Hotel Zochova chata, Modra

Odborným okom

Dátum posúdenia: Vyšlo v časopise ASB, 5/2011, str. 45

Obnova nehnuteľností, ktoré majú nádych nostalgie alebo histórie, je v slovenských podmienkach často problematická. Z pohľadu administratívneho, stavebného a samozrejme (často na prvom mieste) z pohľadu finančnej návratnosti investície. Oživenie zašlej slávy Zochovej chaty je na dobrej ceste, investorovi prajeme, aby dátum ziskovosti projektu nebol otázkou dekád.

Proces obnovy významnou mierou zväčšil obostavaný priestor pôvodnej turistickej chaty. Tú sa snažil investor zreštaurovať čo najvernejšie podľa dobových fotografií, prístavba je riešená modernejšie, i keď stále zapadá do horského prostredia. Zatiaľ nezvládnutou časťou je opláštenie fasády bazéna, ktorá výrazne kazí výsledný architektonický dojem a výhľad z viacerých izieb. Plochým strechám by pristala vegetačná úprava.



Dominantným úsilím pri obnove bolo použitie prírodných materiálov, najmä dreva, kameňa a skla. Práca sklárov je na veľmi vysokej úrovni. Boli použité viaceré techniky spracovania – pieskované, líhané, maľované, vo vstupnej hale nájdeme sklárske umelecké dielo (fontána) ako aj noblesné sklenené kryštáliky vo visiacich lampách. Sklenené ornamenty sa vyskytujú aj na jedálenských stoloch a stenách viacerých miestností. Atmosféru dotvára patinovaná meď v kombinácii s tmavou kamennou podlahou (bridlica). Pozitívne hodnotíme myšlienku a snahu o nápaditosť a originálny interiérový dizajn, ktorý vychádza z podnetov okolitej prírody. Hotelové izby sú riešené v primeranom hviezdičkovom štandarde. Z hľadiska remeselnej precíznosti sme postrehli niekoľko nedokonalostí, napríklad nerovnú podkládku gresovej dlažby v bazénovej hale alebo lepenie niektorých špecifických obkladov v saunovom svete. Inak možno konštatovať veľmi slušnú prácu remeselníkov.

Zochova chata je obnovená s akcentom na prírodné materiály na úrovni **** hotelového zariadenia. Po doriešení niektorých stavebných prvkov a častí, najmä fasády budovy bazéna, bude výsledok poctivou referenciou tímu ľudí, ktorý sa na procese obnovy podieľal.


Fotogaléria