Štartovacie bývanie vo Svätom Jure

Rande s realitou

Dátum posúdenia: IV / 2013
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Keď sa povie „štartovacie bývanie“, mnohým sa vynoria prestavané ubytovne na 1-2-garsónky. Alternatívu ponúka Jurský obytný park vo Sv. Jure.

Urbanizmus a širšie okolie
Každý zo satelitov hlavného mesta má svoje muchy. Pri výbere nehnuteľnosti sa často zohľadňujú faktory sociálnej infraštruktúry a dopravnej priepustnosti. Jurský obytný park je umiestnený na konci obce a jeho piata etapa priamo pri hlavnej ceste. Rozhodne to nie je etalón, ale pri triezvom zhodnotení vychádza táto lokalita celkom zaujímavo. Treba si však počkať na sfunkčnenie všetkých prezentovaných plánov, napr. zastávka integrovanej MHD, a nájdenie balansu medzi tradičnou dedinou a sídliskom v nej.

Kvalita projektu
Novostavby ponúkajú obyčajne priestory bez kuchýň. Bežné termíny „garsónka“, „1+kk“, „2+kk“ a pod., u nás predajcovia často nahrádzajú veľkolepo „1-izbový byt“, „2-izbový byt“. Nerobíme si ilúziu o realitnej gramotnosti našincov, ale úprimne - vie každý čitateľ tohto článku, aký je rozdiel medzi 2-garsónkou a 2-izbovým bytom? A čo potom taká 2-garsónka de luxe? Jurský obytný park je svetlou výnimkou, označenie bytov sa tu komunikuje korektne, byty majú reálne kuchyne, dokonca s prívodom zemného plynu.


Byty ako také neohúria, sú však primerané na cieľovú skupinu, a teda aj na typologické požiadavky. Radovka má svoje špecifiká, v tomto prípade je zaujímavosťou, že každý vchod ponúka 3 bytové jednotky, t.j. nejedná sa o radovku v zmysle rodinného domu. Skladba bytov je vyvážená, na vrchole ponuky je ďalšia zaujímavosť - mezonet. Ten ponúka iba značne kompromisné možnosti, najmä čo do svetlej výšky horného podlažia a funkčného využitia priestoru.
Nemôžeme opomenúť, že aj 1-izbový byt na tejto adrese disponuje orientáciou na 2 protiľahlé svetové strany. A to je v záplave ležiakov a iných tuzemských pokusov o developerstvo veľká konkurenčná výhoda.

Inteligentnosť riešení
Vzhľadom na charakter priestorov je plusom individuálne vykurovanie pre každú bytovú jednotku. Kotol je umiestnený v kúpeľni, jestvuje možnosť ekvitermickej regulácie. Už spomínané kuchyne sú zreteľným plusom v bytových dispozíciách, obytné priestory sú typologicky „čisté“. Myšlienku kombinácie mezonetov a šikmých striech chválime, jej odvrátenou mincou je ale kostrbatý výškopis. Prejavuje sa to napríklad šikmými líniami podhľadov, resp. neúmernými rozdielmi vo svetlých výškach (2,30 m - 3,55 m - 1,63 m).


Použité stavebné materiály
Relatívne skromný projekt ponúka niekoľko nenápadných drobností. Okná orientované k hlavnej ceste sú prezentované s akustický útlmom 38 dB (pri zatvorení dokázali dobre odfiltrovať hluk), vetranie bytov je riešené pasívnou formou cez fasádne labyrintné filtre. Páčilo sa nám drevené schodisko v mezonete, príprava na satelitný TV príjem aj pekné parkety; úsporu v nákladoch vidíme pri kombi WC (teda nie závesné) a celkovo v lacnejšej triede.

Remeselné zvládnutie
Elementárna rovinnosť plôch (vertikálne aj horizontálne línie) sú dodržané, rovnako montáž dverí, podláh, sanity. Na viacerých miestach sme ale postrehli nedokonalosti typu znečistená strešná krytina od fasádnej omietky, opačne vyspádovaný vonkajší parapet, použitie príliš veľkých rohových líšt pri montáži keramického obkladu v kúpeľni a výsledok vyzerá potom takto...


...alebo zabudnutie na dilatácie v podlahových poteroch, či trochu roztrasenú ruku fasádnika pri vytváraní farebného kontrastu.


Tu sa dostávame k téme čo je to precíznosť a kto je ako náročný. Pre cieľovú skupinu by naše vnemy nemali byť neprekonateľné mínusy; každopádne, pri preberacom konaní odporúčame trvať na oprave.

Technické detaily
Počas obhliadky sme nepostrehli úkazy, ktoré by stáli za bližšiu analýzu, môžeme však spomenúť netradičné riešenie dažďových zvodov...


...a máme obavy z kondenzácie vodnej pary na jednom zo strešných okien v mezonetoch, nakoľko pod ním nie je žiadne vykurovacie teleso.


Naša doplňujúca otázka na záver - a hlavne na hasičov a kolaudačnú komisiu - by znela: nevadí, že kuchynské dvere sa (pri varení na plyne) otvárajú dovnútra?

Resumé
Sprofanovaný termín „štartovacie bývanie“ je na Slovensku marketingovo pomýlený a je bežné, že sa spája iba s nízkou obstarávacou cenou. Ponuka zo Svätého Jura by do istej miery mohla saturovať skutočný význam tohto termínu. Piata etapa areálu ponúka nenáročné, ale slušné bývanie.

plynofikácia a plnohodnotné kuchyne
dispozície 1-a 2-izbových bytov
(slabšie remeselné spracovanie dokončovacích detailov
svetlé výšky miestností v 3i mezonetoch


Fotogaléria