XXVII. Rozbehnutá Dúbravka

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 19.2.2019

Pravidlá tohto seriálu nájdete v jeho nultom dieli.

V novom roku robíme zatiaľ najviac inšpekcií v Dúbravke. Rozbehli sa Čerešne, MamaPapa už takmer finišuje, nezaostávajú ani Dúbravy. Funguje aj sekundárny trh, stihli sme skontrolovať byty aj v relatívne starších budovách, aj keď stále sú to novostavby, napríklad na Žatevnej ulici alebo v Záhradných vilách. Pomaly sa rozbieha Pekná vyhliadka. Prvé predobhliadky sme absolvovali aj v Boroch.


Mnohí sa nás pýtate, ako to v týchto projektoch vyzerá, koľko nedostatkov identifikujeme. Neradi paušalizujeme, pretože jeden byt môže byť takmer bez chýb, a druhý na tom istom poschodí môže dopadnúť zle. Ale teda začneme pochvalou do Dúbrav, kde majú poriadok s výmerami. V každom byte po dokončení zmerajú podlahovú plochu a do zmlúv (a zrejme aj katastra) zapisujú reálne výmery a nie fantazmagórie z výkresov. Wow, prečo to takto nerobia aj iní developeri?


Čerešne zakvitli, odkvitli a po mrzutom meškaní začínajú odovzdávať byty prvým majiteľom. Developer zrejme podcenil to, že umožnil klientom rozsiahle klientske zmeny. Výsledok odporúčame veľmi pozorne skontrolovať. Našli sme tam kadečo.


V Boroch sme postrehli problémy s weckami. Rozmery a spôsob otvárania dverí nezodpovedajú STN, čo je zlyhanie projektanta. Pozor si treba dať aj na meluzínu. Ale tiež treba povedať, že tam majú férovú komunikáciu.


Stavebné firmy majú zreteľný nedostatok kvalifikovaných robotníkov. Veľa vecí sa prerába a opravuje. Veľa nedostatkov odhalia stavební dozory, no nevšimnú si všetko. Ani zďaleka. Buďte preto pri predobhliadkach aj preberaniach bytov dôslední, ide o vaše peniaze. Trvajte na dostatočnom čase na kontrolu, nekupujete si predsa 10 dkg tresky. Napríklad my sme 3 hodiny kontrolovali 4i byt s množstvom klientskych zmien, a to sme tam boli traja profesionáli.

Keď to zhrnieme, tak sú byty, kde sme našli 4-5 estetických chýb, ale boli aj byty s množstvom nedostatkov. V nich sa budú meniť zasklenia, dlažby, parkety, dvere, parapety. To nebudú jednoduché opravy.

Zaujímavosť na záver: z rozhovorov s našimi klientami môžeme usudzovať, že oproti našim konkurentom sme schopní pružne reagovať na „ostré“ termíny a dokážeme vykonať stavebnú inšpekciu aj technicky zložitých bytov s množstvom klientskych zmien. Tešíme sa na spoluprácu!



>> Novší článok: XXVIII. Kladivo na konkurenciu v CityPark Ružinov
<< Starší článok: Desiatky nových zážitkov

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria