X. Kompas bez severky

Stavbárske matiné

Dátum pridania: 18.4.2017

Pravidlá tohto seriálu nájdete v jeho nultom dieli.

Práve sme sa vrátili z petržalských Slnečníc. Našim klientom tam chodíme už 4 roky kontrolovať byty pri preberacích konaniach. Sme známi svojou prísnosťou, a nezávislosťou zároveň. Nemali sme preto žiadny problém verejne zagratulovať k príjemnému výsledku 1. fázy. Dnes to ale dopadlo opačne. Preto, tiež verejne, uvedieme kritiku. Robíme tak preto, lebo sme nikde nenašli náležitú verejnú recenziu tretej fázy viladomov. Myslíme si, že pre projektanta, developera, zhotoviteľa až po stavebný dozor by to mohla byť dobrá spätná väzba. A pre budúcich obyvateľov (prípadne ľudí, ktorí zvažujú investíciu v Slnečniciach) by to mohlo byť priateľské upozornenie na niektoré „štandardné“ riešenia, ktoré Slnečnice ponúkajú.

V médiách sa spomína najmä kritika „presvitajúcich radiátorov“, na druhej strane sa chváli „vzdušnosť“ vstupných priestorov a všeobecne dobrá úroveň remeselných prác. Nechceme opakovať to, čo už bolo napísané a tento článok ani nehodnotí celkovú úroveň viladomov. Chceme iba doplniť to, čo sme nikde zverejnené nenašli.

Pristavíme sa pri fundamentálnom parametri bytu, a tým je dispozícia. Konkrétny príklad, ktorý tu uvedieme, sa nachádza v objekte S7 a opakuje sa v rôznych zrkadlových modifikáciách naprieč 3. fázou viladomov.

Už prvý pohľad na marketingový pôdorys neveští nič dobré. Vstupné dvere sú v priamom konflikte s dverami na toaletu.




Skutočnosť je ešte dramatickejšia:


Na ľavej fotke vidíme realitu, ktorú možno „čítať“ aj otázkou, či sa bude musieť vstupujúci do bytu vždy nahlas pýtať: Môžem vojsť? Pretože ak v tej chvíli bude iná osoba vychádzať z toalety... Na pravej fotke je vyznačené miesto, na ktorom sa dvere na toaletu skôr či neskôr zlomia. Oceľová kľučka si hravo poradí s papierovými dverami.

Napokon pridávame fotku, ktorá ukazuje maximálnu možnosť otvorenia dverí na toaletu.




Naše výhrady:
- Nemožnosť plnohodnotne (t.j. aspoň do pravého uhla) otvoriť dvere na toaletu je vážny fail.
- Dispozičný konflikt hlavných vstupných dverí a hocktorých interiérových dverí je vážny fail č. 2.
- Nemať dostatok priestoru komfortne uchytiť kľučku od hlavných dverí (pri zatvorených dverách na toaletu) je vážny fail č. 3.
- Umiestňovať hocktoré interiérové dvere do tesnej blízkosti vchodu do bytu je fail č. 4, pretože sa zbytočne budú zanášať nečistoty prinesené zvonku na obuvi do celého bytu.

Pamätáme si, že za takéto riešenia sa pred 20 rokmi vyhadzovalo zo zápočtov na VŠ a nakresliť takéto niečo na ateliérovej tvorba bola študentova samovražda. Dnes takéto riešenie nevadí kolaudačnej komisii, ani účastníkom vo výstavbe. Je to "zaujímavý" progres.

Doplníme, že na naše námietky ukazovali dnes všetci zúčastnení prstom na projektanta (v jeho neprítomnosti, takže sa nemohol brániť, aj keď v tomto prípade by bola každá obrana asi márna). A že iba postavili to, čo bolo na výkresoch...


Presuňme sa do kuchynskej zóny. Vidíte na fotke ďalšie zlyhanie projektantov?




Gratulujeme všetkým, ktorí vidia problém s napojením digestora, napriek tomu, že príprava je zrealizovaná. Vysvetlíme: vyústenie VZT potrubia je štandardnej dimenzie ukončené spätnou klapkou. Elektroinštalačná príprava pre digestor (privedený silový kábel 230 V) je tiež v poriadku. Opäť ale zlyháva dispozičné riešenie. Projektant uvažuje s varnou zónou s podstropným digestorom. Pýtame sa, ako bude riešené napojenie digestora na VZT stupačku? Ak niekoho napadlo: veď predsa flexibilným potrubím ukrytým v sadrokartónovom podhľade, tak áno, tak sa to robí. Lenže zníženie stropu bude musieť byť cca. 20 cm (naznačené zelenou líniou) a prichádzame k pointe: ako sa bude potom otvárať kuchynské okno???



Šikovného možno napadne odpoveď: veď predsa iba na ventilačku. Potom nasleduje ďalšia naša otázka: A ako sa bude toto okno umývať? Odpoveď šikovného: Veď iba zvnútra...

Nevidieť tieto chyby očami projektantov, rôznych konzultantov, technických dozorov, stavbyvedúceho, majstrov a remeselníkov je čudné a myslíme si, že by sa to stávať nemalo. Kontrolný mechanizmus by mal fungovať inak.

Poznámka: Nášmu klientovi sme samozrejme dali niekoľko návrhov, ako by sa dali tieto chyby eliminovať.

Čo dodať na záver? Hádam iba fakt, že pri návrhu tohto typu bytu kompasu nefungovala severka. Zlou správou je, že aj iné typy bytov v Slnečniciach trpia podobne nezmyselnými riešeniami. Dobrou správou je, že aj kompas sa dá opraviť a nakalibrovať. Je tu teda šanca, že kompas nájde svoj sever a naše postrehy si kompetentní vyložia nie ako útok, ale ako námet na dosiahnutie vyššej úrovne ich budúcich projektov.

Férovo treba napísať, že tieto a podobné omyly nenachádzame iba v Slnečniciach. Viacero novostavieb sa pýši „premyslenými dispozíciami a riešeniami“. Po našich kontrolách už také premyslené nie sú.

A ešte krutý, ale pravdivý, vtip na záver:
- Čo myslíte, je v Bratislave nejaký projekt, kde sme našli 3-izbák, kde sa zabudlo na WC?
- Je.


>> Novší článok: XI. Ako vyzerá návrh kúpeľne "zadarmo"
<< Starší článok: IX. John Lennon v Bardejove

Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.


Fotogaléria