Ilúzia fínskeho bývania v Tarjanne

Rande s realitou

Dátum posúdenia: II / 2013
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Tarjanne má smolu v tom, že autori tejto recenzie majú solídne skúsenosti s bývaním vo Fínsku a Škandinávii - od bytov, apartmánov, cez stavbárske unimobunky, až po extrém typu Puikkokämppä. To, čo je prezentované ako fínska úroveň bývania, je skôr iba marketingovou hračkou. Tarjanne sme navštívili opakovane, aby sme vylúčili efekt prvého dojmu. Ale ani verzia bez snehu naše pocity nevylepšila.

Urbanizmus a širšie okolie
Asi 700 metrov od električkového obratiska, na konci bratislavskej Dúbravky skolaudoval developer 1. etapu výstavby. Ide o horné dva bytové domy z celkového počtu siedmich zamýšľaných podľa tejto peknej animácie


Pri osobnej návšteve bol idylický pohľad mierne iný - takýto:


Výhľady z jednotlivých bytov sú rôzne, smer na Lamač vyzerá z vyšších podlaží celkom dobre, no susedia si navzájom budú vidieť do kuchýň.



Celý projekt bude vo finále obkľúčený Villou Rusticou (ktorá je už teraz sama sebou oplotená), dúbravskými panelákmi a rodinnými domami, ktoré majú vyrásť na západnej (t.j. hornej) a južnej časti lokality. Okrem toho sa treba najbližšie roky pripraviť na živý stavebný ruch pri výstavbe ďalších etáp. Konštatovanie, ktoré sme ohľadom urbanizmu vyslovili pri Ville Rustice možno rozšíriť o kontext potrieb psíčkarov a parkovania. Obávame sa, že devízy lokality naberú klesajúci trend.

Kvalita projektu
Projekt bol čiastočne prekreslovaný, nakoľko pôvodné dispozície neboli ideálne, pričom sa rozumne pristúpilo k zreálneniu bytových výmer. No toto prinieslo daň v podobe viac ako kostrbatých dispozícií. Hodnotili sme byty SO 01 - 133, SO 05 - 541, 542 a 544. Vadili nám spálne prístupné cez priechodné obývačko-kuchyne a aj celkovo geometria bytov, pôdorysy narušené rôznymi „zákutiami“ či nosnými stĺpmi. Výhodou sú loggie prislúchajúce kuchyniam.


Marginálne sa vyjadríme k architektúre, ktorá je strohá, avšak koncepčne systémová. Azda iba v tomto cítiť Fínsko. Svahovitosť pozemku je zvládnutá s výhradami; sivo-biely výzor kombinovaný s relatívne malými rozstupmi medzi domami pôsobí flegmaticky, čo je v záplave krikľavých panelákov dobrá voľba.

Inteligentnosť riešení
Počas našej oficiálnej návštevy bola plocha pre pripravované detské ihrisko zakrytá snehom. Pri ďalšej obhliadke sme si uvedomili, že niečo nie je ako má byť - plocha je naklonenou rovinou, čo nebudeme bližšie komentovať. Na druhej strane, developer spomínal, že to nebude obyčajná verzia s 1-2 preliezkami, tak možno naklonená rovina bude mať prekvapivý epilóg.


Plusový bod dávame za princíp ohrevu TÚV, na ktorom sa parciálne podieľa solárna energia prostredníctvom kolektorov umiestnených na streche. Osobitne treba spomenúť plynofikáciu až do kuchýň, čo považujeme za jeden z mála ostrovov nádeje v temnom mori novostavieb, ktoré ponúkajú varenie iba na elektrine. Pre gurmánov, ktorých varenie baví, je to výborná správa.

Marketingová vsuvka
Najmenej pochopiteľnou stránkou tohto projektu je marketing. Predajca vábi záujemcov na vzorový „fínsky byt“. Nerozumieme, čo má byť špecifikom fínskeho bytu a v čom sa líši od nemeckého, slovenského či estónskeho. Je fínske bývanie v niečom lepšie, ak áno - v čom?

Tarjanne nepovažujeme za „fínske“ bývanie. Pretože okrem názvu sme tu nenašli nič, čo by malo byť fínske. Žiadna fínska idylka s rovinatými lesmi, či nebodaj saunovacím domčekom a romantickým jazerom (ak nepočítame retenčnú nádrž v spodnej časti pozemku). Z architektonickej stránky sme síce nečakali úroveň Alvara Aalta, ale Tarjanne k tejto méte nesmeruje ani náznakom. Ani high-tech vymoženosti v oblasti TZB nie sú to, čo by malo byť silnou konkurenčnou výhodou. Dispozície bytov a spoločné priestory detto. Akcentovať energetický stupeň B oproti panelákovému D-éčku je čudné. Rovnako zvláštne vyznieva upútavka na bývanie neďaleko centra mesta. Je toto vhodný argument pre perifériu Dúbravky?

V Rande s realitou sme už mali americké bývanie, ktoré nie je americké; teraz máme fínske bývanie, ktoré nie je fínske. Ukazuje sa, že marketing v slovenskom stavebníctve stále znesie veľa. Môže to tiež znamenať, že dopytová krivka je na súčasnom realitnom trhu zvláštne zderivovaná.

Pohľad na počty predaných bytov však naše argumenty maže. Ľudia to baštia a... kupujú. V skolaudovaných domoch je podľa oficiálnej webstránky 9% voľných bytov a nám zostáva iba začudovane krútiť hlavou, že práve tento typ marketingu v kombinácii so skutkovým stavom slávi úspech.

Použité stavebné materiály
Na rozdiel od marketingu, použitým materiálom kritiku neudelíme. Prevažná väčšina použitých výrobkov predstavuje slušný kvalitatívny stupeň. Okná majú izolačné trojsklá, sanita je od spoľahlivých výrobcov, v niektorých bytoch sú položené drevené parkety. Laminátovým dverám škodia lacné kľučky, ale toto sa plánuje v ďalších etapách výstavby zlepšiť.

Remeselné zvládnutie
Metalická fasáda v hornej časti objektu SO 05 utrpela zrejme zanedbaním technologického postupu a pripravuje sa jej oprava. Z dostupných informácii sa zdá, že by to nemal byť vážny problém.



V tom istom objekte nie je ideálne vyspádovaný garážový priestor, čo odporúčame tiež opraviť, inak vlhnutie stien samé od seba neprestane (klik pre foto). V niektorých spálňach bola smerovo nesprávne položená drevená podlaha. Ostatné oblasti, napríklad rovinnosť, ukončovacie línie a celkový remeselný výraz sa javili zvládnuté primerane a úhľadne.


Technické detaily
Náš dojem výrazne vylepšujú detaily, postrehli sme ich hneď niekoľko. Garážový priestor je voľne prevetrávaný a kanalizačné rozvody sú umne doplnené o odporové vodiče, ktoré zabraňujú premŕzaniu.


Klobúk dole pred popismi ležatých vedení, takého úhľadné riešenie sme vari na Slovensku ešte nevideli.


Dobrý dojem vyvoláva schodisko, jeho vizuál aj technické riešenie.


Myšlienku vidíme aj v riešení nároží, kde vertikálnej tuhosti kontrujú okná s výplňovým sendvičom. Detail je to architektonicky zaujímavý.


Výpočet pozitív zakončíme praktickou samicou, ktorá je prístupná údržbárom v garážovom priestore.


Otáznik visí nad balkónmi. Konzoly zábradlia sú veľmi dobre kotvené do čela železobetónovej dosky, avšak detail napojenia dlažby na oplechovanie je vyriešený veľmi smutne.


Resumé
Ako labužníci európskeho severu sme mali pred návštevou Tarjanne priveľké očakávania. Nazdávame sa, že nestačí kúpiť rozpracovaný projekt a prezentovať ho umelou nálepkou fínskeho developera. Bolo to rande, na ktorom nás namiesto atraktívnej severanky čakala Joulumouri, ktorá si fínsky šmrnc zabudla kdesi na polárnom kruhu.

plynofikácia kuchýň
uvedené technické detaily


toto nie je "fínske bývanie"
čudná marketingová komunikácia
kostrbaté dispozície
odstupové vzdialenosti medzi domami


Fotogaléria