L. Bytové wellness

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 12.1.2022

Rok 2022 začneme humornou iróniou. Podelíme sa s vami o fotografie z predobhliadky bytu v projekte na Jarabinkovej ulici v Bratislave. Aby smiechu nebolo priveľa, ostaneme iba v kúpeľni.


Obr. 1 Celkový pohľad na kúpeľňu

V tejto kúpeľni tvorili Partičku úžasných títo „profesionáli“:
• projektant vykurovania
• kúrenár
• projektant elektroinštalácii
• elektrikár
• projektant vzduchotechniky
• projektant architektúry
• projektant v kúpeľňovom štúdiu
• technický dozor
• montážnik dverí
• inštalatér sanity
• murár-obkladač

Začneme vykurovaním. Radiátor je umiestnený priamo za dverami, chýba mu termostatická hlavica. Hlavice sa montujú tesne pred odovzdaním bytu, aby ich niekto neukradol. Je to trápne, ale to je slovenská realita, nie je to špecifikum tohto projektu. Paradoxom je, že sprchovacia hadica s ružicou vo vani už namontované sú.


Obr. 2 I feel good #1: radiátor

Vidíme, že hlavica sa nebude dať namontovať, pretože sa do priestoru, kde je teraz oranžový klobúčik, nezmestí. Kúrenár bude musieť prerobiť prívodnú rúrku. Prečo na to nemyslel, keď tam ten radiátor pchal?

Nesprávne umiestnenie radiátora, a dovolíme si tvrdiť, že aj nevhodná voľba modelu, spôsobuje nemožnosť otvorenia dverí. Tie teraz narážajú do umývadla. Uvedomme si, že keby nenarážali, dverná kľučka bude obíjať povrch radiátora.


Obr. 3 I feel good #2: dvere

Prejdime k elektroinštalácií. Vidíme, že projektant navrhol zásuvku s vypínačom vedľa umývadla. Toto je dobrá verzia pre pravákov. Avšak je evidentné, že projektant elektriny vôbec netuší, ako sa projektovalo vykurovanie. Inak by nenavrhol tento nezmysel.


Obr. 4 I feel good #3: elektrická zásuvka

V hornej časti steny vidíme nad umývadlom dieru (obr. 1), čo by sme mohli považovať za vzduchotechnickú prípravu pre odsávač pár. V našom matiné sme už dva krát poukázali na chyby v projektovaní kúpeľňových odsávačov pár. Umiestnenie odsávača príliš blízko dverí a príliš ďaleko od sprchovacej alebo vaňovej zóny nie je správne. Žiaľ, došlo k tomu aj v tomto prípade, nakoľko sprchovací kút sa nachádza v zadnej časti kúpeľne.

Vráťme sa k už zmienenému umývadlu. Vidíme, že je namontované zle. Bude neustále obíjané dverným krídlom. To nie je všetko. Všimnime si, že obklad za umývadlom nie je nalepený symetricky.


Obr. 5 I feel good #4: umývadlo

Ľavý okraj umývadla ako-tak lícuje so škárou medzi obkladačkami, pravý odstáva asi 2 centimetre. Načo sa potom robia kladačské plány v kúpeľňových štúdiách, keď je výsledok takýto?

V sprchovacom kúte zatiaľ chýba batéria, prívodná hadica aj sprchovacia hlavica. Je to už zmienené preventívne opatrenie pred krádežou. Problém tohto kúta je v tom, že má relatívne vysoký schodík. Je to viditeľné na spodnej rade obkladačiek. V dnešnej dobe by človek očakával, že sa budú projektovať a realizovať bezbariérové sprchovacie kúty, tzv. walk-in.


Obr. 6 I feel good #5: sprchovací kút

Múrik vedľa vane sa javí ako praktický na odloženie šampónov a inej drogérie. Žiaľ, ani ten sa nevydaril. V prvom rade je príliš vysoký (cca. 40 cm od horného okraja vane). Vo vani sa leží, na sprchovanie slúži v tejto kúpeľni sprchovací box. Pri naťahovaní ruky človek nedočiahne na predmety uložené na múriku. Mal byť výrazne nižší.


Obr. 7 I feel good #6: múrik pri vani

K múriku máme aj ďalšiu výhradu. Jeho horná plocha nie je vyspádovaná smerom k vani. To znamená, že na ňom môže stáť potenciálne voda. Je to ďalšia chyba projektanta, tentoraz z kúpeľňového štúdia, a zároveň murára-obkladača, že mierny sklon nevytvoril.

Tento wellness manažuje developer, ktorý nemá prehľad, čo sa mu deje na stavbe a možno aj preto nemal hanbu povoliť kupujúcim kontrolu kúpeľne, ktorá je údajne tesne pred dokončením.

Aj takto môže dopadnúť návrh a realizácia kúpeľne v developerskom projekte v súčinnosti so spriateleným kúpeľňovým štúdiom a partičkou „profesionálov“.

Nie je to nič ojedinelé. Keby sa písal rok 1964, tak prosím. Ale môžeme dnes tvrdiť, že sa naozaj zvyšuje kvalita novostavieb? Nie je hanbou každého remeselníka, projektantov a dozora robiť takto svoju prácu a tváriť sa v štýle I feel good?


>> Novší článok: LI. Kto môže byť náš kolega?
<< Starší článok: XLIX. Sezóna plesní a vlhnutia

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria