Bývanie v kúrii bez historického zápachu

Rande s realitou

Dátum posúdenia: VI / 2013
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

My v Perfect Home vravíme, že bývať vie každý. Ide však o to, ako a v čom. Každý má vlastnú predstavu o tom, čo považuje za kvalitné bývanie - v čom sa cíti dobre a v akom priestore bude trpieť. Dnešná recenzia ponúkne náš pohľad na ponuku, ktorá zrejme neosloví masy, avšak svojou historickou črtou je rozhodne výnimočná. Sporné pomenovanie „Pálffyho kúria“, čudné požiadavky ochrancov pamiatok a pohodové interiéry - to je ponuka z bratislavskej Rače.

Urbanizmus a širšie okolie
Rača má všetko, čo má správna dedina mať (alebo mestská časť, volajme to rovnako). Pállfyho kúria je obkolesená panelákmi aj sedliackymi domami. V dostupnej vzdialenosti nájde obyvateľ kompletnú sociálnu infraštruktúru. Nebude bývať pri rušnej ceste, a nemusí ani veľmi riešiť dopravné zápchy s lievikmi. Ponúkajú sa tu rôzne výhľady:



Táto kúria je niečo ako polodrahokam, ktorý by mohol osloviť najmä tých, ktorí majú vzťah k histórii, ocenia štýlovosť a všímajú si aj iné parametre ako predajnú cenu. Mimochodom, rozsah pôsobnosti Pállfyovcov na tejto adrese nie je taký zrejmý. Skôr iné, menej známe rodiny tento objekt užívali, ale OK - tento typ marketingu akceptujeme.

Kvalita projektu
Ak sa na tému „Obnova historických nehnuteľností“ pozriete z nadhľadu a Slovensko a uvedomelí developeri by mali záujem vytvoriť funkčný (nie ekonomicky naivný, či Road to Hell) systém, uvedomíte si, že spoločnosť v tejto sfére dozrieva iba latentne a prezentuje skôr tragické výsledky. A nepotrebujete na to písať dizertáciu, mať zahraničné skúsenosti a disponovať solídnym know-how (čo je náš prípad). Pre dnešný letopočet je zrejmé - a môžete nesúhlasiť - že záchranu takýchto budov neradno vidieť v štáte, ale v developeroch. Žiaľ, jedine oni majú reálny potenciál sa o obdobné typy budov postarať. Akcent dávame na slovo uvedomelí.


Rekonštrukciu schátralej budovy treba preto vidieť v širšom kontexte, nehovoriac o expertoch „chrániacich“ architektonické dedičstvo. Preto každé úsilie, najmä priekopnícke, do akého sa vložili aj v Pálffyho kúrii, treba oceniť a developerovi sa poďakovať. Zaiste, výsledok nie je podľa nášho názoru dokonalý, no po obhliadke sme nadobudli dojem, že investor urobil pre zdar čo bolo v jeho silách.

Inteligentnosť riešení
Architektovi sa podarilo docieliť, že bývanie nebude „zapáchať“ históriou, no zároveň bude mať nádych kuriálnej noblesy. Veľmi kvalitne je vyriešené átrium, ktoré evokuje pocit „tu som doma“ a „tam vonku“ je život ulice. Stavebná časť je vkusne dotvorená terénnymi a záhradnými úpravami. Tieto spolu s celkovým konceptom oslovia skôr zrelé ročníky ako tých, ktorí si rodinu ešte iba zakladajú.

Dovolíme si adresnú kritiku severovýchodnej fasády, ktorá sa síce vysporiadala s výškovými rozdielmi uličnej čiary, avšak zvolená farebnosť a celkový výraz objekt z ulice dostatočne neidentifikuje a necháva ho splynúť s panelákovou šeďou. Priznané dažďové zvody hodnotíme mínusom.


Oveľa lepší dojem sme mali z riešenia interiérov, vrátane spoločných priestorov. V suteréne sa nachádza grandiózny parkovací priestor, ktorý vďaka svetlej výške a s 5,8-metrovou dĺžkou parkovacích státí nadobúda pocit autobusovej stanice. Zberné podlahové žľaby majú plnohodnotné odčerpávanie, teda žiadny pseudo princíp odparovania. Pivnice sú tiež vysoko nadštandardné. Objekt je delený na dve časti, tá staršia (rovnobežná a Alstrovou ulicou) disponuje klasickým suterénnym klenbovým priestorom so sociálnych zázemím. Po vyriešení problematiky stavebnej fyziky (vlhkosť) má tento priestor potenciál na štýlové privátne posedenia.


Staršie objekty majú svoje dispozičné danosti, ktoré možno meniť iba čiastočne; skôr záleží na tom, ako z nevýhod urobiť výhody. Nazdávame sa, že projektantovi sa podarilo celkom slušne zvládnuť túto tému a vytvorené byty netrpia žiadnymi významnými obmedzeniami pri zariaďovaní či stavebnej typológií (posudzovali sme byty č. 3.2/121, 1.7/412 a 1.8/501). Pripomienku máme k úložným priestorom, v menších bytoch sa nám zdali poddimenzované. Každý byt má vlastný kotol, no tie v novšej časti ho majú umiestnený na spoločnej chodbe, čiže nie v byte. Na jednej strane sa tým šetrí miesto, na druhej je to príležitosť pre „osolenie“ bývania.

Použité stavebné materiály
Na materiáloch sa nešetrilo. V niektorých miestach je vidieť snahu radšej viac a kvalitnejšie ako naopak. Niekomu môžu prekážať plastové okná. Úprimne, ani my nie sme s nimi dokonale stotožnení, ale ako vyššie píšeme, je to iba polodrahokam, nie kaštieľ z pohľadnice. Plastové okná majú oproti dreveným výhodu v menšej náročnosti na údržbu a nižšej cene; podľa slov investora práve toto pri výbere zavážilo. Zámočnícke prvky na balkónoch sa môžu javiť obyčajne, ale podľa našej mienky sú primerané a aj správne kotvené.


Remeselné zvládnutie
Byty sa ponúkajú v štádiu holobytu, čo v kombinácii s ich netradičnosťou (oproti bežným bytovkám) môže laického kupca odrádzať. Iba relatívne úzky okruh záujemcov si totiž dokáže virtuálne predstaviť finálnu podobu interiéru. Netreba sa toho však obávať. Z vlastnej praxe môžeme uviesť, že individuálny tailoring uštrikovaný spoľahlivým tímom (dizajnér + remeselníci) dokáže vytvoriť nadštandardný priestor, v ktorom bude radosť bývať.


Čo sa týka samotnej kvality stavebných prác, lokálne sme postrehli nie celkom zvládnuté klampiarske prvky (nedostatočný sklon alebo torzia). Rovinnosť podlahových poterov, priečky, dilatácie i sanitárna príprava sú v zásade bez námietok.

Technické detaily
Kúria má niekoľko detailov, na ktoré chceme upozorniť. Tým prvým je nevhodné umiestnenie poštových schránok. Nachádzajú sa v umelej exteriérovej stene, pre celkový komfort - najmä kvôli nepriaznivému počasiu a poštárom - by sme ich umiestnili do podchodu (priestor napravo za bránou).


Druhým detailom je ukončenie oplechovania sokla na terase jedného z prízemných bytov. Bolo by vhodné celý spoj zatmeliť silikónom v konformnej farbe.


Zaujal nás aj počet protisnehových hákov, ktoré sú použité na celej ploche strešného plášťa, nie iba v spodnej časti. V tomto prípade nejde o plytvanie, ale o aktívnu ochranu pred lavínovým efektom pri relatívne nízkom sklone strechy.


Vo vchodoch nie sú výťahy, a tak na najvyššie poschodie treba pešky. Nie je to profesionálna deformácia, ale nedá nám nepochváliť mimoriadne výborne riešené schodisko v starej časti. Pomer nástupníc a podstupníc schodiskových stupňov je excelentný. Je to detail, ktorý rozhoduje o tom, ako ľahko/ťažko sa vám bude po schodoch kráčať. Výšku stupňa sme namerali 15,5 cm, šírku 32,1 cm. Po tých schodoch je radosť chodiť.

V podkrovných bytoch sa nám nie celkom pozdávalo dimenzovanie vykurovania - konkrétne v miestnostiach so strešnými oknami. Vykurovanie je tu podlahové, bez konvektorov, čo môže (i keď nemusí) spôsobovať kondenzáciu vodných pád na zasklení a následné stekanie po osteniach. V byte č. 3.2/121 je efekt podkrovného priestoru kompenzovaný svetlou výškou 2,87 m (pri pomúrnici 1,15m), čo je z pocitového hľadiska fajn.


Resumé
Pálffyho kúria nie je veľkolepá ponuka na bývanie. Avšak má štýl, osobitosť a je zrekonštruovaná z kvalitných materiálov. Ak zohľadníme čo všetko (ne)dokážu ponúknuť novostavby a pozeráme sa na kúpu cez prizmu hodnoty reálneho bývania, stojí tento rekonštrukčný počin za bližšie zoznámenie sa. Investorovi by sme záverom ešte odporúčali popracovať na marketingovom mixe.

átrium
parkovací priestor
štýl a osobitosť
riešenie SV fasády



Fotogaléria