Skybox: výstrel do tmy

Rande s realitou

Dátum posúdenia: V / 2012
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Mesto v meste – Petržalka – je pre mnohých ťažko stráviteľná predstava adresy bývania. A naopak, iným vyhovuje. Každopádne, Petržalka sa za ostatné roky čitateľne vzmáha a zbavuje sa predsudkov. A do tohto časopriestoru prichádza Skybox.


Urbanizmus a širšie okolie
Dlhoročne spustnutý brownfield zreteľne stúpol s výstavbou Skyboxu na cene. Stavba takmer dokonale využíva potenciál lokality, má primeraný výškopis, členenie hmoty, geometriu i farebnosť a okolitej panelákovej zástavbe nastavuje nemilosrdné zrkadlo.


Okrem nás sa však viacerí zrejme opýtajú, či to nie je až príliš invenčné dielo na danú adresu. A to je tá dilema výstrelu do tmy. Či relatívne hodnotná architektúra má zmysel na relatívne nehodnotnej adrese. My si myslíme, že má (veď o čom by mal potom byť architektonický rozvoj?); avšak záleží, ako bude potenciálny záujemca citlivý na cenu.



Kvalita projektu
Projekt ako celok je dobrý, na prvý pohľad architektonicky vyspelý. Stavba je logicky členená na obchodný parter a štyri obytné bloky s rôznou kvalitou výhľadov. Skybox je jedna z mála stavieb, pri ktorej zreteľne vidíme spojitosť medzi názvom a samotným dielom. Rovnako sa nám pozdáva dotvorenie doplnkov, výťah pre ZŤP v átriu a možno očakávať aj vkusné nočné nasvietenie exteriéru. Pri našej návšteve sme si pozreli penthouse D702, 3-izbový byt D303, 4-izbový D302, 2-izbový C307 a garsónku B401 v pultových cenách od 87,5 tis. do 365,5 tis. €.

Vnútorné komunikačné priestory (chodby so šírkou 2,25 m) sú až príliš rozľahlé, vstupné vestibuly detto. Vo všetkých bytoch úplne chýba prevetrávanie šatníkov, resp. skladových komôr. Prednosť dostali dvere na celú svetlú výšku miestnosti. Rovnako si netreba zatvárať oči nad parametrom kvality bývania ako takého. Tento projekt má aj slabšie stránky, ktoré treba vnímať v makro pohľade (životné prostredie, dopravná intenzita, cena/hodnota).



Inteligentnosť riešení
Popri samotnom architektonickom stvárnení (viac o V-podperách nižšie) uvedieme dva postrehy súvisiace s komfortom pre budúcich obyvateľov. Prvým je parkovanie, ktoré je logicky zokruhované a samotné parkovacie miesta ponúkajú vysoký komfort. Šírku státia sme namerali osovo 2,70 m aj 3,00 m, čo je zjavný nadštandard. Na druhej strane je nepochopiteľný výškový rozdiel medzi úrovňou parkovania a prízemím, ktorý treba prekonávať cez schodiskové rameno.

Druhou zvláštnosťou sú interiérové dvere. Keď sa už projektant rozhodol akcentovať dojem ich výškou, prečo sa nezameral aj na dispozičné argumenty pri ich umiesťovaní (vstupné dvere vs. toaleta)?



Použité stavebné materiály
Skybox je synonymom materiálových kompromisov. Penthousy ponúkajú hliníkové okná, chladenie, prevetrávanú fasádu a disponujú aj veterným senzorom, ktorý pri príliš silnom vetre vytiahne vonkajšie hliníkové žalúzie. Vykurovanie obsluhujú podlahové konvektory s ventilátormi.

Rozhodne sa ale nemôžeme stotožniť s „vysokým štandardom“ ako o ňom informuje webstránka projektu. Značné plochy fasád sú riešené klasickým kontaktným zateplením a bežnými plastovými oknami, laminátové podlahy vo svojej materiálovej podstate nikdy nemôžu byť vysokým štandardom, rovnako ako ani dverné kľučky z wb série. Interiérové dvere sa tvária dizajnovo, a popri už spomínanom treba uviesť, že ide o lacnú odľahčenú drevotriesku potiahnutú fóliou. K tomuto je z opačného kvalitatívneho spektra servírovaná oceľová smaltovaná vaňa od prémiového nemeckého výrobcu, príjemný dizajn zásuviek a vypínačov, či videovrátnik. Takže po triezvom zhodnotení je to mix obyčajných a hodnotnejších materiálov.



Remeselné zvládnutie
V interiéroch sú použité klasické V-C omietky, ktoré boli v navštívených bytoch zvládnuté takmer ideálne. Po dlhom čase potešili podlahové potery. V Skyboxe sme našli dodržanú normu. Miesta, kde sa to na prvý krát nepodarilo, boli primerane označené a opravené. Skybox je prvá nami hodnotená stavba, kde sme postrehli prácu technického dozora, ktorý chyby a nedostatky rozumne označuje papierovými značkami. Je zrejmé, že ide o pedanta a takýto spôsob uľahčuje finalizáciu. Toto treba v konkurenčnej záplave vyzdvihnúť. Rovnako sme boli spokojní aj s dokončenými laminátovými podlahami a slušne sa javia aj kúpeľňové obklady a kuchynská TZB príprava.


Dodávateľom odporúčame ešte popracovať na štrbinách okolo niektorých vypínačov a zásuviek, dodržaní dilatácii poterov v práve dokončovanom penthouse, zatmelení soklových obkladov lodžií a niektorých interiérových zárubní. V princípe sme však boli s kvalitou remeselného zvládnutia v navštívených bytoch spokojní.

Technické detaily
Zo stavebného hľadiska možno vyzdvihnúť invenčnosť pri riešení statiky. Stavba je založená na roštovom základe s veľkopriemerovými pilótami (cca. 620-1100), pričom sa zhruba v 1/3 počtu kusov využili už existujúce. Ochranu voči spodnej vode, ktorej hladina je podmienená Dunajom, zabezpečuje vodotesný betón.


Zrejme najzaujímavejšou črtou Skyboxu sú oceľové dvojice podpier, ktoré podopierajú konzolovo vyložené obytné bloky. Toto riešenie je nápadité a má šmrnc. Každý blok je podopieraný tromi dvojicami podpier, ktoré evokujú tvar písmena V. Podpery sú vyplnené betónom a sú kotvené do 2,5 m hrubej ŽB pätky, ktorá je podporovaná štyrmi 10-metrovými pilótami (klik pre foto). Na okraj uvádzame, že podpery prenášajú najmä tlakové sily.

Iným príjemne zvládnutým detailom je odizolovanie stĺpov, napríklad v átriu (klik pre foto) a v bytoch s plastovými oknami nás potešila vkusne zvládnutá dorazová lišta medzi podlahou a okenným rámom.

Resumé
Skybox ponúka alternatívu k predsudkom o hodnote bývania v Petržalke. Je to ambiciózny počin, so slušným štandardom a remeselným zvládnutím. Otázkou zostáva, ako sa tento projekt vyrovná s dopytovým aspektom. Lebo otázku Prečo by som mal investovať do relatívne drahej nehnuteľnosti na Pajštúnskej? bude riešiť nejeden potenciálny záujemca. Výstrel do tmy v podobe tohto bizniskejsu môže preto skončiť príjemným ohňostrojom, ale rovnako aj temným tichom nad červenou súvahou.

invenčná architektúra
remeselné spracovanie
záujem o precíznosť
okolitá frekvencia dopravy
cena verzus hodnota s lokalitou




Stavebno-technické hodnotenie
*********


Cena / hodnota
******


Fotogaléria