XLIX. Sezóna plesní a vlhnutia

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 1.12.2021

S nástupom mrazov sa po celom Slovensku začína sezóna plesní. Tento nepríjemný bytový spoločník môže negatívne vplývať na zdravie a asi nikto nechce mať doma plesnivé steny. V našich kontrolách sa od novembra do marca okrem bežných inšpekcií nehnuteľností venujeme exaktnej diagnostike týchto problémov. V tomto článku nebudeme vysvetľovať fyzikálne a mikrobiologické faktory. Uvedieme iba jeden príklad, ako to dopadne, keď si dáte zatepliť fasádu firmou, ktorá o zatepľovaní toho veľa nevie. Bič plieska na konci a v tomto prípade aj dosť štípal.

Na úvod si povedzme, že plesne nevznikajú až vtedy, keď sú viditeľné voľným okom. Spóry sa usádzajú na stenách oveľa skôr. Tento dej ide takmer vždy ruka v ruke so zvýšenou vlhkosťou; v tých horších prípadoch s výslovným vlhnutím a kondenzáciou vodných pár na povrchu stien, podláh, stropov a podobne. Veľmi dobrým pomocníkom na zisťovanie príčin problémov je termokamera. V dnešnej dobe majú smartfóny rôzne infračervené aplikácie a mohlo by sa zdať, že takáto aplikácia odhalí to isté, čo profesionálna termokamera. Žiaľ, nie je to tak. Citlivosť a rozlíšenie senzora je niečo, čo smartfón ešte dlho nebude schopný dosiahnuť, pretože fyzika nepustí. Druhým dôležitým aspektom je schopnosť interpretácie nálezu. To, že sa niečo zobrazuje na obrazovke v odlišných farbách ešte neznamená, že sme odhalili problém. Práve naopak, chybou by mohlo byť, keby tam tie odlišnosti neboli. Je to to isté, ako keď sa pozerá laik na snímky z magnetickej rezonancie mozgu. Môže si celý stroj zakúpiť a doma v garáži sa samodiagostikovať, no pokiaľ nedokáže snímky popísať, bude mu celé "vyšetrenie" na nič. Dokázať interpretovať nálezy infračerveného spektra v sektore stavebníctva je náročné a vyžaduje si roky vzdelávania. Navyše, termokamera je iba jeden diagnostický prístroj. Málokedy je postačujúci a nález treba vyhodnocovať aj s dátami, ktoré sa získavajú z ďalších prístrojov, napríklad dataloggery so zaznamenávaním prúdenia vetra, vlhkosti, teploty, tlaku vzduchu a podobne. V dnešnom prípade ale ostaneme iba pre termokamere.

Na prvej fotke vidíme klasickú štítovú fasádu bytového domu. Je zateplená kontaktným systémom. Na infračervenej (IR) snímke vidíme hrozivý nález prestupu tepla.



Pohľad zboku potvrdzuje veľmi šlendriánsku prácu pri zatepľovaní a dôvod, prečo v interiéri jedného z bytov musia používať odvlhčovače a majú na stene plesne.



Z termosnímky dokáže odborník vyhodnotiť nielen kvalitu celého zateplenia, ale aj zloženie steny pred zateplením.



Problém, pre ktorý nás obyvatelia tohto domu zavolali na pomoc, odhaľuje posledná dvojica obrázkov. K IR snímke sme doplnili aj teplotnú mierku, ktorá informuje, že teplota povrchu steny v blízkosti podlahy sa nachádza v nebezpečnom pásme kondenzácie. Preto boli majitelia nútení odstrániť plesnivú soklovú lištu a musia používať odvlhčovač.



Záver tejto kauzy je jasný: návrh pre vlastníkov bytov v tomto dome, aby si odhlasovali systémovú opravu zateplenia fasády. Nech je tento príklad poučením aj pre ostatných, keď si budete vyberať firmu na zateplenie. Celý proces má totiž začínať kvalitným tepelnotechnickým výpočtom a projektovým návrhom. Hociktorý inžinier môže tvrdiť, že to zvládne, v skutočnosti je naozaj kvalitných odborníkov málo. Po kvalitnom projekte si treba vyberať firmu na základe vlastníctva licencie na ten-ktorý zatepľovací systém, prípadne značku, a nevynechať ani kvalitný stavebný dozor. Ten musí byť úplne nezávislý a na stavbe má byť denno-denne. Výber lacných ponúk končí po pár rokoch drahými opravami a nespokojnosťou obyvateľov. Spoľahlivý stavebný dozor a zdatných projektantov vieme odporučiť na požiadanie.


>> Novší článok: L. Bytové wellness
<< Starší článok: XLVIII. 14 chýb v 2-izbovom byte. Je to skvelý výsledok (YIT Nuppu)

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria