Desiatky nových zážitkov

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 28.12.2018

Toto nie je štandardné matiné. Je to poobhliadnutie sa za uplynulým rokom, ktorý ponúkol vskutku kadečo.

Rok 2018 bol pre nás zaujímavý z viacerých pohľadov. Okrem upevnenia pozície lídra v oblasti inšpekcie nehnuteľností sme zažili viacero zaujímavostí a s niektorými sa teraz s vami podelíme.

Začať môžeme hneď v petržalských Slnečniciach, kde sa rozbehlo odovzdávanie bytov v zóne Mesto. V bytovom dome A1 sme skontrolovali desiatky bytov. Niektoré boli takmer bez chýb, iné boli vyslovene nezvládnuté. Točila nás tam aj telka.

Máme za sebou desiatky nových zážitkov. Za 12 rokov fungovania sme si mysleli, že nás už niečo len-tak neprekvapí. Prekvapilo. Dlhodobo bol jednotkou absurdností igelit s dáždnikom v Rači.



Tento rok ho tromfli hneď dva iné nálezy. Kontrolovali sme byt v Dunajskej Lužnej, ktorý nás privítal bez zasklenia dverí na lodžiu. Celý projekt má špecifický prístup k čistote. Oproti tomuto sú Slnečnice hotelom Hilton. Nájsť vyše 60 nedostatkov na 3-izbový byt, to je už silná káva.



Everestom absurdít je oznam nahnevaného majiteľa bytu v Záhorskej Bystrici, ktorý zistil, že robotníci používajú jeho holobyt ako WC (v byte nebola inštalovaná žiadna záchodová misa...). Naozaj hrozné.



Stále sa nám potvrdzuje, že kupovať byt takpovediac „z papiera“ je veľmi rizikové. Ľudia sa často cítia podvedení, odovzdávanie bytov mešká aj niekoľko mesiacov. Osobitným mínusom sú reálne výmery bytov. V zmluve máte informáciu, že váš byt bude mať napríklad 93 m2. V skutočnosti má 88,45 m2. Ak je priemerná cena bytu 2.200,- € za štvorec, tak ste práve prišli o 10.000,- €. Developer, architekt, zhotoviteľ a predajca sa pritom tvária, že to je OK. Niekedy je jedinou možnosťou odstúpenie od zmluvy. Teda, čakáte napríklad dva roky, potom vytočení do biela od zmluvy odstúpite a môžete čakať opäť. Nielen kvôli tomuto dôvodu neodporúčame kupovať byty „z papiera“. Ak ste to už nútení spraviť, potom sa určite o vašich plánoch vopred poraďte (konzultácie, vrátane pripomienkovania zmlúv o budúcich zmluvách, poskytujeme aj my) a na preberanie si zavolajte skúseného inšpektora. Aj preto sa tešíme na krízu. Už aby tu bola.

Sú stavby, ktoré dôverne poznáme. Niekedy máme na nich insiderov a disponujeme zaujímavými poznatkami o výstavbe. Preto na niektorých adresách neodporúčame kupovať byty. Žiaľ, tieto stavby nemôžeme verejne konkretizovať. Zákony sú písané v prospech špekulantov.

Keď sme pri zákonoch – ten stavebný úspešne odpočíva v pokoji. Technické normy na tom nie sú oveľa lepšie. Celá agenda „stavbárskych“ noriem pod gesciou Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR je zrelá na hĺbkové preoranie. Neorie sa preto, lebo to istým skupinám vyhovuje.

V realitnom bahne bojujeme za práva spotrebiteľov – našich klientov. Kupovať si dnes nehnuteľnosť nie je žiadna slasť. Mnohých ľudí, prekvapivo, kvalita vyhotovenia nezaujíma. Potrebujú iba niekde prespať, alebo byt dajú hneď do prenájmu. Avšak kupovať toxicky zrekonštruované rodinné domy na reálne bývanie, alebo zvláštne byty s naočkovanými toxickými správcami nepovažujeme za správne. Aj preto fungujú naše služby. Z roka na rok nám pribúda počet klientov. To, čo sme v roku 2006 vymysleli a na Slovensku zaviedli, je dnes stabilnou súčasťou realitného trhu. Keby sa stavali stavby poriadne, naše služby by boli možno zbytočné. Ale my rastieme. Na jednej strane nás to teší, na druhej to vykresľuje obraz o kvalite tuzemského stavebníctva.


Inšpekcia bytu pri preberaní – fanúšikovia vlakov a železníc

V záplave problémov sa vyskytli aj príjemné zážitky. V projekte Dúbravy uvádzajú výmery bytov podľa reality a tieto reálne čísla idú aj na kataster. Úžasné! Odchýlky oproti našim meraniam sú zanedbateľné. Prečo to takto nerobia aj ostatní developeri?!

Boli sme kontrolovať aj rodinný dom, ktorého majiteľom je známa televízna osobnosť. V obývačke mala na poličke umiestnené sošky OTOv. Bolo ich tam hádam dvadsať, naskladané ako fľaše v prepravke od piva. Vyžiadali sme si projektovú dokumentáciu od domu (dom mal cca. 10 rokov) a našli sme kompletku, vrátane projektu skutočného vyhotovenia, odovzdávacích protokolov, tlakových skúšok, aktuálnych revízií a podobne. Wow! Prečo to takto nemôže byť pri každom rodinnom dome?

V roku 2018 využili naše služby ľudia z celého Slovenska. Kontrolovali sme nehnuteľnosti od Záhoria až po Humenné. Boli sme v Čechách, Maďarsku aj Rakúsku. Máme klientov z Ukrajiny. Riešili sme pavlačový byt v národnej kultúrnej pamiatke v Košiciach, aj akustiku v bežnej izbe, ktorú bude využívať na tréning husľový virtuóz. V dueli Stein – Blumentál máme jasného víťaza. Niekedy sa nás ľudia pýtajú, prečo si neaktualizujeme na webstránke zoznam referencií. Áno, kedykoľvek tam môžeme pridať ďalšiu stovku budov, ale akosi nevychádza čas. Dávame zatiaľ prednosť reálnej robote v teréne. Ale chceme sa polepšiť.


Inšpekcia bytu na „streche“ Bratislavy – bývalé 3nity, po novom Citypark Ružinov

Máme množstvo osobných odporúčaní a „kradneme“ klientov aj našim konkurentom. Je zaujímavé, že niektorí klienti nám prezradia, že najprv oslovili našu konkurenciu, ale napokon si vybrali nás (a nie, nebolo to kvôli cene). Teší nás to.

V projekte MamaPapa zástupca developera povedal, že na kontroly bytov tam chodia rôzni inšpektori. Ale nikto z nich to nerobí tak komplexne a odborne ako my. Aj to nás teší. Metodika, odbornosť a roky skúseností sa nedajú nahradiť o 10% nižšou cenou. Čo nás neteší je, že inšpektormi sa stávajú teoretici, ktorí prežili celý život v teple katedier, skrachovaní projektanti alebo iní špekulanti, ktorí si myslia, že toto bude zlatá baňa. Nebude. Vybrať si na kontrolu svojej nehnuteľnosti architekta, kamaráta alebo nadšeného amatéra môže dopadnúť iba zle. Investícia do nehnuteľnosti je ako výber nemocnice na operáciu chrbtice. Dať sa operovať na pofidérnej klinike môže vyjsť v konečnom účtovaní draho a smutne.

Naši klienti vedia, že popri kontrole stavebno-technických parametrov sa venujeme (bez príplatku) aj prevádzkovým aspektom. Každý klient od nás dostane teda komplexnú informáciu o nehnuteľnosti. Aj v tom sa odlišujeme od ostatných.

Nežijeme v bubline a pozorne monitorujeme aj okolie, ktoré sa snaží tvoriť kvalitné stavebníctvo na Slovensku. Tu chceme pochváliť projekt obnovy štiavnickej kalvárie. Miestne združenie to robí veľmi dobre. Palec hore. Vlastne, všetky palce hore.

Záverom sa chceme poďakovať vám všetkým, ktorí ste využili naše služby. A osobitne tým z vás, ktorí ste nás odporúčali ďalej. Budeme sa snažiť, aby očakávania našich klientov boli vždy naplnené a nezriedka aj prekročené.

Všetkým, ktorým sme akokoľvek pomohli, prajem, aby vaše nové domy a byty naplnila láskavá atmosféra a vytvorili ste si kvalitné bývanie podľa vášho gusta!

Ing. Jozef Ilčík
riaditeľ a zakladateľ služby inšpekcie nehnuteľností na Slovensku


>> Novší článok: XXVII. Rozbehnutá Dúbravka
<< Starší článok: XXVI. Ktoré schodisko je správne?


Fotogaléria