Jadrová ponorka v Petržalka City

Rande s realitou

Dátum posúdenia: XI / 2013
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Otvorili sme si webstránku projektu. Na prvý pohľad sa nám zdalo, že tento polyfunkčný objekt by mohol byť pôsobivým dielom vymykajúcim sa z kvalitatívneho mediánu. Vizuál má šmrnc, sexi fasádne krivky, stojí na dobrom mieste a ... a potom sme si dali rande. Aj keď malo veselý priebeh, je to slabý dôvod na to, aby sme odchádzali s dobrým dojmom. Pozlátka predčila ostatné parametre a môžeme uviesť: nie je všetko zlato, čo sa v odraze Chorvátskeho ramena blyští.

Dnešné vydanie Rande s realitou pojmeme viac analyticky ako obyčajne. Rozhodli sme sa trochu odkryť naše know-how, ktoré poskytujeme našim klientom na komerčnej báze. Zameriame sa preto na niekoľko postrehov, ktoré majú dopad na potenciál kvality bývania.

Kvalita projektu
Projektovať organiku v architektúre - to je vždy pecka, ktorú málokto zvládne. Návrh na webe sľubuje krivky, plachtoviny a kadečo iné, no v reále nič z toho nevidno. Na východnej strane je síce pôdorysne uskakovaná krivka, no to je tak všetko. Ak sme sa tešili aspoň na náznak ladných línii, tak tie sa nekonali. Napríklad na invenčné riešenie západnej fasády treba rýchlo zabudnúť ...škoda. Údajne sa niečo v tomto smere má ešte doplniť, tak prípadní záujemcovia musia byť trpezliví.


Identifikácia tohto objektu je ľahká najmä vďaka konzolovým lodžiám, ktoré dávajú fasádam perfektný výraz. Na severnej fasáde sú z výtvarného hľadiska na jednotku (klik pre foto), na západnej dokonca na 1*.


Avšak tým výpočet šarmantnosti končí. Na južnej fasáde sa tieto prvky strácajú v obyčajnosti horizontálnych presklených zábradlí a celkovo sú všade iba na parádu, pretože pri reálnom bývaní z nich veľa osohu mať nebudete. Majú hĺbku 70 cm, čo postačí na chabé postavenie sa (na posedenie to nestačí) a nie sú chránené voči vetru ani dažďu. Takže za túto fasádnu bižutériu najmä zaplatíte, užívať si ju budete vo veľmi úspornej miere.


Prejdime k bývaniu ako takému. Autora projektu sa pýtame, kde stratil zádveria pri hlavných vstupoch? Tie sú zo severu a samotný vstup znamená priame ocitnutie sa pred výťahovými dverami a schodiskovým ramenom. Čierny radiátor pôsobí v takomto priestore neekonomicky a pripomíname aj komínový efekt prúdenia vzduchu. V chladnom období je to veľmi nešťastné riešenie. Navyše, otváranie čiernych dverí de facto do schodiskového priestoru považujeme za nebezpečné a krajne nevhodné.


Navštívili sme byty č. 3.10, 4.01, 7.16 a 8.13. Priestor 3.10. je garsónka s pekným výhľadom a rozumnou geometriou. Garsónka sa nám páčila, jedine namiesto 60-tok dverí do kúpeľne by sme zvolili 70-tky.

Uvedieme netechnickú analýzu bytu 7.16. Tento byt má svoje čaro - stĺp v kuchyni veľký ako krava. Ak sme mali pri hodnotení III Veží dojem rútiaceho sa parníka na člnkujúceho sa turistu, v tomto prípade pôsobí stĺp ako vynárajúca sa jadrová ponorka do pokojných vôd kuchynskej harmónie. Keďže sme optimisti a vo všetkom sa snažíme vidieť to pekné, napadlo nás, že stĺp by sa dal po malých úpravách využiť napríklad na magnetky, ktoré sa už nezmestia na chladničku.


Tento byt má pekné výhľady, ranný východ slnka a kaffé na teraske (so stĺpom č. 2) dávajú predpoklady na veľmi pohodové začiatky dní. Za 279.000 € (slovom: dvestosedemdesiatdeväťtisíc eur) je súčasťou tejto ponuky aj niekoľko ďalších vychytávok. Napríklad úložný priestor. Roldor sa pohodlne zmestí do oboch spální, čím sa hlavné možnosti vyčerpávajú a zostávajú iba pokútne alternatívy. Na výmeru 110 štvorcov sa nám to máli. Dvere do kúpeľne v spálni sú naznačené na webe najprv ľavé, po rozkliknutí do väčšej mierky sú už naopak. Jedno aj druhé riešenie je typologicky nesprávne, pretože v prvom prípade budú vypínače (na osvetlenie a ventilátor v kúpeľni) za dverami, čo je viac ako zlé riešenie, no a v tom druhom prípade budú dvere narážať do umývadla. Otváranie dverí von by bola opcia, ale dispozične nedobrá. Takže toto celé malo byť riešené inak.


Tento byt ponúka aj konzolovú lodžiu, o parametroch ktorej sme už písali vyššie. Prejdime k terase. Jej geometria je ladná, no pôdorysne nešťastná. Časť je totiž navrhnutá ako slepá ulička, takže sa musíte vrátiť a dve osoby sa tu navzájom nevyhnú.


Z pozitív sme neprehliadli zakrivené izolačné sklo v kuchyni. Klobúk dole. Vieme, že vyrobiť takéto zasklenie na mieru vôbec nie je jednoduché a aj z dizajnovej stránky sa nám to veľmi páči. Naposledy sme niečo podobné videli v River parku. Len či tento element primerane ocenia aj záujemcovia...

Petržalka City zaujme výhľadmi. Tie južné na Chorvátske rameno sú na petržalské pomery luxusné. Voda sa pod oknami kľukatí a priestor pôsobí harmonicky. Severná časť s ruchom Rusovskej cesty a výhľadom na paneláky vytvára presne opačný dojem.


Inteligentnosť riešení
Petržalka City má na ruke eso, aké nemá zrejme žiadna relevantná konkurencia. Je ním úkryt civilnej ochrany, ktorý sa nachádza v suteréne. Rozanalyzujme si tento nevšedný prvok
1. úkryt CO ako taký je vo všeobecnosti správny a invenčný nápad, a rozhodne ho nepovažujeme za balastný atribút stavby
2. úkryt je dimenzovaný na 48 hodinový pobyt pre prípad plynového ohrozenia obyvateľstva a disponuje špičkovou čističkou vzduchu
3. z úkrytu vedie úniková cesta smerom k Chorvátskemu ramenu, ktorá je ukončená rebríkovým výlezom


4. úkryt je uzatvárateľný masívnymi dverami, avšak z fotografie je zrejmé, že sa nachádza na (budúcich) súkromných parkovacích plochách, čo hodnotíme ako koncepčné mínus. Ak nastane „deň D“, kto a ako rýchlo z daného priestoru odstráni zaparkované autá?


5. nenašli sme riešenie toaliet, rovnako absentuje kuchynka, zdravotnícke provizórium a otáznik visí nad úpravou pitnej vody. Predajkyňa bytov argumentovala, že tieto parametre už budú v kompetencii správcu objektu.

Celkovo vzaté: je to dobrá myšlienka, avšak developer má tak trochu smolu (podľa nás šťastie), že autori tejto recenzie majú s posudzovaním obdobných účelových priestorov skúsenosti. Prezentovaný výsledok preto nemôžeme hodnotiť pozitívne, nakoľko jeho bazálna funkčnosť nie je dostatočne zabezpečená.

Prejdime k vybaveniu bytov. Mezonety na najvyšších podlažiach majú niekoľko prevedení vyššieho štandardu, napríklad prípravu na elektricky ovládané vonkajšie tienenie, možnosť inštalácie kozubov a podobne. Okrem toho má každý byt stavebnú prípravu na chladenie (laicky povedané klimatizáciu). Toto bude najmä pre južne orientované byty veľká úľava. Externé jednotky sú mimo bytu, o odvod kondenzu je rovnako postarané. Takže „čisté“ riešenie. Vykurovanie je riešené objektovo centrálne, regulácia je možná ale iba cez termostatické hlavice.


Pochybnosť však vyslovujeme pri niektorých kuchyniach, napríklad 4-izbový mezonet č. 8.13 disponuje iba takýmto skromným priestorom


V tomto mezonete máme pochybnosť aj o dimenzovaní vykurovacích telies - na danú kubatúru pôsobia subtílne. Snáď to projektant TZB spočítal správne. Zaujímavou opciou je možnosť prikúpenia strešného priestoru, ktorý je po určitých stavebných úpravách prístupný priamo z bytového schodiska. Byt by sa tak stal 3-podlažným. Opäť - je to invenčné riešenie, otázne bude, či klient takúto možnosť ocení a využije.

Remeselné zvládnutie
Stavebno-realizačných prehreškov sme našli poskromne. Rovinnosť plôch je v poriadku, mierne zdvihnuté obočie ale máme nad absenciou sekciových dilatácií anhydridových poterov. Pozdávali sa nám nivelačky na schodiskových medzipodestách. Z toho, čo nám vadilo, spomenieme terasu bytu 7.16, kde nám pohľad o.i. spočinul aj na roxore, ktorému nebola dopriata krycia vrstva betónu a korozívny proces je v plnom prúde.


Otázne vyznieva výška inštalačnej stienky v kúpeľniach, ktorú sme opakovane namerali vo výške 123 cm od podlahy. Aj keď zohľadníme prípadnú voľbu elektrickej podlahovky (falošná teplovodná slučka je totiž použitá) a hrúbku keramického obkladu na hornú plochu stienky aj na podlahu, na hodnotu 120 cm sa nedostaneme. Ďalej, horizontálna škára medzi obkladačkami bude prebiehať v strede výšky umiestnených vypínačov a zásuvky, čo bude podľa nás z dizajnového hľadiska nevyhovujúce a výsledok by nezachránila ani prípadná jolly hrana. Uznávame, že toto sú už výsostne profesionálne podnety, ale keď sa na dielo pozeráme aj cez prizmu dizajnu, nemôžeme ich opomenúť.


Technické detaily
Uvedieme detaily, ktoré sa môžu javiť malicherne, ale nie sú. Prvým sú madlá na schodiskách. Sú z oceľového L-profilu, ktorý nepríjemne reže pri úchyte. Navyše, od steny sú vzdialené iba 5 cm, čo odporuje ich primárnej funkcii - bezpečnej opore. Pri úchyte si budete bolestivo driapať hánky päste o stenu a kvôli spodnej časti nebudete schopní plnohodnotne madlo uchopiť. Minimálna vzdialenosť od steny by mala byť 7 cm a ich profil by mal byť oblý. Všetky zábradlia by sa preto mali odstrániť a nahradiť vyhovujúcimi. Pretože, ak sa už myslí na bezpečnosť a máme tu úkryt CO, tak funkcia madla je práve o bezpečnosti. Aby sme sa oň mohli zachytiť v prípade hroziaceho pádu a predísť napríklad rozbitiu spodiny lebečnej (čo hrozí skôr ako použitie úkrytu CO). Lenže oprava už asi nebude možná - hasiči vyžadujú minimálnu šírku na schodiskovom ramene a už nie je kam posúvať.


Vodorovná značka Stop! sa vzťahuje na 3 parkovacie státia a pôsobí možno veselo, avšak z hľadiska bezpečnosti dopravy by veci pomohlo skôr vypuklé zrkadlo.


Na ďalšej fotke je vjazd k vnútorným parkovacím státiam. Je primerane široký, pri výjazde je k dispozícii vypuklé zrkadlo, čo však chýba, je ochrana voči zrážkovej vode. Nezabudol projektant aspoň na 1 odvodňovací žľab?


Resumé
Petržalka City je ako napudrovaná kráska. Keď čaro fasádneho mejkapu pominie, tak sa popri viacerých invenčných prvkoch vynorí silný pocit nedotiahnutosti. Metaforicky je to ponuka pre tých, ktorí si kupujú červené autá. Nezáleží im veľmi na značke, výkone, priestore ani cene, páči sa im červená.

Poznámka
Náš názor prezentuje skúsenosť iba s holistickým predstavením projektu a konkrétne navštívenými (bytovými) priestormi v určenom dátume. Toto hodnotenie nemožno preto vzťahovať na ostatné - nenavštívené - byty. Každý byt je iný, a preto pripomíname pravidlá nášho hodnotenia, ktoré nájdete tu. Povaha a obsah hodnotiaceho článku sú odlišné od podrobného stavebnotechnického posúdenia bytu, ktoré vykonávame na komerčnej báze a neradno si ho stotožňovať s explicitným investičným ne/odporúčaním.

zaujímavý architektonický výraz
myšlienka úkrytu CO
koncepcia a príprava na chladenie bytov


dispozičné chyby
nepraktickosť
nedotiahnutá myšlienka úkrytu CO
málo organických línii oproti vizualizačným náhľadom
viacero technických otáznikov


Fotogaléria