Jantár, Jarovce

Odborným okom

Dátum posúdenia: Vyšlo v časopise ASB 6-7/2011, str. 38

Devízou Jantáru je jeho poloha. Ide o bývanie na dedine, a predsa nie v nej. Dopravná dostupnosť patrí spomedzi satelitov k najlepším a stavba svojou kompozíciou a siluetou vhodne zapadá do prostredia. Nakoľko počas obhliadky stavba nebola ešte dokončená, je objektívne vyjadrovať sa iba ku kvalite diela a remeselného zvládnutia dokončených prvkov, nie súboru ako celku. Navštívili sme štyri byty rôznej izbovosti v dvoch (z troch) bytových, resp. polyfunkčných domoch.

Obhliadku začíname v trojizbovom byte č. 3 v prvej budove, ktorý má logickú dispozíciu, svetlotechnické parametre jednej z izieb vylepšuje okno v pôdorysnom tvare písmena L; treba veriť, že rohový stĺpik je vyriešený aj s ohľadom na tepelný most. Byt č. 5 v tretej budove bol už dokončený v štandardnom vyhotovení, čo odhalilo niektoré chyby. Pokládka laminátovej podlahy nie je vzhľadom na umiestnenie okien v izbách smerovo správna, dispozícia obývačko-kuchyne dostatočne nezohľadňuje nároky na umiestnenie čiernej techniky. Pomýlená je elektroinštalácia v kuchynskej časti – chýbajúca zásuvka pre varný panel, resp. rúru, nejasné umiestnenie varnej dosky vzhľadom na digestor a pozabudnutie na umývačku riadu vyvolávajú čudný dojem.


Interiérové dvere sú potiahnuté iba fóliou. Pokračujeme návštevou 2-izbového vzorového bytu, ktorý vylepšuje dojem z obhliadky, najmä pre možnosť variantného riešenia obytnej časti. Obhliadku končíme v byte č. 12 v tretej budove. Ide o štvorizbovú alternatívu s grandióznou terasou.


Nedostatok je opäť v dispozícii – od vstupu je vidieť priveľa dverí (6), pohotovostná toaleta so šatníkom a chodbou by zniesla aj lepšie riešenie.

Jantár je postavený v priemernom štandarde, použité materiály sa netvária okázalo. Kvalita dispozícií je tiež priemerná. Pridaná hodnota spočíva v lokalite, ktorou s prehľadom poráža konkurenčné satelity. Pre ešte lepší dojem bude vhodné sa popasovať s ruinou skladového objektu v susedstve. Výhľady, najmä z vyšších podlaží, budú potom čarovné. Plusom sú aj vlastné bytové výmenníkové stanice, malý počet bytov v budovách, exotické drevo na terasách a kultúrne riešenie priestoru medzi budovami. Farebnosť a materiálová charakteristika fasád je príjemná na pohľad. Otázkou zostávajú parcely pripravené na výstavbu RD. Možnosť individuálnych projektových riešení dáva investorom slobodu, ale zároveň môže narušiť výsledný dojem celého súboru, aj keď – bývanie v rodinnom dome bude v prípade Jantáru hodnotnejšia voľba.


Fotogaléria