Sága Malý Dunaj pokračuje tretím dejstvom

Rande s realitou

Dátum posúdenia: II / 2013
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Mnohí ľudia hľadajú „normálny“ byt v novostavbe. I keď každý máme svoju predstavu o tom, čo je to „normálne“, tretia fáza Malého Dunaja by istým spôsobom mohla zaujať.

Urbanizmus a širšie okolie
Pozemok je klasický sídliskový a obyvatelia tejto novostavby nájdu všetky vymoženosti občianskej vybavenosti v primeranej vzdialenosti. Pri riešení prístupu pre peších projektanti robili čo mohli, aby ako-tak eliminovali pestvá dopravného frajera, ktorý kedysi naprojektoval priľahlé priechody pre chodcov (klik pre foto). Problém preto vidíme iba v prístupe autom, nakoľko do garáží je nutné sa preštrikovávať priľahlými uličkami, ktoré na to nie sú primerane uspôsobené. Priamy prístup na parkovisko z Kazanskej ulice totiž legálny nie je.



Kvalita projektu
Vchod do budovy je vyriešený dobre a vstupný vestibul ponúka naozaj vzdušnú kubatúru. Spoločné priestory sa nám zdali zbytočne rozľahlé, napríklad hĺbka typických schodiskových medzipodest značne prekračuje 2 metre. Objekt má dva vertikálne trakty a racionálny počet podlaží. Počet bytov predstavuje umný kompromis medzi anonymnými masami a intímnou nízkopočetnosťou. Samotným bytom nie je koncepčne čo vyčítať. Typologicky sú zariaditeľné bez významnejších obmedzení, záleží však na orientácii a poschodí. Niektoré ponúkajú výhľad do priľahlých záhrad, iné na rafinériu. Navyše výhľady zo západnej fasády budú po dostavaní susedného objektu zreteľne iné. Spálne disponujú veľkoformátovými okennými preskleniami. Riešenie obývačko-kuchýň takisto nemožno priveľmi kritizovať.



Z odborného architektonického hľadiska sa otvára polemika o fasádach. Akcent je dávaný na oba pozdĺžne smery, pričom snaha oživiť priečne plochy pôsobí na nás rozpačito. Fajčiarske balkóniky takmer francúzskeho typu v náhodilom usporiadaní od Kazanskej ulice nezaujmú a keď na nich stojíte, nemáte dobrý pocit pevnej „pôdy“ pod nohami. Severná fasáda je vyriešená ešte menej dobre. Toto sú však oblasti, ktoré cieľová skupina zrejme nebude pred potenciálnou kúpou zohľadňovať.


Použité stavebné materiály a remeselné zvládnutie
Aj keď niektorí čitatelia nemusia súhlasiť, my považujeme za veľkú výhodu skutočnosť, že byty sa predávajú v štádiu holobytu. Zaiste, pri kúpe bytu v tomto segmente rozhoduje aj cena, avšak dotvorenie si interiéru podľa vlastných predstáv má jednoznačné výhody. Minimálne v ohľade, že nebudú použité druhotriedne materiály a druhotriedna remeselná zručnosť prezentované ako „štandard“ - príkladov z iných stavieb by sa našlo hodne.

Elementárna príprava je zvládnutá primerane, v niektorých bytoch sa vyskytli lokálne nerovnosti podlahových poterov - toto odporúčame si pred prebratím nechať spoľahlivým odborníkom skontrolovať. To isté platí pre bytové rozvody elektriny (v čase našej návštevy vypnuté) a kontrolu vodovodu s kanalizáciou.

Technické detaily
Technické postrehy začneme pri dopravnom značení. Nie je nám celkom zrejmé, kto má mať prednosť pri vjazde/výjazde z garážového priestoru. Toto je pohľad vjazdu...



... a toto pohľad z výjazdu



Postrehli sme aj netradičnú kapotáž pri výťahovej šachte na najvyššom podlaží. Vysvetlením je, že strecha bola riešená ako tzv. plochá obrátená a do skladby strešného plášťa sa už nezmestili odvodňovacie prvky. Tie museli byť zapustené nižšie.



Napokon momentka z kuchyne. V hornom kúte je vidieť plastovú mriežku, ktorá spolu s labyrintným fasádnym filtrom zabezpečuje nútené prevetrávanie interiéru. Týmto je eliminovaný akustický hluk, ktorý by bol zreteľný pri konvenčnom vetraní oknami. Žiaľ, digestory ostávajú pri tomto riešení iba v recirkulačnom móde.



V garážovom priestore odporúčame dorobiť soklové obklady, aby voda v stenách nevzlínala a potrubnú rúru nad schodiskovým ramenom vedúcim k pivničným kobkám by bolo potrebné preložiť, nakoľko podchodná výška nie je v zmysle normy dostatočná.


Resumé
Pred posúdením sme nemali veľké očakávania, o to milšie vyznievajú výsledné dojmy. Nie je to perfektná stavba v úžasnej lokalite, avšak v tomto prípade platí, že kto chce, hľadá spôsoby. A kto nechce, bude hľadať dôvody, napríklad v riešení pivničných kobiek.

dispozície
slušný holobytový štandard
dopravná obsluha
výhľady (najmä na rafinériu)


Fotogaléria