Bratislava III, Vinohradis: Trochu burčiak, viacej šampanské

Rande s realitou

Dátum posúdenia: 26.11.2010
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Urbanizmus a širšie okolie
Vinohradis je jeden z najlepšie situovaných rezidenčných súborov v Bratislave. Úžasný cit projektanta pri komponovaní hmoty, symbióza budov so svahom a rešpekt stavby k okoliu si zasluhuje sňatie klobúka. O exteriérovom výraze a zvolenej farebnosti (klik pre foto) sa môžu učiť vysokoškolskí študenti (a aj niektorí architekti). Vinohradis kompenzuje vyfackaný bratislavský urbanizmus a zostáva dúfať, že podobných príkladov bude pribúdať.
Ale aby sme iba nechválili. Vinohradis zatiaľ nie je dobrá adresa na bývanie. Prečo? Služby v pešom dosahu chýbajú, podobne ako na Gruntoch od SLSP ste tu bez auta stratení. A to doslova. Mladá rodina tiež nebude jódlovať blahom, s detskými kútikmi (štrkoviská, preliezačky a pod.) sa tu nepočítalo. Príjazdová cesta sa adekvátne neudržiava a smetné nádoby zatiaľ nedorazili (klik pre foto). Chcelo by to viac úsilia vo finále. Exkluzívne výhľady (klik pre foto) sú ďalšie silné eso, ale na reálne bývanie treba doriešiť ešte viacero „drobností“.
Zmeniť sa môže ešte veľa, napríklad aj zamýšľanou výstavbou bloku C na priľahlej prázdnej parcele (klik pre foto), čo by mohlo s ďalšími plánmi developera výrazne ovplyvniť kvalitu bývania. Niektorých ľudí môže odrádzať neďaleká železničná trať, záleží však od konkrétneho bytu. Vo všeobecnosti by ale vlaky nemali byť objektívnou prekážkou pri kúpe.


Kvalita projektu
Vinohradis je vyššia liga aj pri dispozíciách, nápaditosti, zvolení menej vídaných riešení. A nie je to iba o pergolách na terasách alebo loftových bytoch. Diapazón rôznych možností bývania je tu naozaj veľkorysý. Takisto použitie gabiónov je fantastické a podčiarkuje celkový dojem (klik pre foto). Škoda, že podobný názor nemožno vysloviť o kvalite projektu v oblasti TZB. To, čo postváral zodpovedný projektant pre vykurovanie (alebo zhotoviteľ?) je horšie ako skysnutý burčiak s plesňou na povrchu. Napríklad takéto nezmysly (klik pre foto) pri umiestňovaní a voľbe typu vykurovacích telies sa nedajú vyvážiť žiadnym argumentom. Klimatizačné jednotky tiež nie sú vždy ideálne umiestnené a niektoré rozvodné skrine na elektrinu veľa estetického zážitku neprinášajú (klik pre foto). Našťastie, nie všetky byty sú na tom rovnako. V oblasti TZB nájdeme aj racionálne riešenia, napríklad každý byt má svoju vlastnú výmenníkovú stanicu na prípravu TÚV.
Čo treba projektantovi stavebnej časti osobitne vytknúť, je slabý záujem o vozíčkárov, ľudí s boľavými kĺbmi a dopravné prostriedky pre batoľatá. Chcete bezbariérovosť? Nech sa páči, choďte cez garáže. Nuž, navrhovanie bezbariérových riešení je na Slovensku stále v plienkach.

Pre náročných
Treba si zvážiť, na koho sa pri dokončovacích prácach spoľahnete. Videli sme aj byty, ktoré sa dokončujú podľa predstáv klientov a treba napísať, že holobyty sa nám pozdávali viac. V dokončovaných bytoch sme našli neurčité laminátové podlahy, veľkometrážnu kúpeľňu s nevhodnou dispozíciou (klik pre foto) a aj (zatiaľ) bielu špárovaciu hmotu na gresovej dlažbe v kuchyni.


Jednoducho riešenia, ktorú sú nepraktické, neestetické alebo nedosahujúce primeranú kvalitu. Je to škoda. Toto nie je chyba zhotoviteľa, ale skôr zrkadlo skúseností a vkusu samotných klientov. Iste, proti gustu žiadny dišputát, ale prečo nevyužiť potenciál bytov naplno? Pri investícií tohto druhu sa určite nájdu ľudia, ktorí očakávajú precíznosť, ergonómiu, estetiku, dlhotrvajúcu kvalitu a možno aj luxus. Ak patríte k nim, vo Vinohradise ste na dobrej adrese. Avšak na finalizáciu bude lepšie vybrať si nezávislého stavebného poradcu a overeného interiérového dizajnéra ako spoliehať sa na dodávateľov stojacich v prvej marketingovej línii. Šanca využiť potenciál naplno tak bude určite vyššia.

Použité stavebné materiály


Na výstavbu boli použité rozmanité materiály. Izolačné dvojsklá s akustickým útlmom, okná z hliníkových zliatin, kamenné gabiónové múriky a obklady, drevené pergoly, kompozitné podlahy na terasách, dvere na celú svetlú výšku miestnosti, technologické armatúry a prvky od renomovaných výrobcov, posuvné okenice, nerezové interiérové zábradlia nad galériami - naozaj všehochuť, ktorá navzájom príjemne ladí. To, že nejde o nejaký lowcost, je zrejmé.

Remeselné zvládnutie
Nedosahuje úroveň kvality projektu. Kolmosť povrchov je v poriadku, avšak biedne ukončenie plávajúcej podlahy (klik pre foto) alebo praskliny na okenných sklách (klik pre foto) dávajú tušiť, že hrubá sila tu nezriedka víťazila nad umom a zručnosťou.
Relatívne veľa vecí sa už prerábalo. Na jednej strane je to znamenie, že stavebný dozor si robí svoju prácu dobre, na druhej strane sa predlžuje čas výstavby a aj na tomto projekte vzniká reálna potreba mať so sebou na obhliadke odborníka, ktorý preverí kvalitu prác a nádejnému kupujúcemu naleje pred kúpou pohár čistého vína.


My sme takýchto nedostatkov našli niekoľko, napríklad odhalenie takejto diery v okennom ráme (klik pre foto) nie je fatálna chyba, ale stávať by sa to určite nemalo; k tomu niekoľko nepravých uhlov, plytký záujem o precíznosť (klik pre foto) a potenciálny kupujúci má hneď niekoľko argumentov, keď dôjde na diskusiu o individuálnej zľave z ceny.

Technické detaily
Všimli sme si celú paletu príjemných riešení a drobností. Podlahové bariéry zabraňujúce oškretiu auta pri parkovaní (klik pre foto), vizuálna signalizácia zvýšenej koncentrácie jedovatých plynov v parkovacom priestore (klik pre foto), príjemné označenie názvov ulíc (klik pre foto), ergonomické ovládače vo výťahoch a iné. Samozrejmosťou je kvalitná tieniaca technika, dátové rozvody a funkčný videovrátnik.
V štvorizbovom penthouse nepoteší ovládanie vetracej mriežky na dverách vedúcich na terasu. Kvôli ovládacej paličke možno dvere otvoriť najviac tak do 70° uhla. Paličky celkovo pôsobia na všetkých oknách lacno.


Resumé
Vinohradis je veľké lákadlo, ktoré predčí viaceré novostavby na konkurenčnej Kolibe. Vzhľadom na potlačený zmysel pre detail je ale lepšie kúpiť si holobyt a s finalizáciou sa obrátiť na firmu alebo remeselníkov, ktorým dôverujete. A úplne najdôležitejšie je zobrať si so sebou na obhliadku odborníka. Vo Vinohradise totiž predávajú exkluzívne šampanské, aj divný burčiak. Oboje sa ponúka v rovnakom balení a s ľahkou zameniteľnosťou.

architektonický výraz a exteriérová farebnosť
široká ponuka bytov rôznych štýlov
výhľady
potenciál na kvalitné bývanie
remeselná precíznosť vyhotovenia
občianska vybavenosť
niektoré byty majú skryté riziká



Stavebno-technické hodnotenie
*******


Cena / hodnota
*******


Fotogaléria