Median: sídlisková klasika pre nenáročných

Rande s realitou

Dátum posúdenia: IV / 2012
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Niekto to volá štartovacie bývanie, iný lowcost. V každom ohľade však Median predstavuje akýsi základný štandard klasického sídliskového bývania, aj keď názov evokuje strednú triedu. Čo do kvantity možno, čo do kvality ťažko.

Urbanizmus a širšie okolie
Vrakuňa má svoj charakter, ktorý svojou troškou dokresľuje aj bytový dom Median. Samotnému zasadeniu stavby niet čo vytknúť - napokon ide o revitalizáciu brownfieldu. Čo ale zreteľne kole oči je nezrekonštruovaný objekt Geocomplexu nachádzajúci sa v strede pozemku. V ňom sa v budúcnosti kalkuluje s malometrážnymi bytmi, čo sa dá čítať aj ako hluk, prach, atď.


Územné faktory typu pentagon, dopravné zápchy v špičke alebo aj dostupnosť Malého Dunaja môžu byť hodné zreteľa, záleží na prioritách.


Kvalita projektu
Median ma osem vchodov a jeden spoločný garážový priestor. Dopravné napojenie na hlavné cesty je pohodlné a samotný pohľad od hlavnej cesty (z Podunajskej ul.) možno označiť za zaujímavý. Je vidieť, že projektant sa pohral s fasádou. Jednoduché striedanie typických podlaží a samotná geometria okien pôsobí aj napriek dichromatickej farebnosti živo a dynamicky.



Samotné vchodové zádveria s poštovými schránkami sú riešené tradične a funkčne s ohľadom na pohodlný prístup k výťahu, resp. ku schodisku. Schodisko pôsobí subjektívne širšie, v skutočnosti ponúka štandardných 120 cm šírky.

V ponuke bytov zostali skôr väčšie byty. Dispozícia mezonetu č. 106 ponúka na hornom podlaží veľmi malé izby, kompenzované výhľadmi na Slovnaft až po zelené Karpaty. Niektoré 4i byty ponúkajú 4 balkóny, čo sa vidí iba výnimočne.


Inteligentnosť riešení
Podobne málokedy sa v ponuke novostavieb objaví 0,5 izby. V minulosti bola takáto „polizba“ určená pre služobníctvo, v Mediane predstavuje napr. 2,5-izbová alternatíva klasický 2i byt s miestnosťou navyše, ktorá buď nemá dostatočnú výmeru na označenie „izba“ (spravidla menej ako 8 m2), alebo nemá priame prirodzené osvetlenie. Využitie takejto miestnosti môže byť rôzne, napr. šatník, pracovňa, minispálňa a pod. Takéto byty vznikli rozdelením pôvodných veľkometrážnych bytov.

Zaujímavou epizódkou je meranie spotreby tepla, ktoré sa uskutočňuje diaľkovým snímaním (napr. z chodby pri výťahu) hodnoty z meračov, ktoré sú umiestnené priamo na všetkých radiátoroch.


Po kritike kuchynských priestorov v predchádzajúcich vydaniach Rande s realitou sme v Mediane natrafili na kompromisné riešenie elektrických dvojzásuviek (klik pre foto). Toto riešenie je vzhľadom na nastavený štandard chvályhodné.


Použité stavebné materiály
Median možno označiť za polopanelák, nakoľko stropy sú vyskladané z filigránových prefabrikátov. Táto technológia umožňuje o. i. pomerne komfortné riešenie horizontálnej elektrokabeláže. Povrchy stien sú riešené sadrovými omietkami, stropy sú stierkované, alternatívne zo sadrových omietok. Inak je badať základný materiálový štandard.


Remeselné zvládnutie
Ako sme už zvyknutí z iných recenzií, ani Median neponúka dostatočne rovné podlahové potery. Odchýlky síce nie sú také desivé ako v prípade ponuky z opačného cenového spektra (Eurovea), avšak pre splnenie litery normy, a najmä pre dlhodobú kvalitu nášľapných vrstiev, treba kalkulovať s nivelizáciou, čo je relatívne drahý úkon. Budúci majitelia by si preto mali prípravu pod laminátové podlahy ustriehnuť. V byte č. 139 sme nenašli zemniaci vodič na plechovú vaňu, s ktorou sa počíta v štandarde. Bude ho treba pohľadať.


Technické detaily
Zaujímavých detailov je v Mediane pomerne dosť. Nedá sa neuviesť, že každý fanúšik Interu, prípadne iného žltočierneho klubového dresu si príde v garážach na svoje. Podľa slov zástupcu developera, tieto farebné kreácie majú na svedomí byrokrati, ktorí rozhodujú o udelení kolaudačného osvedčenia. Žijeme v dobe znásilneného stavebného zákona a toto sú jeho dôsledky.



V tejto tvorivosti je developer skutočne nevinne.

Iný detail, v ktorom je developer opäť nevinne, je riešenie chladenia interiéru jednej z komerčných prevádzok na prízemí (klik pre foto). Ťažko k tomu uviesť komentár.

Napokon sa pristavíme pri schodoch vedúcich na balkón jedného z mezonetov. Obrázok ilustruje buď zlý výpočet schodiskových stupňov alebo nezvládnutú realizáciu. Každopádne, je to dobrý príklad toho, čo znamená v technickej reči lowcost [schematická hodnota „a“ predstavuje výšku stupňa, hodnota „b“ jeho šírku (resp. hĺbku)].


Popri poukaze na nevhodné riešenie, je to dobrý príklad toho, aké detaily si laik väčšinou nevšíma. Toto sú presne tie „drobnosti“, ktoré selektujú kvalitatívnu úroveň stavieb (vo všeobecnosti). Či treba takýmto detailom prikladať význam - to už je na výsostnom zvážení jednotlivca.


Resumé
Median je ďalší dobrý príklad základného bytového štandardu v letopočte 2012 so všetkými svojimi plusmi i mínusmi. Projektant sa pohral s fasádami a možno aj preto nebudí Median dojem obyčajného panelákového bývania. Pozorný pohľad však odhalí viaceré detaily, ktoré vysvetľujú ponukový cenník.

architektonický výraz fasád
pomer cena/výkon

žltočierne značenie všade v garáži
stavebné detaily
nezrekonštruovaný objekt Geocomplexu




Stavebno-technické hodnotenie
*****


Cena / hodnota
*********


Fotogaléria