Koliba Minergo - zaujímavý začiatok roka

Rande s realitou

Dátum posúdenia: I / 2013
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Bývanie s detailmi. Pre niekoho invenčnými, pre iného nudnými.

Urbanizmus a širšie okolie
Ak si kúpite v Minerge byt, budete sa k nemu trmácať po stále rozbitej hlavnej ceste, potom po úzkom novom asfaltovom koberci a napokon po strmej 20% rampe. Táto časť Koliby už dávno nie je to, čo bývala a lepšie už bolo. Minergo je však zaujímavé kvôli inému.


Kvalita projektu
Klub architektov ocenil Minergo vo svojej súťaži Cena za architektúru, takže asi to bude dobre naprojektované. A naozaj, veľa postrehov máme aj my pozitívnych, nemuseli sme riešiť vnemy typu geometria, komunikačné priestory, typológia apod. Zostal nám teda čas na „praktické“ hodnotenie. V tomto uhle pohľadu nedomysleli projektanti niekoľko aspektov. Kúpeľňa v byte č. 3E31 je priestranná, subjektívne pekná, no nie príliš praktická.



Ideál obišiel je aj riešenia sprchovacích kútov, ktoré majú bariérový prístup. Pritom stačilo „pohrať“ sa s kanalizačným potrubím. Otváranie dverí do kúpeľní by celkovo chcelo viacej filipa, opakovane sme si všimli, že „narážajú“ do vane. Inak, veľmi veľa ďalších parametrov je zvládnutých tak, že bývanie dokáže poskytnúť primeranú kvalitatívnu úroveň. Bolo to naše prvé tohtoročné Rande s realitou, z ktorého dojmy máme, aj napriek uvedeným chybám, pozitívne.



Inteligentnosť riešení
Na dobrom dojme sa podpísali najmä použité technológie a invenčné riešenia v oblasti TZB. Napríklad televízny satelitný signál je racionálne vyriešený prípravou v šachte pred bytom, ktorá ústi na streche, kde sa môžu nainštalovať paraboly a odpadá odveký konflikt architekt - vlastník (a tým aj hyzdenie fasád). Počet a rozmiestnenie zásuviek v obytných miestnostiach je rozumné, štruktúrovaná kabeláž tiež. Na streche sme neprehliadli aktívny bleskozvod.

V prvej fáze výstavby (vchody A-E) boli nainštalované vypínače osvetlenia do výšky spustenej ruky dospelého človeka, čo je dobré ergonomické riešenie (i keď si treba naň zvyknúť, stred vo výške 89 cm). Jedinú výtku pri tejto výške máme k tomu, že v tej istej línii boli nainštalované aj ovládače vykurovania, čím sa ich displeje stali bez pokľaknutia nečitateľné. V blokoch F-J, kde práve prebieha kolaudácia, už tieto vypínače boli namontované do „štandardnej“ výšky. Podľa nás krok späť. Navyše, ani čitateľnosti displejov to nepomohlo.

Zreteľnú výhradu máme ku kuchyniam - obdobne ako na iných novostavbách je opätovne vidieť, že túto časť architekti (projektanti) nezvládli. Jednoducho túto oblasť nevedia, alebo nechcú vedieť vhodne vyriešiť (detto kuchyne v Parkville, naše hodnotenie Pod vŕškami alebo Cubicon). Napríklad byt 2F21:


Pokračujeme s pozitívami. Vykurovanie a chladenie je riešené teplovzdušne s rekuperáciou a s primiešavaním čerstvého vzduchu bez potreby priameho vetrania, pričom zdrojom je tepelné čerpadlo vzduch/voda. Každá obytná miestnosť má nad nadpražím umiestnenú výduchovú mriežku. Štandardný prvý stupeň (z troch) ponúka bezhlučnú prevádzku. Vírenie vzduchu je eliminované plazivým Coandovým efektom. Teda žiadne radiátory ani podlahovka (okrem kúpeľní).


Inteligencia je prítomná aj v exteriéroch, napríklad byty s predzáhradkami majú jednotne vyriešenú otázku pergoly/prístrešku. V prípade záujmu majiteľa je tienenie/zastrešenie zabezpečené oceľovou rámovou konštrukciou s elektronicky zaťahovateľnou plachtovinou. Na prípadnú doplňujúcu otázku, či je systém chránený pred vetrom, je jednoduchá odpoveď: áno, je, pomocou veterných senzorov.


Ochrana voči návalovým lejakom je popri drenážnom systéme doplnená aj o akumulačné štrkové plochy, ktoré eliminujú „bahnenie“ trávnatých plôch.


Použité stavebné materiály
Napísať, že boli použité priemerné materiály by nebolo pravdivé. Písať celoplošne o nadštandarde by tiež nebolo správne. Celkový mix nás ale jednoznačne potešil. Je zrejmé, že projektanta zaujímalo veľa a veľa aj dotiahol do konca. Napríklad gresový obklad v kúpeľniach patrí k vyššej triede, obdobne videovrátnik, hliníkové okná. Nám neznáma značka drevenej podlahy by mala byť lepšia ako bežný laminát (i keď použitie podkladového mirelonu je ťažko pochopiteľné) a interiérové dvere rozhodne nemôžu uraziť. Sú striekané, fezfalcové, majú skryté pánty a celkom schopné kľučky.

Remeselné zvládnutie
Plochy sú primerané rovné, bez výslovných lapsusov. Avšak pokiaľ požadujete precíznosť, musíte o ňu pred preberacím konaním požiadať. Developer deklaruje, že zjedná nápravu. Postrehli sme niekoľko miest, ktoré nám vadili, najmä z estetického hľadiska. Rôzne ukončenia, drážky, čistota línií, kvalita vymaľovania. Možno väčšina populácie takéto drobnosti nebude „riešiť“, my to však vnímame kriticky. K akustickým parametrom (hladine hluku, vibráciám) sa nevieme objektívne vyjadriť.


Technické detaily
Minergo je zdroj rôznych zaujímavostí, z ktorých väčšina je pozitívna. Prístupová rampa s náročným klesaním je v zimnom období elektricky vyhrievaná, čo prezrádzajú vlhkostné a teplotné senzory v betónovom povrchu.


Byty s predzáhradkami (napr. 3E31) disponujú na fasáde nemrznúcim vodovodným ventilom, čo je praktické oproti klasickým variantom (klik pre foto). Príprava na kozub v byte 4B14 je, naopak, až príliš prešpekulovaná.


Toaletná sprcha nie je častý jav v tuzemských novopostavených bytovkách. Pre niekoho výrazné plus, pre iného oštara. Toto je dobrý príklad postupnosti „nič - vyšší štandard - luxus“. Luxusný (aj ergonomickejší) účinok sa dá vyriešiť tzv. japonskou toaletou.



Resumé
Minergo nás úprimne zaujalo. Pre záujemcu, ktorého zaujíma aj niečo viac ako iba kúpna cena, ponúka veľa invenčných riešení a silné argumenty. Je to nehnuteľnosť, na ktorej – keby sme chceli – môžeme cielene hľadať chyby. Ale o tom nie je Rande s realitou.


invenčnosť v oblasti TZB
technické detaily
dispozície
snaha projektanta o elimináciu „Bangladéš efektov“
remeselná precíznosť
logika kuchýň a čiastočne kúpeľní



Fotogaléria