Akým štýlom hodnotíme?

Rande s realitou

Dátum posúdenia: - - -
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

V tomto príspevku priblížime koncepciu hodnotenia bytových priestorov v rámci sekcie Rande s realitou, ktorú pripravujeme pre TRENDreality.sk. Teší nás, že z celej šírky firiem si vybrala redakcia TRENDreality.sk práve nás. Považujeme to za dôkaz, že svoju prácu robíme kvalitne, odborne a na vysokej úrovni.

Naše hodnotenie sa zameriava na stavebno-technickú stránku, pričom sa neznižujeme k bulvarizácii alebo hľadaniu senzačných objavov. Posudzované byty, resp. RD vyberáme my (teda nie developer) z oficiálnej ponuky náhodným výberom, pričom pre zvýšenie objektivity sa snažíme zohľadniť rôzne poschodia, orientácie a obsiahnuť širšie spektrum priestorov, ktoré sú určené na predaj, t.j. od garsóniek až po veľkometrážne mezonety. Byty/RD, ktoré nám predávajúci starostlivo pripraví, nás nezaujímajú. Hodnotenie je striktne nezávislé, neprijímame žiadne dary, pozvania na jachty ani iné výhody.

Na žiadnu stavbu nechodíme so zámerom hľadať chyby. Keď sa nejaká chyba vyskytne singulárne, nespomenieme ju. Ale pokiaľ je nedostatok systémový, alebo sa vyskytuje opakovane, upozorníme naň. Pri písaní článku dodržiavame stanovenú osnovu. Môže sa preto stať, že niektoré aspekty neuvádzame, i keď ich niekto môže, súkromne, považovať za dôležité. Keďže na Slovensku je možné skoro všetko, môže sa stať, že susedný (nehodnotený) byt/RD v danom komplexe môže byť oveľa (ne)kvalitnejší. Nie je preto správne vzťahovať hodnotiaci článok na celú ponuku bytov/RD. Článok pre TRENDreality.sk má obmedzený rozsah a jeho úlohou je ponúknuť základný rozhľad o projekte. Nedokážeme vylúčiť vznik extrémnych porúch (napr. Prague Marina, 3nity). Všetkým, ktorí starostlivo pristupujú ku kúpe konkrétnej nehnuteľnosti, odporúčame využiť naše služby v tejto oblasti. Komerčné posúdenia robíme oveľa detailnejšie a adresne vzhľadom na individualitu klienta. Investícia do vlastného bytu/domu je zvyčajne vysoká a podstatným spôsobom rozhoduje o rodinnom cash-flow, nezriedka aj na niekoľko rokov. Využitím našich služieb sa vyhnete kúpe mačky vo vreci a získate oveľa viac informácii ako sa zmestí na napísanie článku. Navyše, takmer vždy Vám poskytneme pádne dôvody na vyrokovanie lepšej kúpnej ceny, preto v konečnom bilancovaní je naša služba pre Vás ziskom, nie výdavkom.

Na stavbu sa snažíme pozerať očami rôznych ľudí. Keď v texte uvedieme, že bytový komplex nemá adekvátne riešené napr. detské kútiky, tak pre 50-tnika zvažujúceho kúpu, to môže byť dobrá správa. Je preto potrebné vziať do úvahy, že myšlienkové pochody iných ľudí môžu prebiehať na úplne odlišných frekvenciách, ako sú tie naše, resp. Vaše. Predstavy a možnosti ľudí sú priepastne odlišné.

Pri obhliadkach kladieme najmä technické otázky, a preto nám “nastajlovaní“ realitní makléri a maklérky veľmi nepomôžu. Dobre mienenou radou pre druhú stranu preto je, aby nominovala na hodnotenie odborne zdatné osoby (napr. projektanta, stavbyvedúceho, stavebný dozor a pod.). Výrazne to pridá objektivite získaných informácií. Z odbornej diskusie a obhliadok následne tvoríme hodnotiaci článok, ktorý píšeme tak, aby mu porozumel aj laik, pričom na našej web stránke pridávame k článku viac kritických fotografií a hodnotiace ukazovatele, ktoré na stránkach TRENDu nenájdete.

Veríme, že naše hodnotenia napomôžu kupujúcim pri výbere tej správnej nehnuteľnosti a predávajúcim (investorom, zhotoviteľom, ...) nastavia objektívne zrkadlo toho, čo v skutočnosti predávajú.


Fotogaléria