom dieli.

Je jedno či v Bratislave alebo Uzovských Pekľanoch – fyzikálne zákony v oblasti elektriny a magnetizmu platia rovnako. Vždy sa nájde dobrý aj zlý elektrikár a takisto aj praktické či absurdné elektroinštalácie. Napríklad elektrikár v Zelenči pri Trnave kamarát so slovenčinou nie je...


Tak čo, budeme mu veriť, že aspoň káble nainštaloval správne a bezpečne?


Iný pohľad sa nám naskytol pri posudzovaní bytu v novostavbe v bratislavskej Rači. Akú logiku použil projektant pri navrhovaní obývačkových zásuviek? Odpoveď je jednoduchá - všetko natrepať na kopu a najlepšie do kúta. Tie dvojzásuvky v polohe nad sebou sú ukážkou nemiestneho šetrenia investora. Oveľa krajší, využiteľnejší a najmä ergonomickejší by bol horizontálny 5-rámik.



Elektrikárskou fotkou roka 2012 bola nádherná kuchynská samica v jednom trnavskom byte, ktorá čakala na zapojenie indukčnej varnej dosky. Takéto riešenie už hraničí s bezbrehým amaterizmom. Do takejto samice sa zapája cirkulár, miešačka na betón a ešte kadečo iné, ale doska na varenie?



Niektorí z vás možno chystáte výmenu starých rozvodov s cieľom, aby bola elektrina vo vašom byte v prvom rade bezpečná. Kvalitné bývanie odporúča, aby ste vždy, naozaj vždy vyžadovali k vykonanej práci odbornú revíznu správu podpísanú a opečiatkovanú oprávnenou osobou (revíznym elektrotechnikom). A ak máte pochybnosti, napríklad či môže byť umiestnený ventilátor v sprchovacom kúte, neváhajte požiadať o konzultáciu aj iného elektrikára. Naše fotky nezabíjajú v pravom slova zmysle. Ale vyhorieť kvôli skratu hriankovača, ktorý je napojený na jeden spoločný elektrický obvod s chladničkou, práčkou, umývačkou, mikrovlnkou a vysávačom – to sa žiaľ stáva. Túto fotku radšej nezverejníme, aj keď takýto prípad sme tiež zažili. V byte, kde bývali deti. Bola to veľmi smutná obhliadka... Mimochodom, pri „freestylovo“ riešenej elektrine sa vám otočí chrbtom aj tá najpriateľskejšia poisťovňa.


>> Novší článok: IV. Dva príklady: jedna fasáda a jedna strecha
<< Starší článok: II. Alibizmus alebo proaktivita?


Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria