LaVita – racionálna voľba

Rande s realitou

Dátum posúdenia: I/2012
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Pezinská LaVita nie je bývanie na šarmantnom mieste. Keď ale príde na ďalšie argumenty, LaVita neťahá za krátky koniec.

Urbanizmus a širšie okolie
LaVita je postavená „za humnami“ na okraji Pezinka s dobrým prístupom na Babu, za to s komplikovaným štrikovaním do centra. Lokalita na sídliskovej periférii ponúka alternatívu panelovej výstavbe, dedinské výhľady aj malokarpatské kopčeky, no samotné okolie je vyslovene nevábne.



V budúcnosti možno očakávať výstavbu v susedstve, a teda aj hluk, prach a iné obmedzenia. Záujemca o bývanie na tejto adrese musí mať teda iný dôvod, aby o LaVite uvažoval.

Kvalita projektu
Obytný dom má tri bloky a pôdorys evokuje tvaru písmena U. Z toho vyplýva variabilita výhľadov podčiarknutá variabilitou dispozičných riešení samotných bytov. V ponuke sú naozaj rôzne, aj menej tradičné dispozície, z ktorých sa dá vybrať. Na svoje si prídu aj zástancovia samostatných kuchýň, avšak bez možnosti varenia na plyne.

1- až 3-izbové byty sú odpoveďou na trhový dopyt. Dispozície nie sú rigidné, popri izolovanej kuchyni sú v ponuke aj kvázi „moderné“ kuchynské kúty, priechodné i nepriechodné obývačky; väčšie byty majú miestnosť pre práčku so sušičkou. Plusom je orientácia viacerých bytov na viac ako 1 svetovú stranu.

Pekné riešenie dennej a nočnej zóny vrátane priestranných úložných priestorov sme našli v byte A5–57.




Inteligentnosť riešení
Vo viacerých bytoch sú nevhodne riešené vstupné zádveria. Vchodové dvere sa nedajú ideálne otvoriť, nakoľko sú umiestnené príliš v kúte a plnému otvoreniu bráni kľučka, prípadne vzniká kolízia s dverami do toalety. V bytoch, ktoré tento nedostatok nemajú, projektant ku vstupným dverám chaoticky umiestnil radiátor, čo je rovnako nevhodné riešenie (napr. A5-64).

Kvitujeme snahu o prirodzené osvetlenie schodiska, avšak dispozične vzniknutý priestor v exteriéri je minimálne čudný a vhodný akurát na nasťahovanie holubov. Toto sa zrejme mohlo vyriešiť múdrejšie.



Na diskusiu je voľba geometrie zastrešenia. Pod šikmou strechou vznikol hluchý priestor – tu projektant zrejme nepochybil a na dôvody sa treba pýtať inde...

V rámci elektroinštalácií nás zaujalo umné riešenie osvetlenia interiérových chodieb, na ktoré boli použité časové, resp. priestorové čidlá vrátane zohľadnenia intenzity prirodzeného osvetlenia. Byty, ktoré majú kúpeľne s oknom, majú zároveň odvetrávanie riešené aj nútene (ventilátorom), čo je plus najmä v zimnom období.

Použité stavebné materiály
Pri výstavbe boli použité slušné materiály, ktoré zreteľne vytvárajú rozdiel oproti ponuke bývania v starších panelových domoch. Nízka energetická náročnosť, veľkoformátové zasklenia alebo aj časti odvetranej fasády tento rozdiel jasne konkretizujú. Vyšší komfort pre kontakt so svetom predstavuje aj možnosť výberu medzi koaxiálnym aj optickým rozvodom.

Zákaznícka orientácia developera z pohľadu materiálovej voľby dokončovacích prvkov predstavuje ideál. V ponuke je dokončenie bytu v základnom štandarde (nazývaný balík Klasik) aj o stupeň vyššie riešenie (balík Komfort). Rozdiel +1000 € hovorí zreteľne (cena/výkon) v prospech kvalitnejšieho prevedenia. Ďalšou opciou sú klientské zmeny s príslušnou podporou alebo aj možnosť kúpy holobytu s dokončením vo vlastnej réžii (svojpomocne alebo pod taktovkou vlastného bytového architekta). Takto nastavený systém možno iba pochváliť.

Remeselné zvládnutie
Aj napriek vyššej hladine podzemnej vody je spodná stavba suchá, bez viditeľných priesakov. Základné vyhotovenie holobytov je zvládnuté primerane, no pri dokončovacích prácach niektorých subdodávateľov je zrejmé, že svoju prácu nemajú priveľmi v láske. Príkladom môže byť prestup rozvodov ÚK cez laminátovú podlahu alebo aj viditeľné štrbiny okolo el. vypínačov (napr. byt C3-39).



Podobných nedorobkov by sa samozrejme našlo viac, na druhej strane, nepostrehli sme nič, čo by bolo vyslovene nezvládnuté. Akurát podlahové potery bude treba nivelizovať (miestna odchýlka rovinnosti aj 5 mm / 2m, norma povoľuje max. 2 mm / 2 m). Toto bude treba ustriehnuť pokiaľ si budúci majiteľ zvolí kompletné dorobenie bytu. Na starostlivé vyrovnanie podkladu sa totiž na Slovensku zvykne zabúdať.

Technické detaily
Na bezpečnosť kladieme vždy akcent, LaVita je ale v niektorých prvkoch až prehnane bezpečná. Príkladom je výška interiérových parapetov 97 cm (bežne do 92 cm) alebo obojstranné schodiskové zábradlie, ktoré zbytočne zužuje priechodnú šírku.



Resumé
Namiesto záveru sa dotkneme bytov, ktoré sa už dokončujú podľa výberu kupujúcich. Pre profesionála je toto gusto zavše ťažko stráviteľné. Makasarový vzor podlahy, šetrenie na sanite či hippies obklady v kúpeľniach predstavujú pre mnohých filozofický pojem „krásno“. Je to jav vyskytujúci sa po celom Slovensku, podporovaný rôznymi motívmi, vrátane cash-flowu i žalostných úverových možností pre bežných ľudí. Chápeme, že bývať vie každý, avšak v LaVite voľba takýchto materiálov mrzí o to viac, že potenciál bývania a stavebná príprava sú slušné.


zákaznícka orientácia pri výbere a spôsobe dokončenia bytov
pomer cena/výkon
príjazdová komunikácia a bezprostredné okolie
dispozície bytových zádverí




Stavebno-technické hodnotenie
*******


Cena / hodnota
*******


Fotogaléria