Duohouse 2.0 - jeho veličenstvo Cena

Rande s realitou

Dátum posúdenia: X / 2012
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Čo znamená bývať v prestavanej ubytovni? A prečo je o tento typ bývania taký veľký dopyt?

Urbanizmus a širšie okolie
Predstavte si bývanie na okraji. Na okraji záujmu liniek MHD, zato poblíž rafinérie, v okolí hluchého nič, no predsa v relatívnom kontakte s Malým Dunajom a s parkoviskom, ktoré môže závidieť nejeden supermarket. Tak presne tieto atribúty platia pre lokalitu, kde sa nachádza Duohouse 2.0.


Kvalita projektu
Predstavte si robotnícku ubytovňu s dokonalým géniom loci, so všetkým tým „štandardom“ zašlých budovateľských časov, s bagandžami či potravinami vyloženými na okenných parapetoch. Tak toto už pre Duohouse neplatí.

Developer poňal 2. etapu duchu v ráznej stavbárskej chirurgie a sekal a sekal a sekal až mu ostal takmer iba nosný systém a plný kredenc technických problémov. Z praxe dobre vieme, čo znamená stavať od začiatku a čo znamená prispôsobovať sa. Developer so zhotoviteľom varili zo surovín, ktoré rozhodne nepatria medzi chutné, no výsledok sa - po zvážení množstva pre laika skrytých aspektov - podľa nás (pri zohľadnení cieľovej skupiny) relatívne podaril.

Pri dizajne dispozícii sa vychádzalo z pôvodného bunkového systému ako ho poznáme z internátnych priestorov. Vznikli prevažne dvojgarsónky, ku ktorým architekt pridal francúzske balkóny.


Na rozdiel od prvej etapy došlo aj ku výmene ležatých kanalizačných rozvodov a celkovo sa ku revitalizácii pristúpilo oveľa rozsiahlejšie.

Inteligentnosť riešení
Od bývalej robotníckej ubytovne sa veľa zázrakov čakať nedá, skôr je dôležité ponúknuť také riešenia, aby sa dal priestor racionálne a nenáročne zobytniť. Takže klasické dlhé spoločné chodby ostali a bytové priestory developer ponúka ako najlepšie dokáže (a zrejme ani my by sme to lepšie nevymysleli). Príkladom môže byť kuchynská linka - sporák, šuflíky, drezová skrinka a voľný priestor na chladničku. Umývačka riadu či iné bežné súčasti kuchyne dnešnej doby by sa zmestili iba ťažko. Kuchyňa v tvare L alebo U je vzhľadom na rozmery miestnosti zrejme iracionálna voľba. V spálni je priestor na dvojlôžko a vstavanú skriňu. WC je samostatné. Podčiarknuté a spočítané - v týchto priestoroch prežijete. Veľký komfort nečakajte.


Použité stavebné materiály
Tento segment je charakteristický základnými materiálmi a výrobkami a tie v objekte aj nájdeme. Čo bolo možné ponechať, to ostalo, čo bolo potrebné meniť, to sa nahradilo lacnejšími výrobkami. Ako príklad možno uviesť schodisko, kde ostala nosná konštrukcia a zábradlie. Schodiskové stupne s (medzi)podestami sú potiahnuté povlakovou krytinou z PVC, drevené madlo sa možno bude meniť alebo sa stolársky opracuje (stretli sme sa s 2 rôznymi názormi).


Remeselné zvládnutie
Hodnotiť úroveň remeselného zvládnutia pri tomto type projektu by nebolo objektívne, nakoľko robotník vychádza z určitého stavu, ktorý nedokáže úplne ovplyvniť. Snáď sa ale môžeme pristaviť pri precíznosti. Ako príklad uvádzame vonkajší prístup do budovy. Schodiskové zábradlie je primerane dobre omietnuté (pistáciová farba), na náter oceľového nosného profilu sa akosi pozabudlo. Podobných príkladov by sa našlo niekoľko.


Resumé
Duohouse je citovo-finančný útok na investorské rácio, ktorý slávi úspech. Pre niektorých Slovákov je pocit vlastníctva nehnuteľností životný cieľ, pre iných je Duohouse východisko z frustrácie bývania v prenájmoch. Pre mladých je to možnosť vyskúšať si bývanie bez rodičov.

Bývanie vo vile na Sienkiewiczovej ulici s výhľadom na Modrý kostolík ma svoje čaro. Bývať v novopostavenej bytovke či rodinnom dome má zase iné čaro. Bývať v prestavanej ubytovni čaro rozhodne nemá, no po garsónkach sa tu len tak zaprášilo.

záujem developera o revitalizáciu brownfieldu
bývanie bez atmosféry


Fotogaléria