Riviéra Trenčín - medzi Váhom a štvorprúdovkou

Rande s realitou

Dátum posúdenia: 30.08.2011
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Aj na Slovensku začínajú vznikať možnosti bývania, ktorých lajtmotívom je priamy kontakt s vodnými plochami. Pre záujemcov o takýto typ bývania na strednom Považí je v ponuke trenčianska Riviéra.

Urbanizmus a širšie okolie
Trenčianske parcely popri Váhu majú vysoký potenciál na hodnotnú architektúru. Toto pochopili autori a bytový súbor umiestnili medzi hrádzu a neelektrifikovanú lokálnu železnicu, pričom dostupnosť do centra je pokojnou chôdzou naozaj iba 10 minút. Hrádza sa vinie doslova pod oknami, čo ocenia obyvatelia, ktorí radi rekreačne športujú. Negatívom tejto adresy je zreteľná hlučnosť Električnej ulice, ktorú kompenzuje pohľadnicový výhľad na centrum s hradom. Ešte krajší je relaxačný výhľad na hladinu Váhu so stavidlami hate Trenčianske Biskupice v pozadí.



Polohopis súboru je racionálny, počet podlaží je primeraný. Sumárne vzaté – veľmi dobrý lokalitný zámer.

Kvalita projektu
Riviéra pozostáva zatiaľ z dvoch dvojíc bytových domov, pričom investor kalkuluje s dostavbou tretej dvojice, čím by sa naplnil pôvodný zámer. Stagnácia výstavby je dôsledkom slabšieho predaja už postavených, najmä 4-izbových bytov. Z tohto pohľadu je na mieste úvaha, či je ponúkaná výmera bytov v Riviére (vzhľadom na ekonomickú silu regiónu) optimálna. Na druhej strane, veľa bytov je orientovaných aj na tri svetové strany (niektoré na štyri), o čom sa môže napríklad bratislavským „nadštandardným“ ponukám iba snívať.
Bývanie pri vode má svoje špecifiká, povodní sa však netreba obávať. Vážska kaskáda je spoľahlivý ochranca. Zo stavebno-technického hľadiska nejde o náročné dielo. Objekty sú založené na pásoch a de facto nemajú podzemné podlažia. Spoločný jednopodlažný parter pre dvojicu domov (A+B, C+D) je určený na pohodlné parkovanie (šírku parkovacieho státia sme namerali 245 cm) a skladové kobky. Kobky sú murované, dostatočne priestranné, majú plné dvere a každá je odvetrávaná buď priamo alebo cez VZT. V projekte sa príkladne myslelo na bezbariérovosť i na parkovanie pre návštevy, bytový videovrátnik však chýba a obyvatelia si musia vystačiť s audioprenosom.

Inteligentnosť riešení
Osvetlenie vnútorných schodísk je riešené senzormi, bezpečnosť a komfort zvyšujú v stenách zabudované bodové svetlá.



Medzi výťahovou šachtou a jedným schodiskovým ramenom vzniklo zbytočné schodiskové zrkadlo; tento úkaz mohol byť riešený aj lepšie (klik pre foto). Na základe našich skúseností tvrdíme, že suché odparovacie žľaby v parkovacích priestoroch nie sú spoľahlivé riešenia. Robia sa však po celom Slovensku a neobišli ani Riviéru.
Každý byt disponuje vlastným kondenzačným kotlom, ktorý sa nachádza najčastejšie v miestnosti WC. Vykurovanie je konvekčné, v popredí francúzskych okien je doplnené o podlahové konvektory. V dvojizbovom byte č. C 1.2 nás svojou šírkou milo prekvapili 90 cm interiérové dvere medzi predsieňou a obývačkou. Celkovo, dispozície bytov sú v Riviére z praktického hľadiska dobre zvládnuté, a najmä – sú invenčné.

Použité stavebné materiály
Zrejme najväčším negatívom Riviéry je spomínaná hlučnosť Električnej ulice. Táto je eliminovaná oknami s izolačnými dvojsklami s akustickou hodnotou Rw = 40dB. Zatvorené okná svoju funkciu plnia, pri (po)otvorených si bude treba na hluk zvyknúť. Fasáda je kombinovaná – popri kontaktom zatepľovacom systéme sú niektoré časti aj odvetrávané.



Riešenie zábradlí na balkónoch je otázkou vkusu. Jednoduchosť vertikálnych zámočníckych prvkov podľa nás ale estetike nepridáva (klik pre foto). Všetky okná sú vybavené vonkajšími tieniacimi roletami, striedavo na mechanický a elektrický pohon. Obsluha je veľmi praktická. Namiesto plastových by sa však k tejto úrovni architektúry hodili okná hliníkové, rovnako dizajn umývadiel, určených pre štandardné vyhotovenie, mohol byť honosnejší.
Veľmi dobrý dojem zanechali (v bytoch, ktoré sú dokončené v štandarde) interiérové dvere od lokálneho výrobcu.

Remeselné zvládnutie
Záhradník alebo iná osoba zodpovedná za úpravu exteriérov je zrejme dlhodobo neprítomný a Riviéra zarastá burinou. Toto zbytočne kazí dojem z obhliadky. V exteriéri sme postrehli nedostatky na odkvapových chodníkoch – prerastanie buriny na projekte tejto úrovne nemá čo hľadať (klik pre foto), rovnako pokles podložia spôsobil nedostatočnú výškovú úroveň valúnov v okolí zberačov strešných naplavenín.



Väčšina bytov sa ponúka v prevedení holobyt. Stavebno-technická príprava pre vytvorenie konečnej podoby interiéru podľa predstáv majiteľa (kvalita omietok, rovinnosť podkladov a pod.) je zvládnutá primerane a dáva predpoklad na kvalitný výsledok.

Technické detaily
Eliminácia tepelných mostov pri rohových oknách ako aj detail podhľadu balkónových dosiek je dostatočne zvládnutý (klik pre foto). V byte č. B 5.2 nás zaujal omietnutý železobetónový prievlak v obývacej izbe, ktorý prenáša zaťaženie z obvodovej konštrukcie najvyššieho podlažia. „Kompenzáciou“ za takéto riešenie je zvýšená svetlá výška všetkých miestností v tomto byte (klik pre foto). Vane v dokončených bytoch podľa štandardu sú umiestnené cca. o 8 cm nižšie, čo uľahčuje prístup. Zaujímavosťou riešenia niektorých kuchýň je umiestnenie elektrickej zásuvky priamo pod vodovodným ventilom, ktorý je určený pre umývačku riadu. Niektorí revízni technici by nielen šomrali...

Resumé
V zimnom období treba počítať so subjektívne silnejšie vnímaným chladom od rieky, na druhej strane pohľad na primrznutú vodnú hladinu romantikov očarí. Atmosféru v letnej sezóne dotvoria tiché tréningy miestnych kanoistov (a niekoľko hlučných skútristov). Vzhľadom na rýchlosť toku vody nie je dôvod obávať sa nadmerných náletov komárov a iného hmyzu. Aj to sú argumenty, ktoré môžu zavážiť; každopádne, génius loci tejto lokality je zreteľný.
Riviéra neponúka okázalý luxus, má svoje muchy a väčšie byty si dlhšie hľadajú svojich obyvateľov. Má však šmrnc a na okolí nemá vo svojom segmente konkurenciu.


dobrá lokalita
výhľad na Váh
bytové dispozície
reálna možnosť nadštandardného bývania
údržba exteriérov
hluk z Električnej ulice





Stavebno-technické hodnotenie
********


Cena / hodnota
********


Fotogaléria