XII. Gangnam style

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 15.5.2017

Pravidlá tohto seriálu nájdete v jeho nultom dieli.

Haniska, okr. Košice – okolie

V januári 2015 sme uviedli kritiku riešenia striešok a doplnkov na fasáde barokového kostola v Haniske. Koncom leta 2016 prešla celá fasáda obnovou a na jar 2017 sme sa prišli pozrieť ako to miestni katolíci zvládli. Čo myslíte, bola oprava vykonaná správne a boli nevhodné časti adekvátne nahradené?

Na začiatok si pripomeňme situáciu z januára 2015 (popis bodov 1 až 7 nájdete v našom pôvodnom článku):




Takto vyzerala východná časť fasády na jeseň 2016 (nad ľavými dverami je už opätovne namontovaná lexanová strieška s antikorovými konzolkami), pravý vstup ešte dokončený nebol, dúfali sme, že predsa len dôjde k náprave...



Ale na jar 2017 sme už iba mohli opakovane konštatovať, že celá obnova pamiatok zlyháva na celej čiare. Vlastník (stavebník) + projektant + zhotoviteľ + Krajský pamiatkový úrad Košice + stavebný úrad. Je paradoxné, že takáto „obnova“ pamiatkarom nevadí, zatiaľ čo pri obnove napr. kúpaliska Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach kládli trenčianski pamiatkari na stavebníka extrémne nároky. Je evidentné, že zákony neplatia pre všetkých a všade rovnako.

Poďme sa teraz spolu pozrieť, čo všetko sa dá na 1 metri štvorcovom pokaziť.




1 – architektonicky nevhodnú striešku po pár týždňoch od jej namontovania skrútil a odtrhol vietor, musela sa opakovane namontovať. Aj tak je celá nakrivo a takýto materiál patrí maximálne na zastávku MHD, nie na národnú kultúrnu pamiatku
2 – namiesto výroby poctivej napodobeniny dobového svietidla sa kúpil a nainštaloval nejaký lacný poľský fejk, ktorý je navyše namontovaný hore nohami
3 – všimnime si, že farebne nesedí rám okna a dverné krídlo. Národná kultúrna pamiatka nie je Luník IX, ale kompetentným to neprekáža, veď drevo ako drevo
4 – štýlový koberček voči vnášaniu nečistôt je zaťažený kameňom, ktorý tu je na to, aby sa ním fixovalo – a samozrejme aj poškodzovalo – otvorené dverné krídlo
5 – diletantstvo podčiarkuje samotná montáž striešky k ploche fasády.

Ďalšie dve fotky už iba dokladujú absolútny nezáujem o ako-tak slušný výsledok. Diery dokazujú, že striešku vytrhol vietor a nové kotvenie je rovnako ako to prvé urobené „na hulváta“. Na nerezovej konzolke sa robotníci neobťažovali ani strhnúť ochrannú papierovú fóliu.





Je to na smiech? Ani nie. Skôr na hanbu. Alebo to môže byť ešte horšie – ak toto nikomu nevadí a považuje sa to miestnym farárom, pamiatkarmi a dedinčanmi za akceptovateľný štandard, potom sme my s našim videním situácie zrejme na smiech ich všetkých. Mimochodom, kde sú všetci tí aktivisti, ktorí sa pomaly priväzujú o steny budov, ktoré sa idú búrať (napríklad bratislavské PKO)? Kde sú všetci tí lokálpatrioti? Búranie zdegradovaných budov v centrách veľkých miest im vadí (napr. poliklinika na Bezručovej v Bratislave) a o takéto postupy opráv NKP sa už nezaujímajú?

Prečo zase píšeme o nejakom kostole? Obnova barokového kostola nie je rekonštrukcia bytového jadra. Navyše, vo vyspelom svete, kde funguje turistický ruch, sú práve historické stavby magnetom pre turistov. To, že u nás je turizmus stále na nízkej úrovni, je dané aj tým, ako sa správame k významným stavbám. Opravujeme ich štýlom „nejako to spravíme“, „strýko je murár s 50-ročnou praxou - on sa vyzná“ a pod. Štát sa tvári, že nie sú financie, pamiatkari argumentujú, že nestíhajú, špecialistov na výkon technického dozoru pre takýto typ stavieb nechce nikto adekvátne platiť, aplikujú sa nesprávne technologické postupy a samotné práce odborne koordinujú farári, ktorí vyštudovali teológiu.

S kostolom v Haniske to dopadlo tak, že namiesto záujmu o architektonický detail a materiálový súlad použili na striešky nevhodné antikorové konzolky prekryté lacným plastom a celé to ušmudlali nehorázne odfláknutou montážou. Dokonalý antikoro-plastovo-barokový gangnam style.

Pritom na Slovensku máme odborníkov, ktorí sú ochotní pomôcť pri oprave historických sakrálnych stavieb (statika, architektúra, ochrana pred bleskom, technológie, materiály, remeselné detaily, dozorná činnosť atď.). Lenže mnohí cirkevní manažéri (bez ohľadu na vierovyznanie) sú do seba uzavretí a odmietajú akúkoľvek pomoc. Neprijímajú dobre mienené rady a voči komukoľvek mimo ich komunity sú naladení apriori odmietavo. Žiaľ, je to aj naša osobná skúsenosť (tá sa netýka kostola v Haniske, ten uvádzame ako neutrálny príklad). Klérus tým škodí sebe a de facto sa vysmieva každému, kto v dobrej viere daroval na opravy euro alebo hneď celú stovku do kostolného zvončeka.

Ak by nás vari niekto chcel obviniť zo zaujatosti voči katolíkom – o parádnom výsledku, ako sa to má robiť, píšeme napríklad tu.


>> Novší článok: XIII. Nepochopiteľné dvere
<< Starší článok: XI. Ako vyzerá návrh kúpeľne "zadarmo"

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria