Devínsky dvor: minisídlisková klasika

Rande s realitou

Dátum posúdenia: IX / 2012
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Periférny projekt v susedstve automobilky v Devínskej Novej Vsi má za sebou prvé hodnotenie z januára 2010. Odvtedy pribudli nové byty a ďalšie sa stavajú. Na tie sme sa prišli pozrieť. Lokalita je stále rovnaká, architektúra tiež. Bytové a priestorové dispozície ostali bez významnejších zmien, a preto aspekty urbanizmu, projektového riešenia a invenčnosti v tejto recenzii preskočíme.

Použité stavebné materiály
Devínsky dvor sa netvári honosne a platí to aj pre použité materiály. Sú skôr lacnejšie, ale vo väčšine predstavujú racionálnu voľbu. Vertikálny nosný systém stavby pozostáva s kombinácie železobetónových a tehlových stien. Aj preto fáza II je a fáza III bude zateplená rôznou hrúbkou izolácie. V niektorých prípadoch materiály dizajnovo tromfnú iné – luxusne sa tváriace – developerské počiny. Napríklad pri voľbe napúšťania vody do vane a voľbe podomietkových vaňových batérií.



Priestorový komfort predstavuje aj skriňa bytového elektrorozvádzača. Príjemným zistením je, že každý byt disponuje vlastnou výmenníkovou stanicou na prípravu teplej vody a pre vykurovanie (klik pre foto) a na lodžiách je k dispozícii praktická elektrozásuvka.


Remeselné zvládnutie
V zostávajúcich voľných bytoch v rámci druhej etapy sme videli iba úplne dokončené byty a zreteľné chyby alebo problémové miesta sme v nich nenašli. Byty vo fáze III sú zatiaľ iba štádiu hrubej stavby, námatkové premeranie rovinnosti železobetónových stien a čerstvých omietok dopadlo v poriadku.

Systémovú a zrejme jedinú vážnu výhradu máme k (ne)použitiu okenných pások, ktoré sú technickou normou vyžadované. V Devínskom dvore je prítomný zaujímavý úkaz. Okná na prízemí a najvyššom podlaží majú pásky po celom obvode (tak ako je to normou požadované), na zvyšných podlažiach sa pásky používajú iba v spodnej časti okna a vertikálne sú vyvedené cca. 30 cm. Podľa nás je to príklad neadekvátneho šetrenia a nemôžeme súhlasiť s protiargumentmi postavenými na subjektívnom výklade stavebnej fyziky.



Resumé
Devínsky dvor je ponuka pripomínajúca bývanie na novovznikajúcom minisídlisku, ktoré bude ovplyvnené manipulačným a logistickým hlukom z neďalekej automobilky. Aktuálna 3. etapa výstavby by už mohla mať vychytané všetky chyby, ktoré sa objavili v predošlých sezónach. Nastavený štandard a zreteľná orientácia na „klasické“ bytové bývanie signalizuje, že toto nebudú prázdne domy duchov.


pragmatické stavebné riešenie
pivničné priestory
bývanie v blízkosti automobilovej továrne


Fotogaléria