VI. Prechádzka po Vyšehrade

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 2.4.2015

Pravidlá tohto seriálu nájdete v jeho nultom dieli.

V dnešnom vydaní nášho matiné sme chceli pôvodne uviesť niečo pozitívne zo stavbárskych počinov, avšak prechádzka hradbami pražského Vyšehradu nás nenechala chladnými. Zaostrili sme na jednu neďalekú nadstavbu (ľavá časť na fotke), ktorá rozhodne nie je dielom zlatých českých ručičiek.


1 - komín je „obložený“ OSB doskou, čo je horľavý a málo trvanlivý materiál (aj keď by boli dosky akokoľvek impregnované). Všimnime si, že z komína asymetricky vytŕča 1 hlavicová krytka, avšak takéto ukončenie nie je vhodné. Takisto je pri komíne vynechaný priestor na (zrejme) neskoršie obloženie alebo omietnutie, avšak takýto technologický postup je úplne nesprávny.
2 - priamo pod číslicou 2 môžeme vidieť polovičný hrebenáč, a zároveň je skracovaný aj hrebenáč napravo hneď pri komíne. Prečo?
3 - nová strecha, resp. strešný plášť nie je odvetraný. Odvetranie sa obyčajne realizuje tvarovkami označenými 3a (pätica šípok), ktoré je vidieť na susednej streche. Zabudli?
4 - zachytávač bleskov mal svoje opodstatnenie, kým nadstavba ešte nestála. Chudáci majitelia domu vpravo, zachytávacia tyč bleskozvodu je veľmi zle umiestnená. Samozrejme, bleskozvod na nadstavbe chýba... niet nad kvalitných projektantov.
5 - zateplenie, to je kapitola sama o sebe, viac uvádzame v detaile nižšie.
6 - ukončenie povrchovej úpravy fasády na hrane je ďalšou z plejády chýb, ktoré sme na tak malej ploche postrehli.


Detail nám ponúka ďalšie „chuťovky“
1 - nesprávne riešenie klampiarskeho prechodu
2 - zateplime a na suseda sa vykašlime - asi taká logika bola použitá pri inštalácii polystyrénového izolantu; ako je vyriešené ukončenie krytiny u suseda a odvod zrážkovej vody – nevedno
3 - polystyrén je voľne natlačený, chýba primeraná lepiaca hmota, medzi murivom a izoláciou je medzera pripravená asi na zatekanie; inštalácia platní pod cca. 45° uhlom je perlou negrou tohto detailu.
4 - klampiarske ukončenie podčiarkuje hanebný výsledok tohto úsilia. I keď celkovo hovoriť o úsilí pri tejto nadstavbe je asi omyl.
5 - maltovým odpadom a zbytkami polyuretánovej peny sa táto partička „stavařů“ rozlúčila so susedmi.

Ani v Čechách už netrestajú odtínaním rúk. Možno je to škoda, že sme sa vzdali tohto účinného stredovekého nástroja.


>> Novší článok: VII. A vypínačmi roka 2015 sa stávajú...
<< Starší článok: V. Cap záhradníkom

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria