Rozdiely medzi firmami, ktoré vykonávajú inšpekcie nehnuteľností

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 15.3.2021

Veľmi veľa záujemcov (podľa našich štatistík viac ako 80 %) nás oslovuje na základe osobného odporúčania. Je to dôkaz o vysokej kvalite našich služieb. Títo ľudia vedia, že u nás budú v dobrých rukách. Ani im nenapadne porovnávať nás s inými poskytovateľmi.

Je tu ale zvyšná cca pätina ľudí, ktorí hľadajú na internete a predpokladajú, že všetky firmy poskytujú rovnakú úroveň služieb. Do istej miery je to logické, pretože inšpekciu nehnuteľnosti potrebujete iba keď kupujete nehnuteľnosť, čo je pár krát za život. Nie je to nákup obľúbeného jedla alebo iná činnosť, s ktorou máte opakované skúsenosti.

V skutočnosti sú ale medzi poskytovateľmi inšpekcie nehnuteľností výrazné rozdiely.

Pre tých, ktorí nás nepoznajú, sme preto pripravili informácie, v čom sa líšime od iných firiem. Pretože vybrať si napríklad na základe nižšej ceny môže byť cesta k výslednému sklamaniu.

Nehnuteľnosť, ktorú si idete prevziať od developera, alebo ktorú si idete kúpiť, bude jedna z najdrahších vecí, ktorú si v živote zadovážite. Výber inšpektora sa podobá na vážny úraz/ochorenie chrbtice – dáte sa operovať komukoľvek (aj nelekárovi), alebo si budete hľadať špecialistu s dlhoročnou praxou a skvelými výsledkami? Ak ste v pozícii, že máte čas si lekára vybrať, potom nepochybujeme, že si dáte na výbere záležať. Ide predsa o váš život. Rovnako si dajte záležať na výbere firmy, ktorá vám príde spraviť inšpekciu. Pretože tu síce nejde o život, ale peniaze sú tiež dôležité a tu ide o veľa peňazí. Presnejšie, vašich peňazí. Nemusíte nám veriť, ale klamstvo je bežná pracovná metóda mnohých developerov a predávajúcich. O skutočných situáciách z praxe sme napísali skvelú knihu, v ktorej radíme, upozorňujeme, vysvetľujeme. Zhrnuli sme do nej vyše 15 rokov našej práce a je napísaná pekne po lopate, doslova pre každého.

Poďme teraz k faktom.

>> My sme inšpekciu nehnuteľností vymysleli, všetky ostatné firmy do istej miery kopírujú naše služby. My sme originál, a to je racionálny predpoklad, že u nás dostanete najvyššiu kvalitu služieb. Viac sa dočítate tu.

>> Ponuková cena je určite dôležitý parameter. Naše orientačné ceny máme zverejnené a na začiatok môžete z nich vychádzať. Záväznú cenovú kalkuláciu vypracujeme, až keď sa podrobne zoznámime s konkrétnou nehnuteľnosťou. To znamená, že ceny nestanovujeme paušálne. Vždy si najprv naštudujeme podklady, výkresy, klientske zmeny, definíciu štandardov, inzeráty atď. Toto robíme zadarmo pre každého (teda, aj keď by ste sa rozhodli naše služby napokon nevyužiť).

>> Súčasťou všetkých našich inšpekcií je následná konzultácia o zistených nálezoch. Ak kontrolujeme staršiu nehnuteľnosť, teda nie novostavbu od developera, potom zadarmo poskytujeme kvalifikovaný odhad finančných nákladov na všetky potrebné opravy alebo aj na kompletnú rekonštrukciu.

>> Pri využití našich služieb dostane každý klient bez príplatku informáciu o safety parametroch. Toto je veľmi dôležité najmä pri novostavbách.

>> Vykonali sme najviac inšpekcií. Sú ich tisíce. To znamená mimoriadnu skúsenosť a schopnosť vyhodnocovať nálezy v širších súvislostiach. Toto je relevantné najmä pri sporoch so zhotoviteľmi. Dokážeme predvídať 2-3 kroky dopredu, čo našim klientom zreteľne vylepšuje rokovacie pozície.

>> Každú inšpekciu vykonáva stavebný inžinier. Nie architekt, nie študent, nie absolvent priemyslovky, nie predavačka bytov s obchodnou akadémiou, ktorá niečo od nás obkukala a povedala si, že bude robiť „to isté“ za polovičnú cenu (žiaľ, aj o takomto prípade vieme).

>> Niektoré iné firmy argumentujú, že ich inšpektori sú certifikovaní. V skutočnosti na Slovensku žiadna certifikácia inšpektorov neexistuje. Trojdňový kurz z Budapešti alebo Brna s nejakým potvrdením o absolvovaní má rovnakú váhu ako kurz manikúry. U nás platí podmienka, že inšpektor je odborne zdatný až po dvoch rokoch dennej praxe.

>> Troj- a viacizbové byty zvyčajne prídu od nás skontrolovať najmenej dvaja inšpektori.

>> Rodinné domy preverujú vždy najmenej dvaja, ale veľmi často traja inšpektori. Je to dramatický rozdiel oproti iným poskytovateľom, pretože kontrola je tak rozsiahlejšia a aj podrobnejšia. Pre vás je to výrazné plus.

>> Prítomnosť viacerých inšpektorov výrazne znižuje riziko prehliadnutia nejakej chyby, čo je ďalšia výhoda pre vás. Ak je naša ponuková cena napríklad 400,- € (prídu dvaja inšpektori) a iná ponuka bude 330,- € (príde iba jeden inšpektor), naozaj bude správne vybrať si nominálne lacnejšiu ponuku? Najmä ak sa ide kontrolovať nehnuteľnosť povedzme za 290.000 eur, stojí úspora 70 eur za to?

>> Na každej inšpekcii je prítomný najmenej jeden inžinier, ktorý vykonal už viac ako 200 inšpekcií podobného typu nehnuteľnosti (výnimkou sú kaštiele a iné okrajové žánre, kde vykonáva inšpekciu vždy aj riaditeľ našej firmy). Skúsenosť sa nedá ničím nahradiť.

>> Sme 100 % slovenská firma. To nie je nacionalizmus, má to súvis s technickými normami, ktoré sú na Slovensku niekedy odlišné od zahraničných predpisov. Napríklad slovenská technická norma na podlahy (podlahy sú v každej budove) má vo viacerých ohľadoch iné znenie ako česká ČSN či rakúska ŐNORM.

>> Nenajímame si žiadnych externistov. Je úplne jedno, kto od nás príde inšpekciu vykonať, pretože všetci inžinieri sú interní členovia nášho tímu. Nemôže sa stať, že k vám pošleme nejakého stážistu.

>> Žiadny náš inšpektor nemá viac ako 55 rokov. Nie je to diskriminácia. Ide o to, že dokážeme vyliezť na strechu a dostať sa na miesta, kam si už starší človek netrúfne. Starší odborníci majú síce viac skúseností, ale určite nie s inšpekciami. Tie začali iba pred 15 rokmi. Oni zažili dobu 80. a začiatku 90. rokov, ktorá je známa nízkou kvalitou výstavby a zlými pracovnými návykmi. Aj keď možno iba nepriamo, ale i tak ich táto doba kariérne ovplyvnila. Navyše niektorí starší odborníci vychádzajú z vedomostí, ktoré sú už dávno vedecky a technicky prekonané.

>> Ako sme už uviedli, ani zďaleka nemožno tvrdiť, že všetky firmy poskytujú inšpekcie na rovnakej úrovni. Máme na to veľmi dobrý argument: 80 % zákazníkov si nás vyberie na základe osobného odporúčania. To nie je náhoda a tí ľudia vedia, prečo to robia.

>> Vážime si našich konkurentov, najmä tých, ktorí ľuďom povedia, aby sa pri zložitejších bytoch a domoch obrátili na nás, pretože si na ich kontrolu netrúfajú. Je to dôkaz o ich férovosti. Na druhej strane, keď nedokážeme poskytnúť záujemcom o bežnú nehnuteľnosť promptný termín my (je to zriedkavo, ale občas sa to stane), odporučíme im našu konkurenciu. V bratislavskom regióne pôsobí cca 10 firiem; z nich je jedna taká, ktorú nemáme problém odporučiť.

Keď si teda budete porovnávať ponuky, zaujímajte sa okrem ceny aj o ďalšie dôležité veci.
>> Kto príde inšpekciu vykonať? Je to stavebný inžinier so špecializáciou na pozemné stavby? Má za sebou aspoň 200 inšpekcií? Pozor, ak ide o rodinný dom, potom sa myslí aspoň 200 inšpekcií rodinných domov, nie 190 bytov a 10 domov.
>> Koľko inšpektorov príde?
>> Bude inšpekcia prebiehať podľa znenia slovenských technických noriem a zákonov?
>> Aké doplnkové služby vám dokáže firma ponúknuť? Vedia inšpektori skontrolovať prenos dátového signálu cez 8-žilové FTP káble? Je možné si objednať aj kontrolu hrúbky skiel na oknách alebo termovíznu kontrolu podlahového vykurovania?


Napokon sú tu anonymné recenzie na sociálnych sieťach, na ktoré nemáme žiadny dosah. Na základe týchto hodnotení môžeme kedykoľvek s hrdosťou povedať, že sme trhová jednotka. Máme prepracované know-how a spoľahlivú metodiku. Je to náš core-business.

Niekoho môže prekvapiť, že naše služby si objednávajú aj riaditelia veľkých stavebných firiem a manažéri developerov, ktorí si chcú nechať súkromne skontrolovať ich vyhliadnuté nehnuteľnosti. Prečo to robia? Lebo poznajú realitu slovenského stavebníctva. Videli pri práci nás, aj iné firmy a vybrali si nás. Keď sa ich pýtame prečo, takmer všetci odpovedajú to isté...

V každom prípade sme radi, že inšpekčné služby sa na Slovensku rozšírili a záujemca má možnosť vybrať si podľa vlastného vkusu z ponuky viacerých poskytovateľov.

Všetkým, ktorí ste naše služby už využili, úprimne ďakujeme a všetkým, ktorí inšpekciu nehnuteľností plánujete využiť, ponúkame náš originál.